Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kuvvetler ayrılığını savunan benim

        HABERTURK.COM

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NTV canlı yayın program konuğu oldu. Programın sunucusu Oğuz Haksever ile gazeteciler Mehmet Barlas, Nermin Yurteri ve Nazlı Öztarhan'ın sorularını yanıtlayan Erdoğan, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

        Erdoğan'ın konuşmalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

        "KUVVETLER AYRILIĞINI SAVUNAN PARTİYİZ"

        Kuvvetler ayrılığını en kuvvetli savunan partinin lideriyim. Bu konuyu bir defa altını çizerek güçlü bir şekilde ifade edeyim. Kimse bunu eğip büküp sağa sola çekmesin. Erkler arası yetki ihlaline karşıyız"

        CUMHURBAŞKANI İLE AYNI DÜŞÜNÜYORUZ

        Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kuvvetler ayrılığı ile yaptığı değerlendirmeye ilişkin olarak "Cumhurbaşkanı ile aynı düşünüyoruz" dedi.

        "BEN DAĞA ÇIKMAM BENİM YOLUM O DEĞİL"

        Bülent Arınç'ın 'dağa çıkardım' sözlerinin hatırlatılması üzerine Başbakan Erdoğan, "Ben dağa çıkmam, benim yolum o değil" şeklinde cevap verdi.

        "ULUDERE İÇİN GEREKİRSE ÖZÜR DİLENİR"

        Erdoğan Uludere'yle ilgili olarak da şu anda olay soruşturma aşamasında. İşin üzerine gidiyorum. Yargının sonucunu bekleyeceğiz. Uludere'de Dersim yanlışına düşmek istemedik" diye konuştu. Gazeteci Mehmet Barlas'ın "Çıkan sonuca göre Uludere ile ilgili özür dileyebilir misiniz?" şeklindeki sorusu üzerine, "Tabii ki gerekirse dilenir, neden olmasın" diye yanıt verdi.

        "TARTIŞMALAR OLMASA BAŞBAKAN OLAMAM"

        Erdoğan'a "dindar nesil", "kürtaj", "Muhteşem Yüzyıl" gibi tartışma yaratan açıklamaları "Gündemi değiştirmek maksadıyla yaptığı" eleştirileri hatırlatıldı. Erdoğan, "Tartışmalar olmasa ben başbakan olamam. Ben başbakan olarak birilerinin peşine takılamam" dedi.

        "SİLİVRİ BİR AÇIKHAVA HAPİSHANESİ DEĞİL"

        Ergenekon davasıyla ilgili bir soru üzerine Erdoğan şu karşılığı verdi: "Sayın Kılıçdaroğlu kadar cesur değilim. Anayasa'nın ilgili maddesini göz göre göre çiğnemeyemem. Yargı süreci vardır ve yargıya müdahale yetkim yoktur. Silivri bir açıkhava hapishanesi değildir. Süreci bizimle ilgili olan boyutuyla takip etmekteyiz. Yargı ne kadar verir, onu görürüz saygı duyarız."

        "TUTUKLU VEKİLLERLE İLGİLİ SÖZÜMÜZ YOK"

        Hapishanede tutuklu vekillerle afla ilgili bir düzenlememiz yok. Bizim söylediğimiz şu, bu insanlar o dönemde içerde miydi, dışarıda mıydı? Hepsi tutukluydu. Bunları dışarıya çıkarma mantığıyla, düşüncesiyle aday yapıldı. Bu yolu denemek, teşebbüs etmek bir defa hukuk devletinin ilkeleriyle bağdaşmaz. Siz dışarıda hiç mi milletvekili adayı bulamadınız da tutuklu veya mahkum olanları gelip bu memleketin temsilcisi olarak aday gösterdiniz.

        "DERİN YAPILANMA TEMİZLENDİ DİYEMEM"

        Devletteki derin yapı temizlendi diye bir iddianın içinde olamam. Dünyada da kolay kolay hiçbir ülke, derin yapının sıfırlandığı bir ülkeyi konuşmak, söylemek mümkün değil. Her ülkenin kendi çapına göre bu tür yapılanmalar muhakkak vardır, olur. Ve bunlar adeta bakidir, kalıcıdırlar. Bu adeta insan vücudunda faydalı, zararlı virüsler gibi.

        "SEMRA HANIM VE AHMET BEY'LE GÖRÜŞTÜM"

        Ben Semra Hanım ve Ahmet Bey'le de görüştüm. Cumhurbaşkanımız bazı kafalardaki soru işaretleri gidermek için DDK'ya başvuruda bulundu. Bakın şu anda Adli Tıp kararını açıklayamıyor. Şunu biliyoruz ki, dünyada liderlerin birçoğu bunları hep yaşadılar, yaşarlar. Bundan sonra da yaşayacaklar.

        "EŞİM ZEHİRLENECEKSE BEN ZEHİRLENEYİM"

        Eşim zehirlenecekse ben zehirleneyim. Rabbimden temennim şudur, eşim benden önce ölmesin, ben ondan önce öleyim... Bizim hanım yemeklerde çok dikkatli ve hassatır. Ama ne kadar dikkatli olursanız olursanız bütün besinlerde sıkıntı var. Ete bakıyorsunuz öyle, süte bakıyorsunuz öyle...

        "EVİMİN ALTINDA DİNLEME CİHAZI BULUNDU"

        Devletin kurumları arasında yanlış alışkanlıklar var bunları törpüleyip atamıyorsunuz. Dinleme de buna dahil. Ben dahil bu dinlemeler bitmemiştir. Evimin altındaki ofisimde dinleme cihazı bulundu. Derin devlet boş durmuyor.

        "BU ÜNİVERSİTENİN YÖNETİMİ SAMİMİ DEĞİL"

        Bu üniversitenin yönetimi samimi deği anlamış değilim. Biz 6 ayda bir bilim teknolojisi yüksek toplantısını yaparız. Bu toplantıyı TÜBİTAK'ta yaparız. Buraya bakanlar, bürokratlar, teknokratlar katılırlar. Bir tanesinde bir öğrenci grubu toplantı yaptığımız mahalle gelerek taşlamaya başladılar. Bir üniversite genci veya gençleri böyle bir toplantının yapıldığı yeri protesto adı altında taşlayabilir mi?

        "YETİŞTİRDİĞİNİZ ÖĞRENCİ BUYSA BATMIŞIZ"

        Siz nasıl bir üniversite yönetimisiniz ki, kalkıyorsunuz Türkiye'nin uydusunu fırlatacak günde gururlanmanız lazım. Yahu siz nasıl bir öğretim üyesiniz ki, eğer hepsi böyleyse bu ülke batmış! Orada gelip lastik yakıyorlar. Yetiştirdiğiniz öğrenciler buysa bu ülke batmış. Bunlar da buysa bu ülke batmış. Böyle öğretim üyeleri olsa ne olur, olmasa ne olur. Eylemleri yapanları araştırıyorsunuz içlerinde bir kısmı ODTÜ öğrencisi, diğerleri dışarıdan gelmiş. Bir kısmı terör örgütü mensupları.

        "KILIÇDAROĞLU'NUN SATRANÇ TAŞI OLMAYIZ"

        Sayın Kılıçdaroğlu'nun önünde satranç taşı olmayız. Sayın Cumhurbaşkanımız da yerini ve konumunu bilir, ben de yerimi ve konumunu bilirim. Sayın Kılıçdaroğlu ile öyle bir atışmaya girmem. Sayın Kılıçdaroğlu, Baykal'la görüşmesinin ardından aday değilim dedi, sonra oldu. Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

        "CUMHURİYETLE HESAPLAŞMAYA GİRMEYİZ"

        Biz cumhurun sahibi olduğu cumhuriyetle asla hesaplaşma içerisine girmeyiz. Bu bizim aradığımız bir şey zaten. Cumhur ne demek, halk demek, onunla hesaplaşmaya girmeyiz. Bu bizim istediğimiz şey.

        "ÇOK KAZANANLAR ÇOK VERGİ VERECEKLER"

        Yeni ekonomik refermda bir dizi yeniliklere gidiliyorl. Çok kazananlar çok vergi verecek, az kazananlardan az alacağız. Devletçilik bitiyor, o kontrolümüzde, çok kararlıyız.

        KADINA ŞİDDET OLAYLARININ ORANI AZALDI

        Biz alınabilecek tedbirler nelerse azamisini alıyoruz. Kadına şiddette aslında Türkiye oran itibarıyla artmıyor, eksiliyor. Görünürlüğü arttığı için algılamada bir sıkıntı yaşıyoruz. Yoksa çok ciddi bir takip var. Biz müslümanız. Bizim dinimizde kadına şiddet uygulayamazsın, el kaldıramazsın.

        "ASKERİ İNTİHARLARDA AZALMA GÖRÜYORUZ"

        Askeri intiharlarının birçok sebepleri var. Sadece içerideki sebepler değil dışarıyla da alakası var. Askeri intiharlarda Türkiye çok gerilerde. Bu olaylarda ABD bir numara. Sayın Genelkurmay Başkanımızın hassasiyetini çok açık gördüm. Son 10 yılda yarı yarıya bu olayların azaldığını görüyoruz. Binin üzerindeyken 90'lara düşmüş vaziyette. Bu olayların çoğu da maalesef psikolojik etkenler. Bu olayda askeri yıpratma çabaları var. Asker içinde oluyor da sivilde olmuyor mu?

        "KÖPRÜ-OTOYOL İHALESİNDE İYİ FİYAT VERİLDİ"

        Arkadaşlarımız günümüz şartları içinde gayet iyi bir fiyat olduğunu söylediler. Köprü ve otoyoldaki zamlar konusunda enflasyon ne ise bu oranda artış sözkonusudur. Ben istediğim kadar zam yaparım tasarruf yetkisi yok. Bunlar özel sektördür, istediğini yapar diye bir şey yok. Aynı grup bakım ve onarımdan sorumlu. Yapmadığı takdirde kendi aleyhine olacak bir şey olur.

        "TÜP GEÇİT 29 EKİM 2013'DE AÇILIŞI YAPILACAK"

        29 Ekim 2013'de tüp geçitin açılışı olacak. Yıllık 100 bin uçuş kapasiteli havaalanı yapılıyor. Lutfhansa ile THY arasında önümüzdeki günlerde netleşecek çalışmalar var.

        "ESED'E HİÇBİR ZAMAN SİYASİ ÖMÜR BİÇMEDİM"

        Esed'in siyasi ömrü ile bir tarih vermedim ama gidicidir dedim. Bir halk sizi kabullenmiyorsa siz orada iktidarda kalamazsınız, er veya geç böyledir. Demokrasilerde de böyle antidemokrasilerde de böyle. Artık karada Esed'in hiçbir gücü kalmadı. Esed halkın yüzde 85'i sünni olmasına rağmen yüzde 15'le kontrol altına alan birisidir. Orada azınlığın çoğunluğa tahakkümü vardır. Esed'in en büyük desteği İran. Rusya 'Esed'in avukatı değiliz' dedi. BM'den o karar çıkmış olsa Esed daha erken giderdi. Irak'tak gelişmeler çok önemli.

        "BAĞDAT HÜKÜMETİ ORADAKİ AZINLIK HÜKÜMETİ"

        Bağdat Hükümeti orada azınlık hükümeti halindedir. Suriye'deki sıkıntı oraya da sirayet edebilir. Benim yatırımcım risk alarak oraya girdi. Kuzey Irak'a gidin, göreceksiniz, nefis bir şehir. Benim temennim Irak'ta bölünme olmamasıdır. Oradaki birlikteliğin korunması lazım.

        "İRAN GENELKURMAY BAŞKANI KİM ADINA KONUŞUYOR?"

        İran Genelkurmay Başkanı saçlamalıyor. Kim adına konuşuyor, ne adına konuşuyor? Biz İran Cumhurbaşkanı ile konuşurken o öyle konuşuyor. İran'da kim kim adına konuşuyor, kim konuşur, nasıl konuşur bilinmediği için bunlar konuşuluyor. Biz kendi işimizi biliriz, kararımızı kendimiz veririz.

        "ANA MUHALEFET PARTİSİ BAŞKANI BENİ ANLAMIYOR"

        Beni ana muhalefet partisi başkanı bile anlamıyor. Topraklarımızı NATO'ya devrettiğini söylüyor. NATO'nun bizim sınır güvenliğimizi korunmasına destek olur. Bunu söyledik diye adam bizim topraklarımızı vermekten bahsediyor. Bunlar basit siyasi rant elde etme peşindeler.

        "SINIRDAKİ ÜÇ İLİMİZE PATRİOTLAR YERLEŞTİRİLECEK"

        Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş'a patriot füzeleri yerleştirilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ