Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa ANKARA Güvercinlik’ten 17 Şubat 1993’te kalkan VIP uçağının tam olarak aydınlatılamayan bir nedenle düşmesi sonucu şehit olan eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis soruşturması fotoğraflar üzerinden yürütülüyor.

        Bedirhan ÖZYİĞİT / GAZETE HABERTÜRK

        ANKARA Güvercinlik’ten 17 Şubat 1993’te kalkan VIP uçağının tam olarak aydınlatılamayan bir nedenle düşmesi sonucu şehit olan eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis soruşturması fotoğraflar üzerinden yürütülüyor.

        Düşen uçağın enkazının hurdacıya satıldığının ortaya çıkmasının ardından bilirkişi raporunu tamamlayamayan Ankara TMK 10. Madde’yle Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın, kaza öncesi ve sonrası gerçekleşen tüm olayları kapsayan 100 dolayında fotoğrafı mercek altına aldığı belirtildi. Bitlis soruşturması için zamanaşımı süresi 17 Şubat’ta dolarken, olaya ilişkin tanık sıfatıyla ifade verenlerin sayısı da arttı. 28 Şubat soruşturmasında tutuklanan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir’in Bitlis’in ölümüne ilişkin Savcı Hüseyin Şahin’e verdiği ifadenin ardından, eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin’in de ifadesine başvuruldu. Zamanaşımı gününe kadar örgütlü suç ihtimali ya da daha farklı bir delilin dosyaya eklenmesi bekleniyor.

        BUZLANMA DENMİŞTİ

        Zamanaşımına tepki gösteren Bitlis’in oğlu Tarık Bitlis “Fail bilinmiyor. Soruşturma nasıl zamanaşımına uğrayacak. Karanlığa zamanaşımı getiremezsiniz. Gerçekleri zamanaşımı ile örtemezsiniz” diye konuştu. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’i Diyarbakır’a götürmek üzere 17 Şubat 1993’te saat 12.30’da Güvercinlik Askeri Havaalanı’ndan kalkan uçak, kısa bir süre sonra düşmüş, Eşref Paşa’nın yanı sıra pilotlar Binbaşı Yaşar Erian ve Yüzbaşı Tuğrul Sezginler de şehit olmuştu. Olayın Uğur Mumcu suikastından yaklaşık 1 ay sonra meydana gelmesi şüphe uyandırırken, dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, olayın uçak motorundaki buzlanmadan dolayı meydana geldiğini söylemişti. Ancak daha sonra İTÜ öğretim üyeleri tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, uçağın “buzlanma” sonucu düşmüş olamayacağı belirtilince, sabotaj ihtimali üzerinde durulmaya başlanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ