Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Habertürk yazdı, Ankara harekete geçti

        Adalet ve Aile Bakanlıklarının ortak çalışmasıyla "ensest" ilk kez "açık" bir tanımla TCK'ya konulacak ve 15 yıla kadar hapis istenecek. Ayrıca 2013'te yapılacak kapsamlı bir araştırmayla "ürkütücü sonuçlarından çok korkulan" Türkiye ensest haritası da ortaya çıkarılacak

        Esra YAZDIÇ - Hilal ÖZTÜRK- Ceyda ERENOĞLU-ÖZEL HABER

        Ensestle ve erken yaşta evlilikle mücadelede Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) çığır açacak bir düzenlemeye gidiliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı ensest konusunu masaya yatırdı. Ceza yasalarında ve hukuk mevzuatında yer almayan "ensest" kavramı geçen hafta gazetemizde yayımlanan haberden sonra Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) temsilcileri ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin arasında tartışıldı. HABERTÜRK, kapalı gerçekleşen toplantının perde arkasına ulaştı. Derneklerin, "Tanım eksikliği var. İstismarcılar düşük cezalarla kurtuluyor" eleştirisine Bakan Şahin, TCK'ya ensestle ilgili yeni madde ekleyeceklerini ve net bir tanıma kavuşturacaklarını açıkladı. Şahin'in isteği üzerine, sivil toplum bu hafta ensest tanımına ilişkin önerilerini ve şiddet yasası yönetmeliği hakkındaki görüşlerini Bakanlığa sunacak.

        KORKUTUCU MANZARA

        Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, istismar ve şiddet konusunda ortaya atılan verilerin birbiriyle çeliştiğine işaret ederek, "devlet resmi bir araştırma yapmalı. Acı tabloyu ilk ve son kez görelim. Reçetelerimizi belirleyelim" önerisinde bulundu. Alınan kararla, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, 2013'te Türkiye tarihinin en kapsamlı "istismar ve şiddet" araştırmasını gerçekleştirecek. Araştırmada, erken evlilikler, kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve istismarın boyutları bölge bölge gün yüzüne çıkarılacak.

        İSTİSMARCIYA REKOR CEZA

        TCK'da ensest ve cinsel istismarın cezası artırılacak. Kamuoyunda "kürtaj yasası" olarak bilinen üreme sağlığına yönelik yasa taslağına eklenecek düzenlemeyle, hali hazırda 3 yıldan 15 yıla kadar uzayan cinsel istismar suçlarında cezanın alt sınırı 15 yıl olacak. Ensest de ayrıca tanımlanarak bu kapsama alınacak. Bunun için TCK'nın çocukların cinsel istismarını düzenleyen 103, 104 ve 105'inci maddelerinde değişikliğe gidilecek. Ensest Türk Ceza Yasası'na hukuki tanımla girdiğinde, hem toplum ve hem de yasalar "ensest" suçuyla ilk kez yüzleşmiş olacak. Ensest suçu, ceza yasasında ağırlaştırıcı neden olmaktan çıkıp, hukuki tanımı yapılacak. Böylece uygulayıcılar yani hakim ve savcıların da işi kolaylaşacak. Değişiklikle hâkimlerin şimdiye kadar "Tanımlamakta zorlanıyoruz" diyerek, düşük sınırdan verdiği cezalar artırılacak.

        EN ÇOK BABALAR CAN YAKIYOR

        TÜRKİYE, ardı ardına basına yansıyan çocuk istismarı haberlerini tartışırken, Gazi Üniversitesi Çocuk Koruma Araştırma ve Uygulama Merkezi verilerine göre bir yıl içinde sadece Ankara'da bir merkezee 498 taciz ve istismar vakası ulaştı. Bunların 322'si yani yüzde 64'ü cinsel istismar. İstismarcılar arasında en yüksek rakamı 71 kişi ile öz baba alırken, babaları 68 kişi ile arkadaşları, 48 vaka ile öz anne ve 43 kişi ile erkek akrabalar izliyor. İstismara sadece kız çocuklar değil erkek çocuklar da maruz kalıyor. Merkezde tedavi alan 498 çocuğun 304'ü kız, 194'ü erkek.

        ENSESTLE İLGİLİ AĞIR GERÇEKLER

        Cinsel istismar olaylarının yarısı aile içi

        * RAKAM ÇOK YÜKSEK: Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) araştırması, dünyada tüm cinsel istismarların yarıya yakınının (yüzde 43) aile içi cinsel taciz (ensest) olduğunu gösteriyor.

        * BABA KIZ ARASINDA: Ensest ilişki en çok baba kız arasında yaşanıyor.

        * ERKEK ÇOCUKLAR: Uzmanlar aile içinde cinsel istismara uğrayan erkek çocuk sayısının sanılandan daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.

        * 12 YAŞ KRİTİK: Ensestin ortalama başlama yaşının 12 olduğu belirtiliyor.

        * SERT-ATAERKİL: Ensest ilişkiye giren babalar sert, ataerkil ve duygusal olarak dengesiz kişiler olarak görülüyor.

        * OKUMAMIŞ- İŞSİZ: İstismarcıların yüzde 94' ünün okumamış veya ilkokul mezunu, yüzde 50' sinin ise işsiz olduğu belirtiliyor.

        * BAĞIMLI: Çoğu alkol ya da madde bağımlısı, kişilik ve dürtü bozukluğu yaşıyorlar.

        * HER AİLEDE: Yüksek sosyo-kültürel düzeydeki ailelerde de enseste rastlanıyor.

        * ANNEYLE PAYLAŞIYOR: Çocuk yaşadığı travmayı ilk olarak annesiyle paylaşıyor.

        * UZUN SÜRE SIR: Ensestin çok uzun süre gizli tutulduğu bildiriliyor.

        * ANNE FAKTÖRÜ: Annenin aile içinde koruyucu olmayı başaramaması riski artırıyor.

        * KIZINA KİN DUYUYOR: Bu sorun nedeniyle kızını rakip olarak görüp ona kin duyan anneler bulunuyor.

        * EĞİTİM BAHANESİ: Baba "Çocuğuma cinsel eğitim veriyorum" diyerek kendini savunmaya çalışıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ