Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Evren bu sorulara yanıt veremedi

        Sibel HÜRTAŞ Cemal DOĞAN / ANKARA

        12 Eylül davasında mahkeme heyeti, MİT’e yazı yazılarak 1 Mayıs 1977 katliamı öncesinde Intercontinental Oteli’ne yerleştiği iddia edilen yabancı ülke ajanlarıyla ilgili ellerinde bulunan belgelerin istenmesine karar verdi

        12 EYLÜL’de kardeşlerini kaybeden üç isim Sabire Yazgan, Ahmet Cihan ve Mikail Kırbayır, ilk kez Kenan Evren’le yüz yüze geldi. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dünkü duruşmasına, avukatlar ve 12 Eylül mağdurları katıldı. Sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın görüntüleri yine plazma ekrana yansıtıldı. Duruşmaya katılan 12 Eylül’de idam edilen Erdoğan Yazgan’ın kardeşi Sabire Yazgan, Evren’in büyük görüntüsünün bulunduğu plazma ekranın önüne geldi.

        ‘ÖLÜM HABERİ ALMAK İSTER MİSİNİZ?’

        Yazgan, Evren’in yüzüne şunları söyledi: “Kendinizi katil olarak düşünüyor musunuz? O gün kapıyı çalan jandarma babama ‘Oğlunuz idam edildi, cenazeyi alacak mısınız?’ dedi. Sizin de çocuklarınız var, böyle bir ölüm haberi almak ister miydiniz? Yüreksiz olduğunuz için mi bu sorulara yanıt vermiyorsunuz?”

        ‘HİÇ YAKININIZ KAYBOLDU MU?’

        12 Eylül’de Emniyet’te işkenceyle öldürülen ve binadan atılan Süleyman Cihan’ın kardeşi Ahmet Cihan’ın avukatı Aydın Erdoğan, “Cihan’ı öldürüp ismi bilindiği halde cesedini kimsesizler mezarlığına gömdüler. Sizin hiçbir yakınınız bu şekilde kayboldu mu?” diye sordu.

        BERFO ANNE’DEN SORU

        12 Eylül’de öldürülen ancak cesedi bir türlü bulunamayan Cemil Kırbayır’ın kardeşi Mikail Kırbayır da duruşmadaydı. Ayağa kalkan Mikail Kırbayır’ın avukatı Öztürk Türkdoğan ise “Cemil’in Berfo Ana’sı çok hasta olduğundan gelemedi. O size bazı şeyleri söylemek istiyordu. iki elinin yakanızda olduğunu söylemek istiyordu. Cemil’in hâlâ cesedine ulaşılamadı. ‘Oğlum nerede?’ diye sormak istiyordu. Cenazenin nerede olduğunu söyleyecek misiniz, analardan özür dileyecek misiniz?” dedi. Mahkeme, duruşmayı 17 Ocak 2013’e erteledi.

        5 SAAT SUSTULAR

        KENAN Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın çapraz sorgusu 5 saat sürdü. İki sanık da hiç konuşmadan kamera karşısında duruşmanın bitmesini bekledi. Evren, duruşma sonunda mahkeme talepleri alınırken, çevresinden yardım isteyerek gözlüğünü taktı.

        MAHKEME BU BELGELERİ İSTEDİ

        ANKARA 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül davasında ilk kararı aldı ve çeşitli kurumlardan şu bilgilerin gönderilmesini talep etti:

        MİT’TEN:

        * Mayıs 1977 olayları öncesinde İntercontinental Oteli’ne yerleştikleri iddia edilen yabancı ülke ajanlarıyla ilgili elinizdeki belgeleri.

        GENELKURMAY’DAN:

        * Bayrak Harekât Direktifi ve diğer planların onaylı bir örneği. I Haydar Saltık tarafından hazırlandığı ileri sürülen raporun onaylı sureti ve raporun hangi ekip tarafından hazırlandığı, belgeler imha edilmişse imhasına ilişkin belgeleri.

        MİT VE EMNİYET’TEN:

        * 27 Mayıs 1980’de öldürülen Bakan Gün Sazak’a yönelik eyleme ilişkin herhangi bir bilgi var mı?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ