Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çek'lerde doğum izni 4 yıla çıkıyor! / Ali Tezel'in yazı dizisi

        HT EKONOMİ / ALİ TEZEL'İN YAZI DİZİSİ / TEŞVİKLE 3 ÇOCUK - 2

        AB kararı gereğince kadınların doğum izni sürelerinin artırılması tavsiye edilmiş durumda. Dünyada en fazla ücretli doğum izni 3 yılla Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da veriliyor. Çek’lerde ücret düşürülürse 1 yıl daha izin alınabiliyor

        Ülkemizde halen doğumdan önce 8, sonrasında 8 hafta olan doğum izinleri konusunda dünyada çok farklı uygulamalar mevcut. Dünyada doğum izni süresi ortalama 10 hafta. Liberya, Papua Yeni Gine, Swaziland ve ABD’de ise ücretli izin yok. ABD’de bazı eyaletler yerel yasalarla, bazı işyerleri de kendi iç düzenlemeleriyle bu hakkı tanıyor. 2000 yılında yapılan bir ankete göre, şirketlerin yüzde 12’si analık-doğum izni hakkını yasada olmamasına rağmen kadınlara kullandırmış. Avrupa Parlamentosu, 2010 yılında mevcut doğum-analık izin sürelerinin artırılması için tavsiye kararı almış. Orta Avrupa ülkelerinde, dünyanın en uzun doğum-analık izni süreleri vardır. İsveç ve Estonya’da da süre bize göre uzundur. İsveç’te son ücretin yüzde 80’i ödenerek çocuk başına 16 ay izin vardır. Estonya’da da 70 gün öncesi olmak kaydıyla 18 ay analık izni vardır ve ücretlerini de alırlar. Estonya’da ayrıca babalar için de doğumdan sonraki 3. ayda başlamak üzere ücretli izin hakkı vardır. İngiltere’de 52 hafta olan analık izninde, iznin ilk haftası ücretin yüzde 90’ı anneye ödenir, sonraki haftalarda da haftalık 130 sterlin ödeme yapılır. Kadının (eşcinsel ilişkiler dahil) eşi veya partneri, iki hafta ücretli babalık izni talebinde bulunabilir. Yapılan son yasal değişiklikle 2015 yılından itibaren bu izni ister kadın ister erkek kullanabilecek.

        Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da analık izni ücretli olarak 3 yıldır ve kadının çocuğunu yetiştirmesi için 3 yıl evinde oturması-çalışmaması esastır. Hatta anneler yerine babalar da bu izni kullanıp çocuklarına bakabilirler, ücretleri de çalışmayaödenmeye devam olunur. Kadın dilerse bu 3 yılı, daha düşük ücret ödenmesine razı olarak 4 yıla da çıkarabilir. Çocuk engelli doğmuşsa 3 yıllık süre 6 yıl olarak uygulanır.

        HANGİ ÜLKEDE DOĞUM İZNİ NE KADAR?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ