Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Umutlar yeşerdi herkes aynı görüşte birleşti

        Türkiye yıllardır kanayan yarasını sarma heyecanını yaşıyor. İmralı ile gerçekleştirilen görüşmelerle başlatılan süreç belki de ilk kez böylesine "topyekün" destek buluyor. Türkiye'nin dört bir yanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, ekonominin lokomotifi niteliğindeki temsilcileri, kültür ve sanat dünyası, kanayan yaranın bağrı olan bölgeden isimler, kanaat önderleri; en önemlisi de ateşin düştüğü yerde hala gözyaşlarını kurutamayan şehit anaları, babaları... Hepsi de "Barış" diyor. "Barış için her şey yapılmalı" diyor. "Başka analar ağlamasın" diyor. "Gözyaşları dinsin" diyor, "Bölge kalkınsın" diyor, "Türkiye şahlansın" diyor. Türkiye kararlı adımlarla "Barış"a yürüyor.

        UMUDUN NABZI YÜKSEK

        YAZI DİZİSİ - 1

        ASKON Başkanı Mustafa Koca

        'Hak taksimi doğru yapılmalı'

        "İnsani faturalar oldukça ekonomik faturalarını konuşmak abes olan bir sorun" diyen Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Başkanı Koca, ASKON olarak uydurulmuş yığınla tabunun hiç birine iltifat etmeden, kanı durduracak, insanlara onurlarını tevdi edecek ve milletin bölünmesine engel olacak her girişimi sonuna kadar desteklediklerini dile getirdi. Koca, şöyle devam etti: "Bizim ekonomiyle, parayla, kapitalle uğraşan insanlar olarak, alışılmışın aksine kapitalist telakkilere, sosyalist hülyalara ve liberalist fantazilere karşı bir duruşumuz var. Hak taksiminin doğru yapılmasından yanayız. Böyle bir mücadelenin içerisindeyiz. Kamu, sermaye, akıl, emek hakkını doğru almalı."

        ADANA TABİP ODASI BAŞKANI DR. ALİ İHSAN ÖKTEN

        ‘Son 30 yılın en büyük sağlık problemi’

        ADANA Tabip Odası olarak ülkemize daha fazla barışı, daha fazla demokrasiyi getirecek her türlü girişimi destekliyoruz. Savaş veya şiddet ölüm demektir. Türk Tabipleri Birliği ve Adana Tabip Odası olarak insanları yaşatmak için, sağlıklı olmaları için çalışan biz hekimler yıllardır süren savaşın, şiddetin ve terörün karşısında yer aldık. Umarız bu görüşmeler olumlu sonuçlanır ve annelerin evlat acıları biter. Çareyi silahlarda aramak yerine sorunu diyalog yoluyla çözüme kavuşturmayı amaçlayan her türlü barışçı çabalar çok değerlidir ve toplumun tüm kesimleri tarafından desteklenmelidir. Ülkemizde son 30 yılın en önemli sağlık problemi olan savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı, umutsuzluğa karşı umudu, şiddete karşı müzakereyi ısrarla ve inatla dillendirmeye devam etmeliyiz.

        MÜZİSYEN KAYAHAN

        ‘Tüm partiler sürecin içinde olmalı’

        BEN bu kadar bilgi sahibi değilim. Bu işin stratejisi çok önemli. Bu strateji çok iyi kurgulanmalı. Herkes gibi benim gönlüm de barışı ister. Barış öncesi provokasyonlar çok önemli. Çok dikkat etmek lazım. Tüm partilerin bir araya gelip bir strateji belirleyerek bu işin götürülmesinin şart olduğunu düşünüyorum. Sadece hükümetin değil tüm partilerin sürecin içinde olması gerektiğini düşünüyorum.

        NUSAYBİN İLÇE TİCARET ODASI BAŞKANI MAHSUN ÖZMEN

        ‘Barışın sağlanması için yapılan görüşmeler şanstır’

        BÖLGE olarak insanların ölmesini istemiyor ve bir an önce akan kanın durmasını istiyoruz. Barışın sağlanması için yapılan görüşmeler bir fırsat ve şanstır. Barış olduğu zaman bazı güçler bu süreci istemez. Bunlara taviz vermeyelim. Görüşmeler sonuç verinceye kadar götürülmeli. Bu süreci hepimiz destekliyoruz.

        TÜSİAD BAŞKANI ÜMİT BOYNER

        ‘Doğru yönetilirse Türkiye tarihi bir noktaya taşınabilir’

        BOYNER terörün bitmesi için gösterilen çabaları desteklediklerini belirterek “Kamuoyu desteğinin sağlanması için kişiler, partiler ve mevkiler üstü bir yaklaşım benimsenmesi gerek” dedi. Görüşlerini Twitter üzerinden açıklayan Boyner, çözüm için gösterilen çabaların doğru yönetilmesi halinde Türkiye’nin tarihi bir noktaya taşınabileceğini dile getirdi. Sürecin günlük siyasi hesaplardan uzak yürütülmesinin önemini vurgulayan Boyner, şeffaf ve paylaşımcı bir yöntemle sürece STK’ların da katılarak ilerlenmesi gerektiğini kaydetti.

        TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI ONURSAL BAŞKANI İBRAHİM BETİL

        ‘Bu işin önünü kesebilecek herkesle çözüm aranmalı’

        BEN son derece olumlu olduğunu düşünüyorum. Sürecin devam etmesi Türkiye’de yıllardır aranan barış ortamına önemli katkı sağlayabilir. Önemli olan gelecekte yaşanacaklardır. Geçmişte olanlara hırslanıp bu sürecin önünün kesilmesi yanlış olur. Geçmişte 3-4 yıl önce tekrar böyle bir girişim olmuştu, bilmediğimiz nedenlerle yarıda kesildi. Umarım bu sefer herhangi bir kesinti olmadan bu iş sadece Öcalan ile değil, bu işin önünü kesebilecek her kimse, herkesle oturup masada çözüm aramak; bence bu toplumda yaşayan bütün insanların yararına olacaktır. Bu işin silahlarla çözülemeyeceğini 40 yıldır yaşadık gördük.

        TESK BAŞKANI BENDEVİ PALANDÖKEN

        ‘En başından olsaydı bunca cana kıyılmazdı’

        ÜLKENİN selameti açısından önemli. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlet. O yönüyle de devletin devamlılığını esas alıp akan kanın durmasının yanı sıra; hayatını kaybeden, çocuklarını kaybeden insanların üzülmemesi lazım. Bundan sonraki süreçte bu olayların tekrarlanmaması lazım. Diyalog her zaman iyi. En başından olsaydı, bunca cana kıyılmamış olurdu. Ülkenin dört bir tarafı ateş çemberi. Terör, ülkedeki ekonomik gelişmeler ne kadar iyi olursa olsun ülkeye zarar veriyor. Bu sürecin çok ince ayarla takip edilmesi lazım.

        MÜZİSYEN TİMUR SELÇUK

        ‘Oyuna Türk halkı inandı barış gerçekleşebilir’

        AVRUPA ve Amerika’yı yönetenler küçük bir sermaye grubudur. Bunlar sayı olarak küçük, güç olarak büyüktür. Ben onlara güç ve para tarikatı diyorum. Tüm dünyada uzantıları vardır. Türkiye’de barış süreci diye sunulan programın taraftarı güç ve para tarikatıdır. Bir tarafta Türkiye’yi yönetenler, diğer tarafta, PKK, BDP ve İmralı bu sürecin sanal muhataplarıdır. Bu oyuna Türk halkı inandığından barış gerçekleşebilir. Yapılması gereken Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan yurttaşların insan ve yurttaş olmaktan kaynaklanan haklarının önündeki engellerin kaldırılması için devrimdir. Bu devrim silahla değil, insan hakları ve hukukun üstünlüğüyle gerçekleşebilir.

        İNSAN HAKLARI DERNEĞİ (İHD) DİYARBAKIR ŞUBE BAŞKANI RACİ BİLİCİ

        ‘Bunun ötesinde çare yok ötesi savaş ve gözyaşıdır’

        KÜRT sorununun diyalog yoluyla çözüleceğine inanıyorum. Diğer yöntemlerin çözüm olmadığı ortaya çıktı. Geç de olsa MİT ve Öcalan arasında başlayan görüşmeler önemlidir. Ne olursa olsun kesinlikle bu noktadan dönülmemeli, samimi ve şeffaf bir şekilde görüşmeler yürütülmeli. Taraflar kesinlikle provokatif eylemlere girmeden yola devam etmeli. Türk toplumunun büyük bir bölümü bu görüşmeleri destekliyor. Bundan kimse rahatsız değil. Bunun ötesinde çare yok, ötesi savaş ve gözyaşıdır.

        HAK-İŞ BAŞKANI MAHMUT ARSLAN

        ‘Partiler ve STK’lar da sürece dahil edilmeli’

        BUGÜN gelinen noktada bu barışçıl yolun yeniden açılmak istenmesini olumlu buluyoruz. Ne konuşuldu, ne görüşüldü bilmiyoruz. Bildiğimiz bir şey var, İmralı ile diyalog kuruluyor. Bu süreçte mümkün olduğunca kamuoyunun aydınlatılmasını istiyoruz. Kamuoyu desteği açısından bizim bilgilendirilmemiz önemli. Şehit ailelerini rencide etmeden, toplumun tüm kesimlerini dikkate alarak bu yapılmalı. En kötü barış, çatışmadan daha iyidir. Mutlaka bu süreç zorlanmalı. Meclis’teki siyasi partiler ve STK’lar da bu sürece dahil edilmeli. Olay sadece hükümet üzerine yıkılmamalı. Toplumun bütün kesimleri inisiyatif almalı. Silahların susması adına bu müzakereleri destekliyoruz.

        YARIN: HASSASİYET VE PROVOKASYON UYARISI

        İlyas AKENGİN-Ahmet YUKUŞ-Tülay ŞUBATLI-Neşet KARADAĞ AHT Deniz ÇİÇEK-ANKARA -Magazin Servisi -Ekonomi Servisi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ