Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı KCK davasında 'reddi hakim' talebi

        Van'da KCK operasyonlarının ardından haklarında dava açılan, aralarında Van Belediye Başkanı BDP'li Bekir Kaya'nın da bulunduğu 10'u tutuklu 13 sanığın, 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamasına bugün de devam edildi. Bekir Kaya, "Vicdanen rahatsızız. İddianamede canavar olarak lanse ediliyoruz. Açıkçası bu hukuka bir inancım yok. Bu soruşturma siyasi bir soruşturmadır. Burada bağımsız yargılamadan söz edilemez. İddianame, kes yapıştır şeklindedir. Savunma hakkımız engellenmiştir. Mahkeme heyetinin reddini istiyorum" dedi. Söz alan diğer sanıklar da delillere karşı savunma yapmayacaklarını söyleyerek, mahkemenin reddini talep ettiler.

        Umut TARHAN / VAN (AHT)

        Van'da 7 Haziran 2012 tarihinde KCK'ya yönelik yapılan operasyonda, aralarında Belediye Başkanı Bekir Kaya, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, BDP İl eski Başkanı Cüneyt Caniş, Başkale Eski Belediye Başkanı İhsan Güler'in de bulunduğu 13 şüphelinin yargılandığı dava gergin başladı. Duruşmada ilk sözü sanık avukatlarından Müjde Tozbey Aslan alarak, "Bu dava tarihi bir davadır. Kürt siyasetçiler yargılanıyor. İddia makamı, düşman ceza hukukunun uygulanmasını talep ediyor. Hukuku yurttaş ve düşman diye ayırıyor. Devlete muhalif olan herkes düşman ilan ediliyor" dedi.

        ORTAM GERİLDİ, 15 DAKİKA VERİLDİ

        Bu sözler üzerine Cumhuriyet Savcısı Recep Bakırcı araya girip, "Benim niyetim sorgulanıyor. Derdim ortamı germek değil. Sözlerden kimse farklı şeyler çıkarmasın, sadece delilleri tartışalım. Kimse kimseyi düşman ve hedef göstermesin. Burada iddialar değil, iddia makamı yargılanıyor" diye konuştu. Bunun üzerine ortam gerildi. Müdahil avukat Murat Timur ise, "Savcı kabadayılık yapıyor. Cevap hakkı yok. Bu mahkemeyi de savcı yönetmiyor. İddialar ortadadır, savcı sonuna kadar beklemek zorunda. Alınganlık göstermesin" dedi. Belediye Başkanı Bekir Kaya ise yaptığı konuşmada; "Duruşmayı protesto ediyorum. Ne konuşacağımıza savcı bey mi karar verecek? Savcı bey savunmalarımızın sınırını çizmeye çalışıyor. Biz yargının siyasi boyutunu ortaya koyacağız. Savcı beyin şahsı ile ilgili bir sorunumuz yok. İddianamenin dili, üslubu, başbakanın ve yardımcısı Beşir Atalay'ın dilidir. Biz bunu eleştiriyoruz. İddia makamını objektif görmek istiyoruz. Cevap verince niye gocunuyorsunuz?" diye konuştu. Ardından avukatlar sanıklarla konuşarak duruşma salonunu terk etti. Mahkeme heyeti de bundan dolayı duruşmaya 15 dakika ara verdi.

        "KÜRTÇE KONUŞMALAR İÇİN KÜRTÇE BİLEN UZMAN KİŞİ TALEP EDİYORUZ"

        Daha sonra duruşma salonuna giren avukatlar, savcının müdahalesi halinde duruşmayı terk edeceklerini söyleyerek, iddianame üzerindeki konuşmalarına devam etti. Avukatların beyanlarından sonra mahkeme duruşmaya 1.5 saat ara verdi. Öğleden sonra yeniden başlayan duruşmada sanık avukatlarından Zeki Yüksel söz aldı. Yüksel, "CD'lerin yeniden çözümünü talep ediyoruz. CD'lerde geçen Kürtçe konuşmalar için Kürtçe bilen uzman kişi talep ediyoruz. Ayrıca mahkeme bu dosyada yetkisizdir, mahkemenin reddini talep ediyoruz" dedi. Bu talebe cevap veren Savcı Recep Bakır; "CD çözümleri yeterlidir. Eylemler, örgüt çağrısı niteliğindedir. Bunlar dosya içinde mevcuttur. Dosya konusunda mahkememiz yetkilidir" diyerek yeniden CD'lerin çözümünü ve mahkemenin reddi taleplerini kabul etmedi. Mahkeme Başkanı Ekrem Küçük de, "Tüm eylemlerin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır. Görüntü kayıtlarının yanlış analiz edildiği, olaylarla ilgili olmadığı talebi yersizdir. CD'lerin yol gösterici olduğu izlenerek değerlendirildi" dedi.

        BEKİR KAYA'DAN 'REDDİ HAKİM' TALEBİ

        Ardından delillere ilişkin sanıklara söz verildi. İlk sözü alan Bekir Kaya; "Vicdanen rahatsızız. İddianamede canavar olarak lanse ediliyoruz. Açıkçası bu hukuka bir inancım yok. Bu soruşturma siyasi bir soruşturmadır. Burada bağımsız yargılamadan söz edilemez. Bize işkence yapılıyor. Tek isteğim şu; Ben her şeyi tarihe havale ediyor ve Van halkının vicdanına bırakıyorum. İddianame, kes yapıştır şeklindedir. Savunma hakkımız engellenmiştir. Mahkeme heyetinin reddini istiyorum. Bağımsız bir mahkeme talep ediyorum" ifadelerini kullandı. Söz alan diğer sanıklar da delillere karşı savunma yapmayacaklarını söyleyerek, mahkemenin reddini talep ettiler.

        "TALEBİN HANGİ SEBEPLE ORTAYA KONULDUĞU AÇIKLANMAMIŞTIR"

        Sanıkların talebi üzerine Savcı Recep Bakırcı söz aldı. Bakırcı, "Bu talepler yasal gerekçelerden yoksundur. Mahkemenin tarafsız ya da bağımsız olmadığına dair bir delil yoktur. İddia soyuttur. Talebin reddine karar verilmesi mütalaa olunur" dedi. Ardından Mahkeme Başkanı Ekrem Küçük, "Talebin hangi sebeple ortaya konulduğu açıklanmamıştır. Talebin reddine karar verilmiştir" dedi. Bu sözlerden sonra sanık avukatları mahkemeye ara verilmesini talep etti. Talep üzerine duruşmaya bir kez daha ara verildi. Verilen aradan sonra salona gelen avukatlar, taleplerinin red edilmesini değerlendireceklerini belirterek, duruşmaya yarına kadar ara verilmesini istedi. Mahkeme de bu talebi kabul ederek, duruşmaya yarın sabaha kadar ara verdi. Duruşma yarın sabah yeniden görülmeye başlanacak.

        "BARIŞ İÇİN TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN"

        Duruşma sonrası konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, barış için Kürtlerin samimi olduğunu söyleyerek, "KCK tutuklularını derhal serbest bırakın. Devletin samimiyetini burada görebiliriz. Van'daki KCK duruşması bunun ilki olsun. Buradaki tutuklular serbest bırakılırsa samimiyetin örneği olur. Çünkü Kürdistan'a barış Kürt halkının özgürlüğüyle gelecek" dedi. Adliye çıkışı konuşan BDP Van Milletvekili Nazmi Gür de, "Bu iddianame değil küfürnamedir. Şahsımıza ve partimize ağır hakaretler var. Bu küfürnameyi talep edenlere iade ediyorum. 2 gündür bir hukuk rezaletine tanıklık ediyoruz" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ