Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Ankara'da Amerika Büyükelçiliği önünde patlama oldu. Bölgeye çok sayıda itfaiye ve ambulans sevk ediliyor.

        Ankara'da Amerika Büyükelçiliği önünde patlama oldu. Bölgeye çok sayıda itfaiye ve ambulans sevk edildi.

        Patlamayla birlikte, Twitter'de olay yerinden 'katrankara' ve 'korsaid' adlı kullanıcılar hemen fotoğraf paylaştı...

        Görgü tanıkları, patlamanın bir canlı bomba saldırısından kaynaklandığını söylerken, biri canlı bomba, iki kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

        SALDIRGAN TÜRK

        İçişleri Bakanı Muammer Güler, olay yerinde yaptığı incelemenin ardından parçalanarak ölen saldırganın erkek olduğunu ve Türk olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Saldıganın kimliğinin henüz belirlemediğini belirten Güler, araştırmalarının devam ettiğini ifade etti. Saldırıda ölen güvenlik görevlisinin 1966 doğumlu Mustafa Akarsu olduğunu söyleyen Muammer Güler, yaralı kişinin de Didem Tuncay olduğu ifade etti.

        VALİ AÇIKLADI

        Patlamanın ardından olay yerine gelerek incelemelerde bulunan Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, patlamanın canlı bomba saldırısı olduğunu açıkladı. Yüksel, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişinde meydana gelen saldırıda, saldırganın üzerindeki bombayı patlatması sonucunda kendisiyle birlikte bir kişinin daha öldüğünü bildirdi.

        GÜVENLİK ÇEMBERİNE ALINDI

        Olay yerinde bomba uzmanı ekipler de gönderilirken, ikinci bir patlama ihtimaline karyı bölge güvenlik çemberine alındı. Patlamanın ardından elçiliğin bulunduğu Paris Caddesi trafiğe kapatıldı. Polis olay yerine yaklaşılmaması ve özel araçların park yerinden çekilmesi yönünde uyarı yapıyor.

        Yaralılar, olay yerine gelen 112 ekiplerince çevredeki hastanelere kaldırıldı. Yaralılardan biri kadın ve durumunun ağır olduğu belirtildi.

        NİZAMİYE KAPISINDA OLDU

        Vize işlemlerinin yapıldığı nizamiye kapısının önündeki patlamaya canlı bombanı neden olduğu ifade ediliyor. Patlamada iki kişinin öldüğü ve ölenlerden birinin canlı bomba olduğu iddia ediliyor.

        BÜYÜKELÇİ'DEN İLK AÇIKLAMA

        ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, patlamadan sonra yaptığı açıklamada, saldırının Türk-Amerikan ilişkilerine zarar vermeyeceğini, Türkiye'yi halen dost olarak görüdklerini söyledi. Ricciardone, olaya ilişkin olarak, bundan sonraki gelişmeler ilişkin olarak iş birliğinin süreceğine dikkat çekerek, terörden bütün dünyanın çektiği ve hem ABD'nin hem de Türkiye'nin ne kadar müzdarip olduğunu söyledi.

        PATLAMA ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NİN KENDİ ALANI İÇERİSİNDE

        Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yüksel patlamanın ABD Büyükelçiliği'nin kendi alanı içerisinde gerçekleştiğini söylerken, gazetecilerin canlı bomba yönündeki sorularına ise "şu anda bilgi paylaşamam" şeklinde cevapladı.

        TÜRK EMNİYETİ HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALDI

        ABD Büyükelçiliği: "1 Şubat 2013 günü 13.15 sularında ABD Büyükelçiliği'nde bir patlama olmuştur. Şu anda olay hakkında araştırmalarını sürdüren Türk Emniyet Yetkilileri gerekli her türlü önlemi almıştır. ABD Büyükelçiliği olarak Türk Hükümeti'ne, basın mensuplarına ve tüm Türk Halkına olaya dair gösterdikleri öfke ve bizimle kurdukları dayanışma için teşekkür ederiz"

        ÜNLÜ EKRAN YÜZÜ DE YARALI

        Ankara Büyükelçiliği’ndeki patlamadan yaralı kurtulan kişinin, yakın bir döneme kadar NTV’de çalışan gazeteci Didem Tuncay olduğu çıktı. Numune Hastanesi’nde tomografisi çekilen ve müşahade altına Tuncay’ın durumunun iyiye gittiği bildirildi. Tuncay’ın vize işlemleri için elçilikte bulunduğu öğrenildi.

        DİĞER ELÇİLİKLERDE ÖNLEMLER ARTTILIRDI

        ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişinde meydana gelen patlamanın ardından çevredeki büyükelçiliklerde güvenlik önlemleri artırıldı. Patlamanın meydana geldiği Paris Caddesi'nin Çankaya yönündeki girişi demir kalkan bariyerle araç trafiğine kapatıldı. Polis ekipleri, araçları diğer cadde ve sokaklara yönlendirirken, cadde üzerinde bulunan Almanya ve Fransa büyükelçiliklerinde de güvenlik önlemlerinin artırıldığı görüldü. Ayrıca, büyükelçiliklerin bulunduğu bölgeye takviye polis ekipleri sevk edildi. Öte yandan, bölgede polis helikopteri de kontrol uçuşu gerçekleştiriyor.

        ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI

        Başbakan Erdoğan, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone'yi arayarak başsağlığı diledi.

        GÜL'DEN OBAMA'YA MESAJ

        Cumhurbaşkanlığı'ndan alınan bilgiye göre Gül, patlama nedeniyle ABD Başkanı Barack Obama'ya mesaj gönderdi.

        ''Sayın Başkan, değerli dostum'' hitabıyla mesajına başlayan Gül, ''Menfur terörist saldırı'' olarak nitelediği patlama nedeniyle duyulan derin üzüntüyü ifade etti.

        Gül, mesajında şunları kaydetti:

        ''Bu hain eylemi Türk halkı ve şahsım adına şiddetle lanetliyorum. Bu çirkin saldırının sorumlularının kanun önünde hesap vermelerini teminen ilgili tüm kurumlarımız ABD'li muadilleri ile işbirliği içinde yoğun gayret sarf etmektedir.

        Hiç şüphesiz ABD kadar Türkiye'ye de yönelik olan bu saldırı, teröre karşı müşterek irademizi daha da güçlendirecektir.

        Türkiye, terörün her türü ile mücadelesini ABD ve diğer müttefikleriyle işbirliği ve dayanışma içinde sürdürmeye kararlıdır.''

        RASMUSSEN KINADI

        NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, patlamayı şiddetle kınadı.

        Rasmussen, yazılı açıklamasında, ''Bir müttefikin topraklarındaki başka bir müttefike ait diplomatik binada gerçekleşen alçakça saldırının insan hayatına ve diplomatik çalışanların masumiyetine cüretkar bir saygısızlık olduğunu'' belirtti.Türk ve ABD hükümetleriyle tam dayanışma içinde olduklarını dile getiren Rasmussen, bu tür şiddet olaylarının hiçbir meşruiyetinin olamayacağını ve ne surette tezahur ederse etsin terörizmin asla hoşgörülemeyeceğini vurguladı.

        BM Güvenlik Konseyi saldırıyı kınadı

        Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve İtalya ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki saldırıyı kınadı.

        Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada, diplomatik misyonlara yönelik son dönemde şiddet olaylarının arttığına işaret edilerek, bu olaylar sonucu masum insanların hayatını kaybettiği, diplomatik temsilciliklerin de görevlerini yapamaz hale geldiği belirtildi.

        Terörizmin barış ve güvenliğe yönelik tehditlerin en başında geldiğinin dile getirildiği açıklamada, "Sebebi her ne olursa olsun ve kim tarafından işlenirse işlensin terörizm hiçbir şekilde meşru görülemez" ifadeleri kullanıldı.

        Açıklamada, terörizme karşı uluslararası hukuka uygun mücadelenin önemine de vurgu yapıldı.

        İtalya: ''Türk ve Amerikan hükümetleri ile halklarını destekleyeceğiz''

        İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi de saldırıyı sert şekilde kınadı.

        Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bakan Terzi'nin, "Ankara'daki ABD Büyükelçiliği'nde yaşanan kabul edilemez şiddet saldırısı sert şekilde kınanmayı hak ediyor" ifadelerine yer verildi.

        Açıklamada, bakan Terzi'nin olayda hayatını kaybeden kurbanların yakınlarına başsağlığı ve yaralılara da acil şifa dilekleri iletildi.

        Bakan Terzi şunları kaydetti:

        "Bu barbarlık karşısında, terörizme karşı birlikte mücadele eden Türk ve Amerikan hükümetleri ile halklarını, İtalya'nın dostlukla dayanışma içinde ve tam kararlılıkla desteklemeye devam edeceğini yinelemek istiyoruz. Bu dramatik olay, bize aşırılığın her türlüsüne karşı uyanık olmamız gerektiğini hatırlattı."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ