Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Gül, İsveç gezisini değerlendirdi

        Twitter hesabından açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Gül, "Herkese merhabalar. Çarşamba akşamı üç günlük İsveç ziyaretini tamamlayıp ülkemize döndük. Bu,Türkiye'den İsveç'e Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaretti. Resmî karşılama töreni çok görkemli oldu. Saraya atlı arabalarla girdik. Soğuk havaya rağmen İsveç'te yaşayan Türk vatandaşları, sarayın bahçesinde ellerinde Türk ve İsveç bayraklarıyla bizleri selamladılar. Bizler de töreni izleyenleri selamladık" ifadelerini kullandı.

        İsveç Kraliyeti tarafından kendisine, devlet ve hükümet başkanlarına verilen "Serafim" nişanının tevdi edildiğini hatırlatan Gül, "Yemekte Kral da ben de karşılıklı nişanlarımızı taktık Tüm heyetimize Kraliyet Sarayı'nda akşam yemeği verildi. Yemeğe İsveç'te yaşayan bazı Türk toplumunun temsilcileri de davetliydi" dedi.

        İki ülke dışişleri bakanlarının "Stratejik Ortaklık Anlaşmasını" imzaladığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, İsveç'in dünya çapındaki büyük şirketlerinin CEO'larıyla toplantı yaptıklarını ifade etti.

        Stockholm Belediye Sarayı'nın fotoğrafını da paylaşan Gül, şunları kaydetti:

        "Belediye Sarayı'nın girişinde yer alan 'Mavi Salon' 1300 kişilik Nobel yemeğinin verildiği yer. Üst katta yer alan "Altın Salon"da ise Nobel yemeğinden sonra müzik gösterisi yapılıyormuş. Belediye Meclisi Başkanı Margareta Björk'ün onurumuza yemek verdi. 10 kg altın kullanılarak yapılan salonun duvarında yer alan mozaik ise doğu ve batının temsili şeklinde düşünülmüş. Doğu'yu temsilen de cami ve Osmanlı bayrağı resmedilmiş."

        Kraliyet Mühendislik Bilimleri Akademisi'nde önemli teknolojik buluşları gördüklerini ifade eden Gül, ileri bir teknolojiye sahip MR cihazının da fotoğrafını paylaştı.

        Kaldıkları otelin aynalı salonunda Kral ve Kraliçe onuruna bir resepsiyon verdiklerini ifade eden Gül, "Resepsiyonda dünyaca ünlü piyanistlerimiz Güher-Süher Pekinel kardeşler muhteşem bir konser verdiler. Bu resepsiyona İsveç'te yaşayan Türk toplumunun temsilcileri de katıldı. Kendilerini bir kez daha tebrik ediyorum" dedi.

        İsveç Parlamentosu'na hitap ettiğini hatırlatan Gül, "Ziyaretimizin son gününde Uppsala şehrini ziyaret ettim Uppsala Kalesi'nde bulunan Osmanlı dönemine ait kitap ve el yazması eserleri inceledim. İsveç' e gün batarken veda ettik" ifadelerini kullandı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ