Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Diyarbakır'da il yönetimi krizi yaşayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 14 ayda 6. il başkanını seçti. Kafeteryada yapılan olağanüstü kongrede oy kabini olarak tuvalet kullanıldı. Kongrede divan başkanlığını yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, K

        Ahmet YUKUŞ / AHT

        Diyarbakır'da il yönetimi krizi yaşayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 14 ayda 6. il başkanını seçti. Kafeteryada yapılan olağanüstü kongrede oy kabini olarak tuvalet kullanıldı. Kongrede divan başkanlığını yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, Kürtçe olarak "Hepimiz kardeşiz" mesajını verdi. Blok listeyle yapılan seçimde daha önce mahkeme kararıyla görevden alınan Muzaffer Sayın seçildi.

        CHP Diyarbakır eski İl Başkanı Muzaffer Değer, Dersim (Tunceli) olayları ile ilgili özür dilemesinin ardından parti yönetimi tarafından 25 Kasım 2011'de görevden alındı. Değer'in görevden alınmasının ardından Genel Merkez, il başkanlığına Muzaffer Sayın'ı atadı. Mahkeme, Değer'i haklı buldu; il yönetimine kayyum, başkanlığına da Medeni Seyrek'i atadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2012 yılının Temmuz ayında yapılan kurultay öncesinde görevden aldığı isimlere zeytin dalı uzattı. Hemen il kongresinin toplanmasını, belirlenen delegelerin de kurultayda kendisini desteklemesini istedi. Buna karşılık eski yöneticilerin isteği doğrultusunda il başkanlığına Haşim Özkoyuncu seçildi. Ancak MYK sürpriz şekilde olağanüstü il kongresi toplanması için karar aldı. İl Başkanı Haşim Özkoyuncu da duruma tepki göstererek istifa etti. Diyarbakır il yönetimi, Özkoyuncu'nun istifası sonrasında parti tüzüğü doğrultusunda yeniden seçim yaptı ve il yönetim kurulunun 24 üyesinden 13'ünün oyunu alan Beşir İpekçi, il başkanlığına seçildi. İpekçi de 2 Ocak günü görevden alındı.

        KAFEDE KONGRE

        CHP, 14 aydan bu yana yaşanan yönetim krizini aşmak için olağanüstü kongreye gitti. Bağlar ilçesinde bulunan Leyla Kasım Kafeteryası'nda yapılan kongreye 110 delegenin 72'si katıldı. Divan başkanlığını CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı'nın yaptığı kongre, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Türbanlı delegelerin dikkat çektiği kongrede oy kullanma kabini olarak erkek tuvaleti kullanıldı. Blok listeyle yapılan seçimde daha önce mahkeme kararıyla görevden alınan Muzaffer Sayın seçildi.

        AÇILIŞ KONUŞMASI KÜRTÇE YAPILDI

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, kongre açılış konuşmasına Kürtçe olarak "Hevalno Hun Bı Ğer Hatın" (Arkadaşlar hoşgeldiniz) diye başladı. AK Parti'nin Kürt sorununu çözemeyeceğini savunan Perihan Sarı, "1989'da Kürt raporu hazırlayarak, etnik kimliği bir şeref olarak biz niteledik" dedi.

        AYMAN ELEŞTİRİLDİ

        Konuşmasında isim vermeden "Türkler-Kürtler eşit olamaz" diyen parti mevkidaşı CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'i eleştiren Sarı, şunları söyledi: "Bizim görevimiz kutsal alana dokunmadan siyasetin tüketici ve yok edici alanına sokmadan, insanların şeref ve onur olarak gördükleri değerlere saygıyla yapmaktır. Biz kutsal alanı siyasetin dışında tutarak, birlikte yaşama irademizi güçlendirerek, birliktelik duygumuzu çoğaltacak ortak geleceğimizi ve kültür oluşumunu sağlamalıyız."

        Kürtçe olarak ‘Em Tev Birane' (Hepimiz kardeşiz) mesajını veren Sarı, "Birinin diğerine üstünlük tasladığı, üstünlük kurmaya kalktığı yerde insan yoktur" diyerek sözlerini noktaladı.

        TANRIKULU: AYRIMCILIK CHP'DE VÜCUT BULMAZ

        Kongreye katılamayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun ise gönderdiği mesajı okundu. Tanrıkulu mesajında "Bu siyasi ortamda toplumun tümünü kucaklayacak politika ve yaklaşımlara sahip çıkacak tek adres CHP olmalıdır. Toplumu diğerlerinden üstün, Türkler ve Kürtler olarak ikiye bölen söylemlerin vücut bulacağı en son yer de CHP'dir. Ayrımcı söylemin sahipleri insana insan olduğu için kıymet veren bir ülke vatandaşı olmak arzusuyla CHP'ye oy veren, gönül veren çoğunluklara saygısızlık etmektedirler. Ancak unutulmamalıdır ki CHP, ayrımcı, ırkçı zihniyetin partisi olamaz bu ülkede büyük bedellerle eşitlik mücadelesi verenlere karşı bir etnik kimliği diğerinden üstün tutma anlayışı gerici bir anlayıştır ve bu anlayış tarih sayfalarında hep ayıplanarak anılacaktır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ