Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Zorla evlendirilmek istenen iki kızı kurtaran Dicle Kaymakamı Çağlayan Kaya, 12-16 yaş arası 6 kızın daha çocuk gelin olmasını önledi.

        Ahmet YUKUŞ - Murat BABACAN / DİYARBAKIR (AHT)

        Zorla evlendirilmek istenen iki kızı kurtaran Dicle Kaymakamı Çağlayan Kaya, 12-16 yaş arası 6 kızın daha çocuk gelin olmasını önledi. Erken yaşta evliliğe savaş açan idealist kaymakam, zor durumdaki çocukların kendisine ulaşması için özel telefon hattı oluşturdu. Kaya, "Önceliğimiz kız çocukları, ama erkek çocukların da evlendirilmesine izin vermeyeceğiz" dedi. Kaya ayrıca "Bir Fincan Kahve" projesiyle 636 çocuk ve 731 veliyi okullu yaptı.

        Diyarbakır Dicle İlçe Kaymakamlığı'na 15 ay önce atanan ve geçtiğimiz yıl İçişleri Bakanlığı tarafından 'yılın idarecisi' seçilen Kaymakam Çağlayan Kaya, erken yaşta evlilik, berdel, başlık parasına savaş açtı. İmam, muhtar ve köy korucularını toplayıp bu konuda talimatlar veren Kaya, geçtiğimiz ay aileleri tarafından evlendirilmeye zorlanan 2 kız çocuğunu kurtarmıştı. Kaya'nın bu kararlığı ihbarları getirdi.

        TELEFON HATTI OLUŞTURULDU

        Çocuk gelin olmak istemeyen 12-16 yaş arası 6 kız daha kurtarıldı. İdealist kaymakam, çocuk yaşta evliliklere son vermek için özel telefon hattı oluşturdu. Kısa sürede hizmete girmesi beklenen telefon hattı ile ilgili 45 bin nüfuslu ilçe halkı, muhtarlar, okul müdürleri, öğretmenler aracılığıyla bilgilendirildi. Rızaları dışında evlendirilmek istenen 8 kızın gelinlik giymelerini engellediklerinin altını çizen Çağlayan Kaya, "Kızlarımızın sürekli takipleri yapılıyor. Evliliğe zorlanmaları halinde onları yuvaya alıp velileri hakkında yasal işlem başlatacağız. Amacımız 18 yaş altı evlilikleri tamamen bitirmek. Kız çocukları önceliğimiz, ama erkek çocukların da küçük yaşta damat olmalarına izin vermeyeceğiz. Çünkü o yaşta evliliği yürütemezler. Kız çocuklarının direkt bana ulaşması için telefon hattı oluşturduk. Sorunu olup da çevresinin baskısından bize gelemeyen kız çocuklarımız bizzat bana ulaşacaktır" dedi.

        EMERSON'UN SÖZÜYLE ÖRNEK

        Batman'da erken yaşta evlendirilip daha sonra döndüğü babaevinde kuzenlerinin tecavüzü sonucu hamile kaldığı için öldürülen Hatice Daşlı'yı (15) hatırlatan Kaya, "Hatice'nin başına gelenler beni oldukça rahatsız etti. O gece gözlerime uyku girmedi. Bir insan deyip geçmemek lazım. Bir kızı, bir erkeği eğitime kazandırıp karanlıktan kurtarmayı çok önemsiyoruz" dedi. Kamu personellerinin görev yaptıkları yere geçici gözle bakmaması gerektiğini vurgulayan Kaya, "Ünlü filozof Emerson, ‘Dünya tarihindeki her muhteşem ve etkili harekette adanmışlığın zaferini görürsünüz' diyor. Yani bir insan kendisini vazifesine adarsa devletine ve milletine adarsa ne kadar sıkıntı olursa olsun güzel sonuçlar alacaktır" şeklinde konuştu.

        442 KIZI OKULLU YAPTI

        Dicle'de devamsızlığı olan öğrencilerin tespiti ve okul çağında olan öğrencileri eğitime kazandırmak için Dicle Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Bir Fincan Kahve Projesi', çocuk ve velileri okullu yaptı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen öğretmenler ders dışında kalan zamanlarında kendi mahalle ve köylerinde öğrenci evlerini ziyaret ediyor. Öğretmenler ziyaret ettikleri öğrenci evlerine kaymakamlığın ikram ettiği çikolata, çay ve şeker götürüyor. Son 1.5 yılda 4 bin 994 veli ve 11 bin 740 öğrenci evlerinde ziyaret edildi. Bir Fincan Kahve Projesi ile eğitim çağında olup da okula gönderilmeyen veya okula ara veren 442'si kız toplam 636 çocuk okula kazandırıldı. Okuma yazma bilmeyen 731 veliye ise halk eğitim merkezinin açtığı kurslarda okuma yazma öğretildi. Proje kapsamında bin 200 velinin haftada 1 saat okulda kitap okuması sağlandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ