Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Tazminat adaleti!

        1- SAAT’İN İZİNSİZ FOTOĞRAFINA 715 BİN TL

        Oyuncu Beren Saat’in fotoğrafını beyaz kapatıcı şampuan reklamında izinsiz kullanan şirket, oyuncuya 715 bin lira tazminat ödemeye mahkûm oldu

        Canan İSPİR/AHT

        OYUNCU Beren Saat, saç beyazlarını kapatıcı şampuan reklamında izinsiz olarak fotoğraflarının kullanılması üzerine açtığı tazminat davasını kazandı. Mahkeme, Saat’in fotoğraflarını izinsiz olarak kullanan şirketi 715 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.

        SİTELERDEN KALKTI

        Saat, 2011 yılında avukatı Oğuz Müftüoğlu aracılığıyla Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne sunduğu dilekçesinde şampuanın içerdiği ‘wasabia’ isimli bitkinin saç diplerindeki kan basıncını artırarak, saçları eski rengine kavuşturduğu, saçını boyatmak isteyen pek çok ünlünün yanı sıra kendisinin de genç yaşına rağmen saçları kırlaştığı için kullandığının iddia edildiğini kaydetti. Fotoğraflarının kendisinin izni dışında yayınlanması nedeniyle 20 bin TL manevi, şimdilik 50 bin TL maddi tazminat talebinde bulundu. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde yargılamaya son vererek Beren Saat’i haklı buldu. Mahkeme, hazırlanan bilirkişi raporu doğrultusunda davacının fotoğraf ve görüntülerini izinsiz olarak kullanan şirketin 700 bin TL maddi, 15 bin TL ise manevi tazminat ödemesine hükmetti. Mahkeme ayrıca görüntünün kullanılmasının engellenip, diğer sitelerde kullanımının menine ve kararın kesinleştikten sonra 5 büyük gazetede ilanına karar verdi. Davalı şirketin verilen kararı temyiz hakkı bulunuyor.

        2- İNÖNÜ’DEKİ CİNAYETE 112 BİN TL

        İnönü Stadı’nda 2004’te öldürülen Cihat Aktaş’ın anne ve babasının açtığı tazminat davasında mahkeme davalıların 112 bin TL maddi ve manevi tazminat ödemesine karar verdi

        Hayati ARIGAN/AHT

        İNÖNÜ Stadı’nda 23 Kasım 2004’te oynanan BeşiktaşRizespor maçında 16 yaşındaki Cihat Aktaş, Fatih Sözüer tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Sözüer İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada ‘adam öldürmek’ suçundan 20 yıl hapis cezasına mahkûm oldu. Baba Seyfettin Aktaş ve anne Feride Aktaş, Beşiktaş Spor Kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu, İçişleri Bakanlığı ve Fatih Sözüer’e ayrı ayrı 350’şer bin TL’lik tazminat davası açtı. Bilirkişi, taraftar gencin katil zanlısı Fatih Sözüer’in yüzde 75, Beşiktaş’ın yüzde 20, Türkiye Futbol Federasyonu’nun da yüzde 5 kusurlu olduğunu bildirdi. Mahkeme; Beşiktaş, TFF ve Sözüer’in, baba Seyfettin Aktaş’a 22 bin TL, anne Feride Aktaş’a 20 bin TL maddi tazminat ödemesine karar verdi. Ayrıca anne babanın oğullarının hiç beklemedikleri bir zamanda ölümü, yaşı, olayda kusursuz oluşu ve çektiği ıstırapları değerlendirildiğinde davalıların 35’er bin TL maddi tazminat ödemesine karar verdi. Beşiktaş, TFF ve Sözüer, Cihat Aktaş’ın anne ve babasına toplam 112 bin TL manevi tazminatı olay tarihinden itibaren faiziyle birlikte ödeyecek.

        3- BAKANLIK KUSURUNA 60 BİN TL

        Mahkeme, İçişleri Bakanlığı’nı Batman’da 2008’de bulduğu havan topu mermisinin elinde patlaması sonucu hayatını kaybeden Ömer Soysal’ın ailesine 60 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkûm etti

        Veysi İPEK/DİYARBAKIR (AHT)

        BATMAN’ın Sason İlçesi Balbaşı Köyü’nde 2008 yılında Ömer Soysal (9) arazide bulup köydeki evlerinin yakınındaki harabe binaya götürdüğü havan mermisinin patlaması sonucu hayatını kaybetti. 11 parçaya ayrılan havan mermisinin menşei bulunamadı. Batman Valiliği, terör ve terörden doğan zararların karşılanması kapsamında aileye 18 bin 726 TL maddi tazminat ödedi. Baba Veysi ve anne Hasibe Soysal, 20’şer bin TL, 4 çocuğu için ise 10’er bin TL’lik olmak üzere 80 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Batman İdare Mahkemesi, davayı kabul ederken İçişleri Bakanlığı’ndan savunma istedi.

        İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ANNE VE BABAYI SUÇLADI

        Güvenlik tedbirleri alınmasında herhangi bir ihtimalin söz konusu olmadığını öne süren İçişleri Bakanlığı, savunmasında 9 yaşındaki Ömer Soysal’ın anne ve babasının gözetim ve denetimi altında olduğunu, ancak ebeveynlerinin bu görevi yerine getirmeyerek kusurlu olduklarını ileri sürdü. Batman İdare Mahkemesi, anne Hasibe Soysal ile baba Veysi Soysal’ın talep ettiği 20’şer bin TL, maktulün küçük kardeşleri Esra, Ümit, Besna, Hasret için ise 5’er bin TL manevi tazminat verilmesine hükmetti. İçişleri Bakanlığı’nı hizmet kusurlu bulan mahkeme, toplam 60 bin TL manevi tazminatın yasal faiziyle Soysal ailesine verilmesine karar verdi. Mahkeme kararında “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ndaki 56. Madde’nin 1. fıkrasında; herkesin, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu; devletin herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; idarenin eylem ve işlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olduğu hükme bağlanmıştır” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ