Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik "Öcalan şimdi ‘5 mahkûmu geri alın’ diye yalvarıyor"

        GAZETE HABERTÜRK - ANKARA

        BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın çözüm süreci kapsamında İstanbul milletvekilleriyle yaptığı kahvaltılı toplantıda Abdullah Öcalan'ın talebini açıkladığı ortaya çıktı.

        Alınan bilgiye göre Başbakan Erdoğan vekillere şunları söyledi: "Örgütün de BDP'nin de argümanlarını elinden almak lazım. Yıllarca, ‘tecrit var' dediler, ‘Ada'da yalnız' dediler. Yanına 5 mahkum daha verdik. Şimdi yalvarıyor, 'bunları geri alın' diye. Bakın önceden Öcalan'ın sadece bir radyosu vardı. 12 kanallı bir televizyon verdik. Şimdi kanalları izleyince dünyayı gördü, feleği şaştı. Ellerinden argümanları aldık. Avrupa'da F tipi cezaevleri 7 metrekare. İmralı'da 11 metrekare. 40 metrekare de bahçesi var."

        1999 yılından bu yana İmralı'da ağırlaştırılmış müebbet cezasını çeken Öcalan isteği üzerine İmralı'ya getirilen 5 mahkumla haftada 3 saat sohbet toplantısı yapabiliyor; salı ve cuma günleri basket ve voleybol oynayabiliyor.

        Öcalan ile birlikte İmralı'da kalan ve hepsi ağırlaştırılmış müebbet hapis mahkumu olan isimler şunlar:

        Şeyhmus Poyraz-PKK: 2005'te Öcalan'ın tecrit koşullarının kaldırılması için ölüm orucu yaptı.

        Cumali Karasu-PKK: 12 Şubat 1994'te Tuzla Tren İstasyonu'na düzenlenen 5 yedeksubay adayının öldüğü, 16 askeri öğrenci ve 11 erin yaralandığı bombalı saldırıyı gerçekleştirdi.

        Bayram Kaymaz-PKK: Öcalan yakalandığında kendisini yakmak istedi. AİHM'e açtığı davada, Türkiye 5 bin Euro tazminat ödedi.

        Hasbi Aydemir-PKK: 1998'de Bingöl'de güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada yakalandı.

        Hakkı Alkan-TİKKO: 1999'da, yurtdışından Türkiye'ye giriş yaparken yakalandı.

        ADALET BAKANLIĞI: ÇALIŞMA YOK

        Adalet Bakanlığı yetkilileri İmralı cezaevindeki mahkumların başka yere nakledilmesi konusunda bir çalışmalarının bulunmadığını belirtirken, mahkumların halen İmralı'da bulunduğunu açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ