Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İnternet, radyo ve TV reklamları üzerinden cep telefonu alan vatandaşlar, ellerine geçen cihazların kaçak ve taklit çıkması üzerine polise şikayetçi oldu. Hemen harekete geçen İstanbul Polisi, üç ayrı iş yerine düzenlediği baskında 14 bin kaçak cep telefo

        NİHAT ULUDAĞ /AHT

        İnternet, radyo ve TV reklamları üzerinden cep telefonu alan vatandaşlar, ellerine geçen cihazların kaçak ve taklit çıkması üzerine polise şikayetçi oldu. Hemen harekete geçen İstanbul Polisi, üç ayrı iş yerine düzenlediği baskında 14 bin kaçak cep telefonu ele geçirdi.

        İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne art arda gelen şikayetler üzerine harekete geçen polis, Çin'den mitasyon ve kaçak cep telefonlarını Türkiye'ye getiren çetelerin izini buldu. Cep telefonlarını internet, radyo ve tv reklamları üzerinden pazarlayan 3 ayrı çeteye Şişli, Bağcılar ve Zeytinburnu'nda operasyon düzenlen polis, 3 kişiyi gözaltına aldı. Operasyonda 13 bin 704 kaçak cep telefonu, 2 bin 800 adet kaçak cep telefonu bataryası, bin 650 adet kaçak kulaklık, bin 145 kaçak cep telefonu kapağı ile cep telefonlarının klonlanması için kullanılan 2 bin 800 İMEİ etiketi ele geçirildi. Ele geçirilen cep telefonlarının yüksek fiyatlı cep telefonlarının taklitleri olması dikkat çekti.

        ALDATICI REKLAMLARA DİKKAT!

        Yurt dışından kaçak yollarla getirilen cep telefonlarının, eski cep telefonu İMEİ numaralarının yüklenerek, satıldığı ortaya çıktı. Mağdur vatandaşların büyük çoğunluğunun, "Stoklarla sınırlıdır, 10 dakika içinde arayanlar satın almaya hak kazanacak" şeklindeki reklamlara aldanarak cep telefonlarını aldıkları belirtildi.

        SON İKİ YIL ARASINDAKİ FARK 2,5 KAT!

        Mali polis geçtiğimiz yıl yapılan operasyonlarda yaklaşık 30 bin kaçak cep telefonu ele geçirirken, bu yıl yapılan operasyonlarda rakam 75 bin 212 adet oldu.

        TELEFON ALIRKEN DİKKAT EDİN!

        Emniyet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada cep telefonu alacakların dikkat etmesi gerekenler şöyle sıralandı:

        -Alınan telefonun imei numarası, www.mcks.gov.tr internet adresi üzerinden kontrol edilmeli.

        - Sanal satışlarla akıllı telefonların gerçek fiyatlarının 3 - 4 kat altına fiyatlarla satılmasına dikkat edilmeli, bu telefonların çok büyük ihtimalle emitasyon olduğu unutulmaması gerekmekte.

        -İnternet, radyo ve shopping programlardan alınan ürünlerin faturası mutlaka istenmeli, ve gelen faturada alınsn telefonun imei numarasının yazdığı kontrol edilmelidir.

        -İnternetten yapılan alışverişlerde, satış yapan firmanın güvenirliliğine dikkat edilmeli, özellikle iletişim için sabit telefon numarası olmasına dikkat edilmeli.

        -Firmaların satın alınan ürünler ile yolladıkları faturada yazılan ürün adı yollanan ürünün markasıyla aynı olup olmadığı kontrol edilmeli.

        - İnternet ,radyo ve TV reklamlarında satılan telefonlar için tüketiciye düşünme payı bırakmadan alış veriş yaptırmayı amaçlayan reklamlara dikkat edilmeli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ