Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Tecavüz mağduru kız tazminat davası açtı!

        İzmir'de, iki yıl önce üniversite öğrencisi E.E. adlı genç kıza viyadük altında tecavüz ettikleri suçlamasıyla 14'er yıl 2'şer ay hapis cezasına çarptırılan ancak 'Yargıtay sürecinin uzunluğu' dikkate alınarak tahliye edilen Ali Y. ve Gökhan M.'ye, tazminat davası da açıldı. Bu olayın ardından, üniversitedeki kaydını donduran ve psikilojisi bozulan E.E., iki sanığa, avukatı aracılığıyla toplam 150 bin TL manevi tazminat istemiyle dava açtı.

        Olay, 21 Kasım 2010 tarihinde saat 05.00 sıralarında İzmir Kuzey Çevre Yolu Bornova geçişi viyadükleri altında meydana geldi. Eğitim masraflarını karşılamak için Alsancak Semti'ndeki barda çalışan üniversite öğrencisi E.E., Hocazade Cami karşısıdaki duraklarda zaman zaman karşılaştığı İ.O.D. ile otobüs beklediği sırada, gidecekleri yere bırakma bahanesiyle önlerinde duran 2 kişinin araçlarına bindi. Yola çıktıktan kısa süre sonra 2 kişi, gençlerden İ.O.D.'yi tartakladıktan sonra indirdi. Bu sırada inmeye çalışan E.E.'yi zorla kamyonette tutan iki kişi, viyadüklerin altında dövdükleri genç kıza tecavüz etti. Polis, tecavüz şüphelileri Ali Y. ile Gökhan M.'yi yakalayıp gözaltına aldı. Çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan Ali Y. ve Gökhan M., hakkında İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

        Geçen haziran ayında yapılan son duruşmada, 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan 9'ar yıl 2'şer ay, 'cebir ve tehditle hürriyeti kısıtlama' suçundan da 5'er yıl olmak üzere toplam 14'er yıl 2'şer ay hapis cezasına çarptırıldı. Gerekçeli kararın sonra yazılacağı belirtilip, tutuklu kaldıkları süre ve temyiz aşamasının uzun sürebileceği gözönüne alınarak sanıklar tahliye edildi.

        EĞİTİMİNE ARA VERDİ

        Olaydan dolayı psikolojisi bozulan ve üniversiteki kaydını donduran E.E., başka bir ilde yaşayan ağabeyinin yanına gitti. E.E., avukatı aracılığıyla her iki sanığa karşı 150 bin TL'lik manevi tazminat istemiyle dava açtı. E.E.'nin avukatı mahkemeye verdiği dava dilekçesinde gereçlerini şöyle özetledi: "E.E. olayın öncesine kadar neşeli, çevresinde sevilen, hayata pozitif bakan ve mutlu bir yaşantı süren bireyken, yaşadığı olay neticesinde yaşamının tüm dengeleri altüst olmuş, hayatından hiçbir beklentisi kalmamış, yaşadığı travmayı atlatamamış ve sürekli olarak psikiyatrik desteğe muhtaç bir hale gelmiştir. Davalılar gerçekleştirdikleri fiilerle müvekkilimin insanlara duyduğu güveni zedelemiş ve tüm hayatı boyunca yaşadığı olayı hatırlamaya mahkum etmiş, bir insana verilebilecek en büyük zararı vermiş ve kişilik hakkını, onurunu, haysiyetini ayaklar altına almışlardır. Davalıların eylemlerinin müvekkilenin kişiliği ve ruh salığı üzerinde bıraktığı hasarın maddi olarak tazmini mümkün değildir. Günümüzde ülkemizde ne yazık ki kadınlara karşı sergilenen şiddet, cinayet ve cinsel saldırı vakaları karşısında, hem toplumda infialle karşılanan bu olayda bir nebze olsun aynı kaderi yaşayan mağdurlara destek ve cesaret vermesi açısından hem de müvekkilenin kendisinin şahsen yaşadığı bu menfur olayda duyduğu tarifi mümkün olmayan acı, ızdırap ve elemin bir nebze olsun telafisi için bu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur."

        'PARA KARŞILIĞI BİRLİKTE OLDUK'

        Dava dilekçesine karşı cevap veren davalılar Ali Y. ve Gökhan M.'nin avukatları, ceza davası boyunca olduğu gibi yine olayın para karşılığı cinsel birliktelik sırasında meydana geldiğini öne sürdü. Avukatlar davanın reddini istedi.

        ARKADAŞLARI DESTEK OLDU

        Bu arada genç kıza ceza davasında destek olan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, tazminat davasının da takipçisi olduklarını dile getirdi. Platform adına tazminat davasıyla ilgili konuşan Sanem Deniz Kural, şunları söyledi: "Cinsel saldırıda bulunanlara ağır ceza verilmesi için mücadele ettik. Ancak 18 ay bekletildikten sonra gelen adli tıp raporu arkadaşımızın uğradığı cinsel saldırıyı kanıtlamasına karşın mahkeme, suçları sabit görülen Ali Y. ve Gökhan M.'ye 'iyi hal' indirimi yaptı. Cinsel saldırı suçunu işleyenlerin nasıl iyi hali olabilir? Biz bunu asla kabul etmedik. Bu da yetmezmiş gibi mahkeme kararla beraber 'Yargıtay sürecinin uzunluğu' bahanesine sığınarak, 14'er yıl 2'şer ay ceza verdiği her iki sanığı da tahliye etti. Biz tıpkı dava boyunca olduğu gibi mücadelemizden vazgeçmedik ve karar temyiz için Yargıtay'a gönderildi. Kadına karşı işlenen suçlar cezasız bırakılıyor, adalet kadından yana işlemiyor. Eğer, tazminat davası lehte sonuçlanırsa, hem kadın mücadelesi açısından, hem de cinsel saldırıya uğrayan tüm kadınlar için bir kazanım olacak. Adeta cezasız bırakılan bu şahısların cezalandırılması anlamına gelecek. Tıpkı dava boyunca olduğu gibi, tazminat davası sürecinde de platform üyesi arkadaşımızın yanında olacağız."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ