Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Kontrol edin sınav yeriniz değişmiş olabilir

        GAZETE HABERTÜRK/PERVİN KAPLAN YGS YAZI DİZİSİ

        24 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesinde adaylara önemli uyarı: Sınav Giriş Belgenizi kontrol edin, sınav yeriniz değişmiş olabilir. ÖSYM üç ildeki İstanbul, Diyarbakır ve Ordu’da bazı adayların sınava girecekleri okul ve salonlarında değişiklik yaptı. Gerekçe ise sınav salonu olarak kullanılacak okullardan bazılarının 4+4+4 sistemiyle birlikte ilkokul ve ortaokul olarak ayrılması, okulların isimlerinin değişmesi ve salonlarla ilgili illerden gelen hatalar ve fiziksel olumsuz koşullar. İstanbul’da Samiha Ayverdi Anadolu, Çapa Atatürk Anadolu ile Bahçelievler Hazım Ersu ve Fatih ilköğretim okullarında okuyan adaylardan bazılarının yerleri değişti. Gerekçe salon kapasitelerinin ÖSYM’ye yüksek olarak bildirilmesi. Salonlardaki aday sayıları 14’e düşürüldü ve 477 aday Bahçelievler Dr. Refik Saydam Ortaokulu’na kaydırıldı. Zeytinburnu Anadolu Lisesi’nin de değişen adres bilgileri adaylara gönderildi.

        YARIN OKULUNUZU GÖREBİLİRSİNİZ

        Diyarbakır’da sınavın yapılacağı bir okulun çatısı geçtiğimiz günlerde kuvvetli rüzgâr yüzünden uçunca bu okulda sınava girecek 72 aday başka bir binaya alındı. Ordu’da ise 48 kişilik diye bildirilen salonun aslında 24 kişilik olması, tek blok olarak bildirilmesine rağmen iki ayrı bloktan oluşması yüzünden 294 aday Fatih Anadolu Lisesi’ne gönderildi. Böylece 843 adayın sınav yeri değiştirildi. ÖSYM “Adayların tümünün cep telefonlarına sınav salonlarının değiştiğine ilişkin mesaj gönderdik” dedi. Adaylar sınava girecekleri okulları yarın 10.00-15.00 saatleri arasında görebilecek. Sınav salonunu önceden görmek adayları sınav günü salonunu arama stresinden de kurtaracak.

        SOSYAL BİLİMLER TESTİ'NİN ÇÖZÜLME ORANI MATEMATİK SORULARININ ZORLUĞUNA BAĞLI

        Tarih, coğrafya, felsefe ve din sorularından oluşacak Sosyal Bilimler Testi'nde soruların hatasız ve doğru olması Matematik Testi'ne bağlı. Matematik soruları ne kadar kolaysa sosyal bilimlerle ilgili sorular o kadar çok çözülüyor. Aksi halde öğrenci zamanını matematik için bu soruları çözmüyor ya da çok hata yapıyor.

        Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) son testi tarih, coğrafya ve felsefe ile bu yıl eklenen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından oluşan 40 soruluk Sosyal Bilimler Testi oluşturuyor. Din sorularının girmesiyle bu yıl soru sayıları değişen tek test Sosyal Bilimler Testi oldu. YÖK bu teste 5 tane din kültürü sorusu koyabilmek için YÖK, 17 tarih sorusunu 5'e, 14 coğrafya sorusunu 1'e düşürdü. Bir soru da felsefeden alındı.

        Uzmanlara göre bu testteki doğru ve yanlışları belirleyen Matematik Testi oluyor. Çünkü matematik soruları kolay olursa öğrenciler sosyal sorularına daha çok zaman ayırıyor ve daha az hata yapıyor. Ancak sınavda matematik sorularının zorluk derecesi artarsa bu kez öğrenciler Sosyal Bilimler Testi'nin zamanınından çalarak, matematikte daha fazla zaman harcıyor. Böylece sosyal sorularının çözümü için ayrılan süre de azalıyor. Zaman sınırlaması yaşayan öğrenci sınavı süresinde tamamlayabilmek için bu kez soruları hızla okumaya başlıyor ve hatalar da artıyor.

        Bu testte soruların yapılma ortalaması geçen yıl 11.63 oldu. Geçen yıl da aynı oranda ortalama sorunun yapıldığı teste başarı oranı iki yıl önceye göre düştü. 56 öğrenci ise 40 sorunun tümünü doğru yanıtladı. 253 bin 198 öğrenci ise 4 ve altında soruyu doğru yanıtlayabildi. İki yıl önce bu rakam yaklaşık 141 bindi.

        YENİ KAVRAMLARA HAZIR OLUN

        Geçen yıl YGS'de tarih bölümünde yorum soruları çıkmadı, öncüllü soru sayısı azaldı. Ancak öğrencilerin daha önce sınavlarda karşılaşmadığı Topkapı Sarayı'nda 15. yüzyıl sonlarında oluşan bir sivil toplum hareketi olan Ehl-i hiref ile UNESCO gibi kavramlar ilk kez YGS'de kullanıldı. Coğrafya sorularında ise bilgilerin dolaylı sorulduğu, zorlaştırıldığı görüldü. Bu soruların en önemli özelliği de uzun ve güçlü çeldiricilerinin olmasıydı. Geçen yıl felsefe sorularında da değişiklik yapıldı. Şimdiye Türkçe paragraf sorusu gibi sorulan ve yorum gerektiren sorular yerlerini felsefi bilgi gerektirenlere bıraktı.

        DİN SORULARIYLA AYRILACAK

        Bu yıl öğrencilere YGS'de 5 din sorusu yöneltilecek. Bu soruları Din Kültürü ve Ahlak Dersi'ni almakla yükümlü olanlar yanıtlayacak. Bu öğrenciler testin ilk 40 sorusundan sorumlu olacak. Dersi kendi müfredatına göre işleyen ya da muaf olan öğrenciler 41.,42.,43.,44., ve 45. sorularda yer alan felsefeyle ilgili soruları yanıtlayacak.

        ÖNCE SORU KÖKÜNÜ SONRA PARAGRAFI OKUYUN

        Sosyal Bilimler Testi'nde yer alan soruların yapılarını, yapılan hataları ve dikkat etmeniz gereken noktaları Uğur Dershaneleri felsefe, coğrafya ve tarih bölümü başkanları sizler için anlattı.

        TÜRKÇE'DEN SONRA FELSEFEYE GEÇİN

        Gülay Ataç

        Felsefe Bölüm Başkanı

        YGS'de artık biraz LYS tipine yönelik şekilde akım ismi isteyen sorular çıkmaya başladı. Bu nedenle de sadece çıkarım yapmak isteyerek, sonuca gitmek istelen öğrenci bu tür sorularda takılıyor. Felsefede kavram bilgisi kadar akım tipi de bilmek gerekiyor. Soruları çözmek için bazı temel kavram bilgisine sahip olmak gerekiyor. Eğer buna sahip değilseniz çözemiyorsunuz. Bilgi gerektiriyor. Felsefe soruları da tüm testlerin en sonunda çözüldüğünde yapılamıyor. Önerim bu soruları sona bırakmaktansa Türkçe terstinden sonra, Sosyal Bilimler Testi'nde de tarih ve coğrafyadan önce bu soruları çözmeleri. Tüm sorularda olduğu gibi burada da soru kökünü okumaları gerek. Çünkü bunlar paragrafı hangi mantıkla okumanız gerektiğini anlatıyor. Altı çizili kelimelere dikkat edilmeli. Önemli olan doğru seçenekle çeldirici arasındaki farkı görebilmek. Çözülmeyen soruyla inatlaşmamak gerek. Daha sonra baktığında çözebiliyorsun. Yapamadığınız sorulara takılmayın.

        ÇOK GÜÇLÜ ÇELDİRİCİLER VAR

        Davut Gürler

        Coğrafya Bölüm Başkanı

        Sayısalcılar bu sorular için zamanı yetiştiremiyor, en fazla 8-10 dakika zamanları kalıyor. Aslında sayısal öğrencileri bu soruları çok rahat yapar. Bu yıl soru sayımız 14'ten 12'ye indirildi. Bu soruların en az 9-10 tanesini rahatlıkla çözebilirler. Türkçe ve felsefede olduğu gibi uzun paragraflı sorular çıkabilir. Okuma alışkanlığı zayıf çocuklar aynı soruyu dört beş sefer okumak zorunda kalıyorlar. Konular 9. sınıftan gördükleri derslerden çıkıyor. En fazla hatalar uzun paragraf sorularında, grafik okuması zayıfsa bu tür sorularda bir de tamamen bilginin sorulduğu sorularda yapılıyor. Bu tip sorularda öğrencilerin bilgiyi okuduğu paragrafla bağdaştırması gerekiyor. Bunda hata yapıyorlar. Çok güçlü, tuzak çeldiriciler oluyor.Takıldığı soruyu o anda bırakmalı, bir süre sonra tekrar baktığında çözebilir. İşaret koyup, turlama tekniğine geçmeli. Coğrafyada dağılış ve neden sonuç ilkeleri vardır. Hangi soru olursa olsun nedenselllik ve buna bağlı sonuç önemsenir. Tablo ve grafik okuma, paragraftan yorum çıkartma soruları var. Burada yapılması gereken bilginin yanı sıra okuduğunu algılamak.

        PARAFRAFIN UZUNLUĞU HATAYI ARTIRIYOR

        Ercan Türköz

        Tarih Bölüm Başkanı

        Sınavdan çıkan öğrencilere her zaman "Matematik zor muydu, kolay mıydı?" diye sorarım. Çünkü eğer matematik zorsa öğrenci matematikte zorlanmışsa sosyale ayırdığı zamanı azdır, . Bu durumda da soruları hızlı okur ve hata yapan. Sınavın belirleyicisi matematiktir. Sorular ortalama zorluktaysa o zaman söğrencinin osyale ayırdığı süre artar ve daha çok sosyal sorusu yapar. Uzun paragraflı, birinci, ikinci ve üçüncü kısımları olan sorularda öğrenci zorlanıyor. Geçen yıl 17 soruda 3 taneydi. Bunların sayısı artarsa daha az doğru cevap olur. Önyargılı olmadan sosyal sorularına bakmalılar. Tarih ilkokuldan beri gördükleri bir kültür dersi. Her öğrencinin mutlaka yapacağı sorular çıkıyor. Soruları çözerken en önemlisi okuduğunu anlamak, okumada geçen terimleri bilmek. Böylece anlam, terim eşleştirmesi yapılır ve soru rahat çözülür.

        MELİKŞAH SEFA ÜÇOK

        YGS-1, YGS-6 ÜÇÜNCÜSÜ

        Amasya Macit Zeren Fen Lisesi mezunu, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencisi

        Son 3 günde çalışmayı bıraktım. Kendini yormamak adına son günler çalışılmayabilir. Son akşam ve son gün alışkanlıklarımı değiştirmedim. Her zaman yaptıklarımı yaptım. Sınav sabahı farklı bir kahvaltı yapmamak gerekiyor.

        BİR SAYISAL BİR SÖZEL: Bence bir sayısal bir sözel çözün. Bu arada fen çözeceklere tavsiyem fen testinde önce biyoloji sorularından başlamak. Çünkü biyoloji dikkat gerektiriyor.

        SORUYU GEÇİN: Bildiğimiz bir soruyla karşılaştığınızda aklınıza hiçbir şey gelmiyorsa o soruyla inatlaşmayın, geçin. Sınav bittikten sonra geri dönüp soruları kontrol edin.

        ZAMANI KONTROL EDİN: Sınavda verilen süreyi en iyi kullanmak için belli aralıklarla zamanı kontrol etmenizi öneririm.

        AKLINA YATANA İŞARET: Bir soruda cevabı iki şıkka indirdiğimde ben aklıma yatanı işaretliyordum. Eger iki şık kaldıysa kendine en doğru geleni işaretlemeyi tavsiye ederim.

        HEYECAN GEÇİYOR: Sınavın ilk anlarında sakin olun, panik yapmayın. İlk anda ben de heyecanlandım. Ama sakin olmaya çalışın çünkü sınav başladığı anda heyecan geçiyor.

        BAŞARACAĞINIZA İNANIN: Motivasyonu sağlamak için kendinize güvenin. Başaracağınıza olan inancınızı yitirmeyin. Ben başaracağıma hep inandım.

        FEDAKARLIK İSTİYOR: Sınava hazırlanmak için fedakarlık yapıyorsunuz. Ben de televizyondan ve birazda bilgisayardan fedakarlık yaptım. Ama şimdi geriye dönüp baktığımda iyi ki çalışmışım diyorum. Çalıştığınız zaman herşey oluyor.

        YETENEK DE OLSUN: Üniversite sınavlarına yetenek sınavları da katılabilir.

        Her soru için 1 dakikalık süre olacak

        Yükseköğretim Geçiş Sınavı'nda (YGS) Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri olmak üzere toplam 4 testten sınava girecek öğrencilere her testten 40'ar olmak üzere toplam 160 soru yöneltilecek. Bu soruları çözmek için ise 160 dakikalık süre tanınacak. Yani her soruyu çözmek için öğrencinin 1 dakikalık süresi olacak.

        YARIN: OKUL BAŞARISININ KALKMASI NE ANLAMA GELİYOR? YGS'YE GİRECEK GENÇLER "SINAVI" ANLATIYOR? ONLARA GÖRE ÜNİVERSİTEYE NASIL ÖĞRENCİ SEÇİLMELİ?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ