Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Hükümetin Ege Bölgesi’nde görevlendirdiği Akil İnsanlar Heyeti, ilk durakları İzmir’e geldi

        Heyet Başkanı Tarhan Erdem, amaçlarının halkı dinlemek olduğunu belirterek, "İkna olan olur, olmayan olmaz" dedi.

        Tarhan Erdem başkanlığında heyet İzmir’deki bir otelde bir araya geldi. Otel girişinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan heyetin başkanı Tarhan Erdem, İzmir’e mahsus bir düşünceleri olmadığını ifade ederken, şöyle dedi:

        "Bize bu görevi verenler tarafından bize bu görevin tanımı yapılmış değil. Siz gidin ne isterseniz manasında. Biz kendi kendimize şu görevi verdik. İnsanlarla gideceğiz konuşacağız ama tabi ki sayısını da abartmamak lazım. Burada kimle kaç kişiyle konuşabilirsek İzmir gibi bir Ege gibi bir yer az kalabalık bir yer değil. Çok nüfusu olan bir yer, çok nüfusa ulaşmak zaten mümkün değil. Biz bazı insanlarla konuşacağız. Ulaşabildiğimiz kadar insana ulaşacağız. Konuştuklarımızın hepsi ne İzmir’in tamamını, ne de Ege’nin tamamını temsil edecektir. Çözüm süreci denilen şeyi nasıl tanımlıyorlar, nasıl görüyorlar onu dinleyeceğiz. Biz de onlara karşı kendi tanımlarımızı söyleyeceğiz. Bu tanım heyetin tanımı olmayacak, konuşanın tanımı olacak."

        "BASKIN BEY BAZI KAVRAMLARI KULLANMASA İYİ OLURDU"

        Baskın Oran’ın dünkü konuşmasında özerklik yönündeki sözlerini değerlendiren Erdem, "Baskın bey konuştu, çok güzel şeyler de söyledi. Bazı kavramları kullanmasaydı daha iyi olurdu. Bütün bu kavramlar değişik devletlerin yönetim sisteminde kullandıkları kavramlar. O ülkeler için bir anlamı var. Türkiye için kullandığınız zaman yanlış bir şeyi söylemiş oluyorsunuz. Benim kanaatim herkes kendi tanımını söylüyor. Biz kendi kendimize bu süreci nasıl görüyorsak, nasıl anlatabiliyorsak öyle anlatacağız. Muhataplarımızın da halkın da fikrini dinleyeceğiz" dedi.

        Tarhan Erdem, yarınki programlarında ’Çat kapı’ köylere gidebileceklerini, belki bir kahveye uğrayıp kahve içebileceklerini dile getirerek, "Böyle bir çalışmaya başlanıyor, bu çalışmayı tartmak lazım. Oran’ın toplantısında, tepki başlamadan olmuş, kendi fikirlerini söylemiştir. Baskın’a bir tepki değil, tepki olması için konuşması lazım. Ondan sonra tepki vereceksiniz" diye konuştu.

        "VARSA VAR"

        Tarhan Erdem, sürece yönelik İzmir’deki tereddütlerle ilgili olarak, şunları söyledi:

        "Varsa var. Bizimki o kadar geniş ve derinlemesine bir çalışma olmayacak ki. Şu anda bile düşünüyorum, çalışıyorum. Sizinle konuşuyorum. Toplumun düşüncelerini sizden öğreniyorum, size anlatıyorum. Bizim için öğrenme safhası. Halkın tepkilerini öğreneceğiz. İletişim problemimizin olacağını sanmıyorum. Söylemek istediklerimizi söyleyeceğiz. Ben daha çok dinlemeyi tercih edeceğim. Halkı dinleyeceğiz, hiçbir toplantımız gizli değil, buna da gerek yok. Bizim yapacağımız halkın fikrini dinlemek, sürece bakışını anlamak, kendi fikrimizi söylemek. 1-1.5 ay sürer. Heyette bulunanların kendilerine göre bir işi var, yaşadığı bir hayat var. Ayın 4’ünde bu görev bize verildi. Herkes bir hazırlık yapıyor çalışmak için. Biz de bugün başlayabildik. Böyle bir disiplin içinde, şunlarla görüşelim diye bir planlama yapmadık."

        "AMACIMIZ, HALKIN FİKRİNİ ANLAMAK"

        Tarhan Erdem, şehit aileleri ile görüşüp- görüşmeyeceklerine ilişkin soru üzerine birçok sivil toplum örgütü temsilcisi ile görüşeceklerini, buna şehit ailelerinin de dahil olduğunu kaydederek "Kim olursa görüşürüm dinlerim. Dinlerken de anlamak lazım" dedi. Akil insanlara yönelik tepkilerin kendilerini rahatsız edip etmediğiyle ilgili soruya Erdem, şu yanıtı verdi:

        "Hayır. Herkes kendine göre fikrini söylüyor, bazısının üslubu sert, bazısının yumuşak. Bazıları da bu süreci endişeyle karşılıyor. Bu gayet doğal. Heyetin endişeleri gidermek gibi bir görevi yok. Ben bu süreçten çok ümitliyim. Hep beraber konuşacağız. Şahsen amacım, halkın fikrini anlamak."

        Tarhan Erdem, açıklaması ardından otelin önünde karşılaştığı işadamı Lucien Arkas’la bir süre sohbet etti.

        KOCAOĞLU’NU ZİYARET ETTİ

        Tarhan Erdem, diğer üyelerle bir araya gelmeden önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti. Kocaoğlu’nun eski bir dostu olduğunu, ziyaretin çözüm süreci ile ilgili olmadığını belirten Erdem, "Bizim düşüncemizi halkın kararını, ne düşündüğünü anlamaya çalışmak ve kendi fikirlerimizi İzmirlilerle paylaşacağız. Biz insanları ikna etmeye çalışmayacağız. Biz onlara kendi fikrimizi söyleyeceğiz. İkna olan olur, olmayan olmaz" dedi.

        Erdem, bir gazetecinin "Başarı kriteriniz nedir?" sorusu üzerine "Ben onların fikirlerini onlar da benim fikirlerimi öğrendiği zaman ben başarılı olmuş olurum. Burada amaç halkımızın düşüncesini doğru anlamaya çalışmaktır. Onlar çözüm diye neyi tanımlıyor, biz neyi tanımlıyoruz, bu ikisi arasındaki farkı görmeye çalışacağız" dedi.

        KIZLARAĞASI HANI ZİYARETİ

        Heyet Başkanı Tarhan Erdem, heyet sekreteri Arzuhan Doğan Yalçındağ ile Avni Özgürel, Fuat Keyman, Fehmi Koru, Baskın Oran, Fadime Özkan, Hasan Karakaya, bir süre kaldıkları otelde dinlendikten sonra Kemeraltı Çarşısı’na geçti. Bir süre gezdikleri çarşıda esnafla sohbet eden heyet üyeleri, daha sonra turistlerin ve İzmirlilerin uğrak yeri tarihi Kızlarağası Hanı’nda çay, kahve içti, ikram edilen tarçınlı şekerlerden yedi. Vatandaşlarla sohbet eden heyet üyeleri, tek tek not aldı.

        Heyet üyeleri, ’Hükümetin attığı adımları nasıl değerlendiriyorsunuz?’, ’Sizce ne yapılmalı?’, ’Sürecin yöntemi sizce doğru mu?’ sorularını yöneltti. Vatandaşlar ise özellikle sürecin belirsizliği, Öcalan’a af kaygısı, barış sürecinde onların da yeterince aydınlatılıp aydınlatılmadığıyla ilgili sorularını heyete yöneltti.

        Vatandaşların bazıları çözüm sürecini olumlu bulurken bazıları da eleştirilerini dile getirdi. Vatandaşlar, "Bu süreçte Apo’yla görüşülmesini doğru bulmuyoruz. Bebek katili denen birisiyle süreçle ilgili düşüncesinin alınması yanlış. Ayrıca terör örgütü üyelerinin elini kolunu sallayarak ülkeyi terk etmeleri doğru değil. Onlar bizim askerlerimizi şehit etti. Bunun hesabını onlara kim soracak?" dedi. Bazıları ise, "Akan kanın durmasını biz de istiyoruz. Çözüm süreci her kesimden insanın desteklemesi gerekiyor. Umarız başarılı olur" yorumunda bulundu.

        Heyet üyeleri daha sonra öğlen yemeği için çarşıdaki bir lokantaya gitti. Akil İnsanlar Heyeti’nin İzmir gezisinde sadece üyelerden Erol Ekici’nin bulunmadığı bildirildi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ