Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Milli Savunma Bakanı Yılmaz, bir soru önergesi üzerine 3 yılda TSK’dan kendi istekleriyle ayrılan asker sayısının 13 bin 751 olduğunu açıkladı. CHP’li Demirçalı, “İlk kez bu kadar ayrılma oluyor. Neler oluyor? Araştırılsın” dedi.

        Düzgün KARADAŞ / GAZETE HABERTÜRK

        Milli Savunma Bakanı Yılmaz, bir soru önergesi üzerine 3 yılda TSK’dan kendi istekleriyle ayrılan asker sayısının 13 bin 751 olduğunu açıkladı. CHP’li Demirçalı, “İlk kez bu kadar ayrılma oluyor. Neler oluyor? Araştırılsın” dedi.

        CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, TSK’dan son dönemde yaşanan istifaları Meclis gündemine taşıdı. Demirçalı, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde 2012 Ağustos şûrasından sonra, TSK’dan ayrılmış (emekli olmuş) 5 komutanın isimlerini, 2009’dan bugüne kadar TSK’dan istifa eden, general/amiral, subay/astsubay, uzman erbaş sayılarını sordu.

        4 BİN 967 UZMAN DA GİTTİ

        Demirçalı’nın sorularına yazılı yanıt veren Bakan Yılmaz, 2012 Ağustos şûrasından sonra Tümgeneral Kemalettin Gür, Tuğgeneral Necati Tekin ve Tuğgeneral Hakan Taşkesen’in emekli olduğunu belirtti. TSK’dan ayrılan personel sayısına ilişkin soruya ise Bakan Yılmaz, şu yanıtı verdi: “Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 1 Ocak 2009–21 Ocak 2012 tarihleri arasında kendi istekleriyle ayrılan toplam general/ amiral ve subay/astsubay sayısı 13 bin 751’dir. 2009–2010 ve 2011 yıllarında sözleşmeli statüde görev yapan toplam 4 bin 967 uzman erbaş kendi isteğiyle sözleşme yenilemeyerek TSK’dan ayrılmıştır.”

        ‘DEMEK Kİ BİR BASKI VAR’

        TSK tarihinde ilk kez bu kadar ani ve yoğun ayrılma ve istifa talebinin ortaya çıkmasının, kamuoyunda ister istemez “Neler oluyor?” sorusunu akıllara getirdiğini belirten CHP’li Demirçalı, “Durup dururken askerler niye işlerini bıraksınlar? Bu, normal değildir. Demek ki bir sıkıntı veya baskı var. Bunun herkesin irdelemesi gerekiyor. Bu durum TSK’ya olan ilgiyi de azaltıyor. Geçmişte insanlar askeri okullara girmek için can atıyordu. Askerler mutlaka kendilerine yönelik bir haksızlık olduğunu düşündükleri için ayrılıyorlar. Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulsun ve bu olayı araştırsın” çağrısını yaptı. Demirçalı, ‘TSK’daki asker sayısındaki azalmada çeşitli dava ve soruşturmalara nedeniyle yaşanan yoğun tutuklamaların etkisi olup olmadığı’ gibi sorularına yanıt alamadığını söyledi. Son olarak Hava Kuvvetleri’nde yaklaşık 110 pilotun istifa ettiği ortaya çıkmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ