Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 12 Eylül'ün utancı müzede

        Devrimci 78'liler Federasyonu tarafından hazırlanan ve 12 Eylül 1980 askeri darbesi sürecinde yaşananlara ilişkin fotoğrafların ve gazete kupürlerinin sergilendiği ''12 Eylül Utanç Müzesi'', Ankara ve İzmir'in ardından Antalya'da açıldı.

        Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi'ndeki müzenin açılış töreninde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Türkiye'de kan, zulüm ve işkenceyle yapılanların arkasında dünyanın büyük sermayedarlarının bulunduğunu ileri sürdü.

        Bunlara Türkiye'yi siyaseten bölmek isteyen siyasi iktidarların da eklendiğini öne süren Akaydın, ''Şimdi bakıyorsunuz işkence, zulüm, utanç şekil değiştirdi. Şimdi psikolojik işkenceyle karşı karşıyayız. Kimler ülkenin aydınları, ülkenin üniter devlet olarak kalmasını isteyenler? Nerede bu insanlar? Silivri'de, Hasdal'da. Ben inanıyorum ki hepimizin de bildiği gibi uyduruk delillerle, kanıtlarla ve maalesef hiçbir ilgisi olmayan gizli tanıklarla birtakım bilgilerle oynanarak, bu insanlar suçsuz yere cezaevindeler. Aslında bu birlikteliğimiz ve kalabalığımız onlara karşı bir namus borcudur'' diye konuştu..

        Türkiye'de egemenlik savaşı başladığını iddia eden Akaydın, devrimci ve ulusalcıların bu savaştan 1922 yılında olduğu gibi galibiyetle çıkacağı inancını taşıdığını söyledi.

        Kendisinin de ''68 kuşağından'' olduğunu ifade eden Akaydın, ''Biz acılar yaşamış, şehitler vermiş kuşağız. Bu sergide de bunların izlerini göreceğiz'' diye konuştu.

        Devrimci 78'liler Federasyonu Genel Başkanı Nejat Kangal ise 12 Eylül Utanç Müzesi'nin 2000 yılından beri Ankara'da başlatılan çalışmaların özeti olduğunu belirtti.

        Müzeyi Ankara'da 3 kez açtıktan sonra sonra İzmir ve Antalya'ya da getirdiklerini bildiren Kangal, ''Müzede zaman zaman birçok arkadaşımızdan kalan eşyaları, bazı yerlerde hiçbir zaman ulaşılamayan kayıp insanların fotoğraflarını ve emniyette kaybolan arkadaşların fotoğrafları ile idam sehpasına gitmeden önceki arkadaşlarımızın son mektuplarını sergiledik'' ifadelerini kullandı.

        Konuşmaların ardından müze ziyaretçilere açıldı.

        ''12 Eylül Utanç Müzesi'', 6 Aralık'a kadar ziyarete açık kalacak.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ