Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Milli Savunma Bakanlığı, TSK'da meydana gelen ölüm ve intihar olayları ile bu olayları inceleyen askeri adalet sistemi hakkındaki iddialarla ilişkin, ''TSK'da meydana gelen her türlü vefat olayında mutlaka sorumluluk sahasına göre yetkili askeri savcılar

        Milli Savunma Bakanlığı, TSK'da meydana gelen ölüm ve intihar olayları ile bu olayları inceleyen askeri adalet sistemi hakkındaki iddialarla ilişkin, ''TSK'da meydana gelen her türlü vefat olayında mutlaka sorumluluk sahasına göre yetkili askeri savcılar tarafından adli soruşturma yapılmakta, gerçeğin herhangi bir şüpheye meydan bırakmadan ortaya çıkarılması için üstün gayret sarf edilmektedir'' açıklamasında bulundu.

        Milli Savunma Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında TSK'da meydana gelen ölüm ve intihar olayları ile bu olayları inceleyen askerî adalet sistemi hakkındaki iddialarla ilgili basın açıklaması yaptı.

        TSK'nın, insan hayatına mal olacak kaza ve olaylar ile disiplinsizlikleri önceden tespit etme ve önlemeye yönelik çeşitli tedbirlerin yanında, personelin sorunlarının önceden tespiti ve koruyucu ruh sağlığı hizmetine ilişkin önlemlerin hassasiyetle uyguladığı belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

        ''Alınan tüm tedbirlere rağmen ölümle sonuçlanan müessif olaylarla karşılaşılması, bütün TSK personelini de en az aileler kadar üzüntüye sevk etmektedir. Bütün TSK personeli kendilerine emanet edilen vatan evlatlarına bir zarar gelmemesi için elinden gelen gayreti göstermektedir.

        TSK'da meydana gelen her türlü vefat olayında mutlaka sorumluluk sahasına göre yetkili askeri savcılar tarafından adli soruşturma yapılmakta, gerçeğin herhangi bir şüpheye meydan bırakmadan ortaya çıkarılması için üstün gayret sarf edilmektedir.''

        Her türlü vefatı askeri savcı soruşturuyor

        Her türlü vefatta, olayın vuku bulması ile birlikte askeri savcının, olay bölgesine süratle intikal ettiği ve derhal soruşturma başlattığı, gerektiğinde inceleme ve soruşturmanın o bölgedeki Cumhuriyet savcısı tarafından yapıldığı kaydedilen açıklamada, savcıların olay yerinde ilk incelemelerini detaylı olarak yaptığı, bütün delilleri topladığı ve inceleme sürecinde, bütün tanıkların ve ilgisi olduğu değerlendirilen tüm personelin ifadelerini aldığı ve gerektiğinde kriminal inceleme için delillerin kriminal laboratuarına ve Adli Tıp Kurumuna gönderildiği vurgulandı.

        Cumhuriyet savcısının, bütün ihtimalleri değerlendirerek vefat ile ilgili otopsi yaptırdığı, soruşturmayı CMK 157'nci maddesi gereğince gizlilik içerisinde yürüttüğü ve otopsi raporu, kriminal inceleme sonuçları, bilirkişi ve tanık ifadeleri dahil soruşturma sonucunda elde edilen tüm delillerin en ince detayına kadar değerlendirdiği hatırlatılan açıklamada, dava açılmasına gerek görülmediği hallerde ''kovuşturmaya yer olmadığı''' kararı, görevli veya yetkili değilse ''görevsizlik ve yetkisizlik'' kararı verdiği belirtildi.

        Verilen kararın vefat eden personelin ailesi dahil tüm ilgililere bildirildiği ve kararlara itiraz edilmesi durumunda da görevli mahkemenin dosyayı inceleyerek, verilen kararın yerinde olup olmadığını denetlediğine işaret edilen açıklamada, ''Bazı hallerde bu karardan sonra da bilgi/belge temin edilmesi halinde soruşturma kanunlar çerçevesinde genişletilmekte ve devam ettirilmektedir. Soruşturma sonucunda ölüm olayıyla ilgili sorumluluğu bulunan tespit edilir ve kamu davası açılmasını gerektiren hal ortaya çıkarsa, şüpheliler hakkında kamu davası açılmakta, hakkında adli/idari işlem yapılmaktadır'' denildi.

        İddialar gerçeği yansıtmamaktadır

        Basında yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığının altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

        ''Meydana gelen vefat olayları incelenirken askeri yargı, Anayasa ve kanunlara uygun olarak tamamen bağımsız, tarafsız ve objektif görev yapmaktadır. 'Kovuşturmaya yer olmadığı' kararları, tamamen bağımsız olan askeri savcılar ve/veya Cumhuriyet savcıları tarafından yapılan detaylı inceleme, otopsi ve adli tıp raporları ile deliller ışığında verilmektedir. Verilen kararlar kanun yolları (itiraz, temyiz) ile denetlenebilmektedir. Aileleri dahil tüm kanuni yakınları, savcılık ve mahkemeler tarafından verilen kararlara itiraz edebilmekte, yeni deliller bulduklarında tekrar müracaatta bulunabilmektedir. Vefat olayında kusuru/ihmali görülen personel hakkında mutlaka işlem yapılmaktadır. Kanuni yakınların talep ettikleri ve ileri sürdükleri her husus titizlikle yetkili ve görevli merciler tarafından incelenmekte ve değerlendirilmektedir. Gerçeğin ortaya çıkarılması ve adaletin sağlanması TSK tarafından vazgeçilmez önemli bir değerdir.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ