Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Nevruz için hazırlıklar tamam

        İstanbul'da binlerce kişi nevruzu kutladı. Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) organize ettiği nevruz kutlaması için Zeytinburnu'ndaki Kazlıçeşme seçildi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı etkinlikte BDP'liler, sabahın erken saatlerinden itibaren Kazlıçeşme Meydanı'na geldi. Soğuk havaya rağmen meydanı dolduran binlerce vatandaş, söylenen şarkılar eşliğinde eğlendi. Etkinliğin ardından gruplar olay çıkarmadan dağıldı.

        Kazlıçeşme'de devam eden Nevruz kutlamalarında, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş tarafından Nevruz ateşi yakıldı.

        Soğuk havaya rağmen meydanı dolduran binlerce vatandaş, söylenen şarkılar eşliğinde eğlendi.

        DEMİRTAŞ: KEŞKE BU GÜNLERE DAHA ÖNCE GELSEYDİK

        BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş,"Keşke bu günlere çok daha önce gelseydik. Yüzler, on binlerce gencimizi yaşamını yitirmeden bu barış sürecini müzakere ederek çözüme ulaşsaydık." dedi.

        Selahattin Demirtaş, "Çözüm nasıl olacak diyenlere, işte Kazlıçeşme Meydanı'nda bütün ezilenler el ele vermişler. Bütün ötekiler, işte yüz binler, çözümün fotoğrafı budur, diyorlar. Bu alanda, Türküyle Kürdüyle, Lazıyla, emekçisiyle, genciyle yan yana yaşamaktır çözüm. Çözüm Kazlıçeşme Meydanı'ndaki duruştur. Bizler bu zamana kadar verdiğimiz bütün mesajlarda, Kürt sorunu, konuşarak müzakereyle çözülür dedik. Siz de bunun için binlerce defa yürüyüş yaptınız. Verdiğimiz mesajlarla meseleyi bu günlere getirmek istiyorduk. Kan akmasın diye, Türk gençleri, Kürt gençleri ölmesin diye uğraşıp durduk. Şimdi geldiğimiz nokta, bütün bu mücadelenin sonucudur. Keşke bu günlere, çok daha önce gelseydik. Yüzler, on binlerce gencimizi yaşamını yitirmeden bu barış sürecini müzakere ederek çözme anlayışını çözebilseydik. Geç olsa da böylesine bir süreci bütün bu gelişmelerin en anlamlı, en değerli gelişmesi olarak ifade ettik." şeklinde konuştu.

        Öcalan ile görüşmelerden bir kesimin rahatsız olduğunu belirten Demirtaş, "Birileri bu görüşmeden rahatsız oluyorlar. Neden Öcalan'la PKK ile BDP ile görüşmeler oluyor diyorlar. Bazıları Kandil'i dümdüz edelim diyor. Yaptığı çözüme bakar mısın? Sen siyasetçi misin, dozer operatörü müsün? Ankara'dan anlamak kolay geliyor tabi. Bu halkın evlaları ölmek ve öldürmek istemiyor. Bunu hala anlamadınız mı?" ifadelerini kullandı.

        Süreci desteklediklerini belirten Demirtaş, "Bizler BDP olarak, hükümetin müzakereye dair attığı adımları destekliyoruz ve desteklemeye de devam ediyoruz. Biz AKP ile ittifak ya da seçim iş birliği yapmıyoruz. İktidar partisine karşı, her türlü demokratik muhalefet hakkımızı her zaman kullanmaya devam ederiz. Ama barış süreci, barışın dili, gençlerin birbirini öldürmeyeceği bir müzakere masasını da desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

        "ÇÖZÜM SÜRECİ BARIŞLA NOKTALANACAK"

        Kutlamada konuşan BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel, çözüm sürecinin barışla noktalanacağına inandıklarını belirtti.

        Sebahat Tuncel, "Önümüzdeki dönem zorlu bir dönem. Yeni bir sürece başlıyoruz. Bu süreç, dışarıdan izleyeceğimiz bir süreç değil. Tam içinde olacağımız bir süreç. Bu süreç belki bizi çözüme, barışa götürecek. Biz buna inanıyoruz. Çözüm ve barış dışarıda izleyerek olmaz. İşte Nevruz alanını doldurarak olur. Bugün ki sloganımız, Kürdistan'a statü, Öcalan'a özgürlük ve Türkiye'ye demokrasidir." ifadelerini kullandı.

        Sırrı Süreyya Önder ise "Halkların demokratik kongresi adına burayı dolduran, bütün temsiliyetlere, halkların temsilcilerine selam olsun. Hoş geldiniz. Nevrozunuz kutlu olsun. Barışa vesile olsun. Yeni bir sürece başlıyoruz. Adına barış masası diyorlar. Ama masada kotarılan bir şey değildi bu. Bütün Türkiye halklarının başta Kürt halkı olmak üzere, Ermenilerin, Süryanilerin, Kafkas halklarının Lazların mücadelesiyle yeryüzüne yazıldı. Hepinizin eseridir. Biz bir mücadelenin en acı sonuna geldik. Bundan sonra artık yeni Türkiye'yi bütün halklarla birlikte inşa etmenin zamanıdır. Tam bir demokrasi ile bu mücadelemiz tüm ezilen halkların kurtuluşunun sona ermesine kadar devam edecek." şeklinde konuştu.

        YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

        Nevruz kutlamaları nedeniyle sabah erken saatlerde çok sayıda polis ekibi güvenlik önlemi aldı. Organizasyon nedeniyle görevlendirilen yaklaşık 7 bin güvenlik personeli, erken saatlerde alanın çevresindeki belirlenen noktalarda güvenlik önlemi aldı. Kutlamaların yapılacağı alanın içerisinde İstanbul Emniyetine bağlı Bomba İmha Uzman Ekipleri dedektörlerle arama yaptı. Oluşturulan arama noktalarında tertip komitesi görevlileri de hazır bulunuyor.

        Polis, saat 09.15 itibariyle üst aramasından geçirdiği şahısların alana girmesine izin verdi. Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı'nda düzenlenen Nevruz kutlamaları başladı. Kutlamaların yapıldığı alana giren vatandaşlar Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekiyor. Öte yandan, polis ekiplerinin ellerinde doktor eldivenleriyle arama yaptıkları görülürken, BDP'li görevliler de arama noktalarında görev aldı.

        TRAFİĞE KAPALI YOLLAR

        Organizasyon nedeniyle meydana çıkan bazı yollar da polis ekipleri tarafından trafiğe kapatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü internet sitesi aracılığıyla trafiğe kapatılan yollarla ilgili vatandaşları uyardı.

        İnternet sitesi aracılığıyla yapılan duyuruda trafiğe kapatılan güzergahlar şu şekilde belirlendi:

        • 10. Yıl Caddesi (Sahil kuzey güney girişleri ve Belgratkapı arası),

        • Zeytinburnu Varyantdan Zeytinburnu’na giriş,

        • Zeytinburnu Önleyici Hizmetler Ekipler Amirliği önünden geçen Abay Caddesi ve Zakir Başı Sokak,

        • Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi önü,

        • Balıklı Rum Hastanesi önü,

        • Anıt Mezardan gelip 10. Yıl Caddesine girişler,

        • Samatya Hastane yanından sahil kuzey yola çıkışlar,

        • Namık Kemal kavşaktan kuzey yola dönüşler,

        • Kazlıçeşme Pazar önü (Muammer Aksoy Caddesi), trafiğe kapatılacaktır.

        • Pertevniyal Lisesi yanından akım Aksaray Millet Caddesi ve Vatan Caddesine yönlendirilecek,

        • Mudurnu Varyanttan Aksaray içerisinden - İski yanından gelen akım Mudurnu Varyant üzerinden geri çevrilecek,

        • Ekrem Kurt Bulvarından sahil güneye dönüşler, sahil güney Taşhanlar Varyanta yönlendirilecek,

        • Zeytinburnu Belediye yanından güney yola akım verilmeyecek, kuzey yola yönlendirilecektir.

        ALTERNATİF GÜZERGAHLAR

        • D-100 kuzey güney yol

        • Hal yolu kuzey – güney yol

        • Havuzlu Kavşak – Atatürk Havalimanı Caddesi – Basın Ekspres yolu

        • Ataköy Sahil – Adnan Kahveci Bulvarı

        • Ataköy Sahil Strazburg Caddesi – Ataköy Bulvarı

        • Bakırköy Taşhanlar Köprü – Ekrem Kurt Bulvarı – Emine Erkul Caddesi

        • Vatan Caddesi

        • Millet Caddesi

        400 POLİS NEVRUZ İÇİN İSTANBUL'DA

        Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerinde çevik kuvvet polisi olarak görev yapan yaklaşık 400 polis Türk Hava Yolları’ndan kiralanan iki uçakla saat 06:00’da İstanbul’a geldi. Polisler, silahlarını,kumanyalarını, kask ve ve kalkanlarını otobüslere yükledikten sonra görev yapacakları Zeytinburnu'ndaki Kazlıçeşme Meydanı'na hareket etti. Bu arada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda görev yapan yaklaşık 300 polisin ne Nevruz kutlamaları için görevlendirildiği öğrenildi.

        KOCAELİ'DE TEHLİKELİ GERGİNLİK

        BDP Kocaeli İl Teşkilatı'nın organizasyonuyla bugün İzmit'te düzenlenen nevruz kutlamaları öncesinde olaylar çıktı. Leyla Atakan Caddesi'nde toplanan BDP'liler yürüyüşe geçmek üzereyken, aralarında Kocaelispor taraftarlarının da bulunduğu kalabalık bir grup, BDP'lilere saldırmak istedi. Geniş güvenlik önlemleri alan polis olayları yatıştırmaya çalışırken yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı.

        İzmit'te Leyla Caddesi kavşağında toplanan BDP'liler, zaman zaman ;PKK ve bölücübaşı lehine sloganlar attı. Bu sırada İsmetpaşa Stadı'na maça giden ;50'yi aşkın Kocaelispor taraftarı, bu sloganlara ;tepki verdi. Daha sonra kalabalık hızla arttı ve yaklaşık 500 kişiye ulaştı.

        Kalabalık BDP'lilerin bulunduğu yere doğru yürümeye başlayınca ;polis hemen harekete geçti. Bu kez BDP'liler slogan atarak grubun bulunduğu yere gelmek isteyince çıkan arbedede bazı araçlar hasar gördü, baygınlık geçirenler oldu. Polisler zamanında müdahale ederek iki grubun çatışmasını önledi. Olaylar sırasında 30 kişi gözaltına alındı.

        BDP'liler daha sonra Nevruz kutlaması için polisin çember altına aldığı Perşembepazarı'na gitti. Nevruz kutlamasının yapıldığı yerin çevresindeki ;binalarda bulunan ev ve işyerlerinin balkon ve pencerelerine ;Türk bayrakları astı.

        ERZURUM'DA NEVRUZ GERGİNLİĞİ

        Erzurum'da BDP tarafından düzenlenen Nevruz kutlamaları, karşıt grupların arbedesine dönüştü. 21 Mart'ta gerçekleştirilecek olan Nevruz kutlamalarını 17 Mart'a alan BDP'liler, sabah saatlerinde Gazi Mahallesi Mal Meydanı'nda toplandı.

        Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi önünde BDP'li gruba saldırmak için toplanan karşıt grup, polis engeliyle karşılaştı. Daha sonra mahalle aralarından sızarak kutlamaların düzenlendiği Mal Meydanı'na akın eden grup, buradaki ev ve iş yerlerinin camlarını taşlarla kırdı. Polisin dağılın ısrarına karşı direnen gruplara biber gazı sıkıldı. Gerginlik sürüyor.

        SAKARYA'DA 50 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Sakarya'da BDP'lilerin Nevruz kutlamalarını protesto eden grup, kutlamaların yapıldığı Et Balık Kurum'na yürümek isteyince polis müdahale etti. Yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı.

        ANTALYA'DA ARBEDE

        Antalya'da BDP'lilerin Nevruz Bayramı etkinliği yaptığı alana yürümek isteyen bir grup ile polis arasında arbede yaşandı. BDP'liler tarafından Nevruz Bayramı dolayısıyla Konyaaltı Caddesi'nde etkinlik düzenlendi. Bu sırada Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan başka bir grup, slogan atarak BDP'lileri protesto etti.

        ANKARA'DAKİ ÖNLEMLER

        Ankara Emniyet Müdürlüğü, Başkent'te düzenlenecek Nevruz etkinlikleri nedeniyle bazı yolları trafiğe kapattı.

        Emniyet, etkinlikler nedeniyle Sıhhiye Toros sokakta toplanacak kalabalığın; Celal Bayar Bulvarı, Sıhhiye Köprüsü üzeri, Adnan Saygun Caddesi ile Aksu Caddesi'ni takiben yürüyerek Kolej Meydanı'na geleceğini ve burada etkinlik yapacağını hatırlattı.

        Bu nedenle Celal Bayar Bulvarı, Tandoğan varyantı ile Kurtuluş kavşağının zaman zaman, Adnan Saygun Caddesi, Aksu Caddesi, Ziya Gökalp Caddesi, Süleyman Sırrı sokak girişi, Yenişehir Pazar yeri karşısındaki kavşak ile Kolej Meydanı, miting süresininin bitimi olan saat 17.00'ye kadar araç trafiğine kapalı olacak.

        İZMİR'DE NEVRUZ KUTLAMALARI

        İzmir'de, BDP tarafından organize edilen Nevruz kutlamaları, Buca ilçesi Akıncılar semtindeki futbol sahasında başladı. Nevruz kutlamaları öncesinde İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde görevli çok sayıda polisin geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü. Polis ekipleri, kutlamaların yapıldığı alanı bariyerle çevreledi, buradaki işyerlerine bir zarar gelmemesi için önlem alındı.

        Sabah erken saatlerden itibaren gruplar halinde yürüyerek gelenler oluşturulan iki kontrol noktasında polis ekipleri tarafından aranarak kutlama alanına alındı. Katılımcılar tertip komitesinin kurduğu platformdan çalınan müzikler eşliğinde eğlenmeye başladı.

        DİYARBAKIR'DA KUCAKLAŞMA MESAJI

        Diyarbakır'da 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 98. yıldönümü ve 21 Mart Nevruz Bayramı için bilboardlarda yan yana asılan Türkçe-Kürtçe afişlerde ‘Kucaklaşmamız bayramları olacak' ve 'Türk, Arap, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Azeri şekerin suyun içinde eriyip birleştiği gibi artık ayrılmaz bir hale gelmiştir' mesajı verildi.

        167 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        İçişleri Bakanı Muammer Güler, Nevruz kutlamalarında 7 ayrı ilde 167 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

        Bakan Muammer Güler, İstanbul'da kaybolduktan bir süre sonra cesedi bulunan ABD'li Sarai Sierra'nın katil zanlısı olarak aranan 'Laz Ziya' lakaplı Ziya T.'nin Hatay'da yakalanmasını değerlendirdi.

        Çanakkale'nin Biga ilçesinde yapımı tamamlanan İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş. ve Elektrik Enerji Üretim ve Yatırım A.Ş.'nin açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Güler, "İstanbul'da bir Amerikalı bayanın ölümü ile ilgili kamuoyunda da geniş, yankılan uyandıran bir olay vuku bulmuştu. Polisimiz bu İstanbul'daki Topkapı surlarının bulunduğu yerde titiz bir araştırma yaptı, binlerce resim ve görüntünün içinde belli testlerle bir araştırma yaptı ve bir kişinin araştırma bu cinayeti gerçekleştirdiği konusunu tespit etmişti. Bu aramalar ve izlemeler devam etti. Şahsın yurt dışına da kaçtığı konusunda da bize bilgi geldi. Muhtemelen Suriye'de olduğu biliniyordu. Bu gün Hatay'da Türkiye'ye giriş yaparken gözaltına alındı ve adli makamlara teslim edildi." dedi.

        İçişleri Bakanı Muammer Güler, Nevruz kutlamaları hakkında ki soruya ise "Nevruz kutlamaları kapsamında birçok ilde, 37 ilde 59'a yakın etkinlikler yapıldı. Bunları arkadaşlarımız takip ettiler. Ayın 21'ine kadar da devam edecek kutlama etkinlikleri var. Değişik illerde, 7 ayrı ilde 167 kişi gözaltına alındı. Bazı provokasyonlar yapılmak istendi ama biz emniyet tedbirlerini aldığımız için şuanda bir sorunun olmadığını söyleyebilirim." şeklinde konuştu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ