Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Günay'dan 'Muhteşem Yüzyıl' yorumu

        Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Muhteşem Yüzyıl' dizisi için yaptığı açıklamalara ilişkin, "Sayın Başbakan senaryolar ve kurgu konusunda daha dikkatli olunması konusunda bence haklı bir öneriyi öne sürdü" dedi.

        Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Türk sanatçılarının son eserlerini bir arada sergilemek ve sanat alanına yeni eserler kazandırmak 1939'dan bu yana gerçekleştirilen, iki yıllık periyotlarla devam eden Devlet Resim Heykel Yarışması'nın 71'incisi Resim ve Heykel Müzesi'nde gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sergi açılışı ve ödül törenine katılarak, yarışma kapsamında ödül alanlara ödüllerini kendi eliyle verdi. Konuşmasına programa geç kaldığı için davetlilerden özür dileyerek başlayan Günay, son zamanlarda Türkiye'de sanata olan ilginin arttığını sevinçle karşıladığını dile getirdi. Çağdaş sanatlara doğru yeni bir arayışın olduğunu söyleyen Günay, "Çağdaş bir ülke olarak bu alandaki gelişmeleri yakından takip etmemiz ve bizim de ulusaldan evrensele çıkacak olan yeni eserler üretmemiz gerekiyor" dedi.

        BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN 'MUHTEŞEM YÜZYIL'A İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

        Günay, ödül töreni sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Muhteşem Yüzyıl'a ilişkin açıklamalarını hatırlatması üzerine, Günay, "Yargı sürecinden haberdar değilim. Bu televizyon dizileri doğrudan doğruya bizim yetki alanımızda değil. RTÜK aracılığıyla bir başka Bakanlıkla ilgili ama tabii sonuçta bir sanat eseri olduğu için ben de görüşlerimi söylemek isterim. Sayın Başbakan senaryolar, kurgu konusunda daha dikkatli olunması konusunda bence haklı bir öneriyi öne sürdü. Çünkü, hayal ürünü bir roman sahneye uyarlanmıyor ya da hayal ürünü bir başka ülkeden söz etmiyoruz. Bir dönemden söz ediliyor. Bu bizim tarihimizin bir dönemi. Daha gerçekçi olunabilse daha ciddi araştırmalar yapılsa hem olayların akışı hem dönemin giysisi ve davranışları konusunda biraz daha bilimsel, tarihsel gerçeklere uygun davranılsa eserin sanatsal değeri yükselir, bu tür tartışmalar olmaz. Diziler bizim Dünya'da tanıtımımıza çok katkı yapıyor. Bu açıdan emeklerini inkar etmek istemem. Ama, Sayın Başbakanın yaptığı uyarılar çerçevesinde biraz daha gayretli olunsa sanırım hepimiz bütün bunların keyfini daha fazla çıkarabiliriz" şeklinde konuştu.

        Bakan Günay, soruları cevaplamadan önce bir bebeği kucağına alarak sevdi.

        ÖDÜL TÖRENİ

        Resim, heykel, özgün baskı ile seramik dallarında yapılan, 761 sanatçının 761 yapıtla katıldığı yapıtlardan 163'ünün sergilenmeye hak kazandığı ve her dalda 6 eserin ödüle layık görüldüğü yarışmanın sonuçları açıklandı.

        Resim dalında, 410 eserden 47'si sergilenmeye layık bulundu. Handan Akarsu, Deniz Aktaş, Özkan Arı, Fatma Kara, Riveyda Şekerli ve Ersin Uysal başarı ödülünü alan sanatçılar oldu.

        Heykel dalında, 131 yapıttan 44'ünün sergilenmesi uygun görüldü. Bu yapıtlardan başarı ödülüne layık görülenler Turan Baş, Volkan Doğan, Burcu Erden, Derviş Ergün, Serdar Kaynak ve Ebru Uğur oldu.

        Özgünbaskı'da, 108 eser yarıştı. 44'ü sergilenmeye layık bulunurken Esra Albayrak, Ümit Doğan, Gülçin Günaydın, Demir Kardaş, Deniz Köse ve Hikmet Sever'in yapıtları ödül kazandı.

        Seramik dalında, seçici kurulun önüne 112 yapıt çıktı ve bunlardan 28'inin sergilenmesi uygun görüldü. Ödül kazananlar Elif Aydoğdu Ağatekin, Kamuran Ak, Olgu Sümengen Berker, Mehmet Kutlu, Nizam Orçun Önal ile Serkan Tok oldu. 163 yapıtın yer aldığı sergi, 12 Aralık'a kadar konuklarını ağırlayacak.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ