Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 2 kişi tahliye edildi...

        KCK Davası'na bakan mahkeme heyeti, Zeynep Ceren Kuray ve Sadık Topaloğlu'nun tutuklu kaldıkları süre, suç vasfının değişme ihtimali ve mevcut delil durumunu gözönüne alarak tahliyelerine karar verdi.

        Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 26'sı tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın 15. duruşması görüldü. 26 tutuklu ve 12 tutuksuz sanığın hazır bulunduğu duruşmada sanıkların ve avukatların saat 15.00'a kadar talepleri alındı. Tüm sanıkların avukatı Fırat Epözdemir, dün Kandil'de yapılan basın açıklamasına Türkiye'den ve dünyadan yüzlerce gazetecinin katıldığını, bugünkü gazetelerin manşetlerinin Kandil'deki basın açıklaması olduğunu söyleyerek "Bu haber yapılırken de muhabirler Kandil'e gönderilmiştir. Müvekkilerim çalıştığı gazetelerdeki haberler ise iddianameye suç unsuru olarak konuluyor" dedi. Diğer avukatlar da müvekkillerinin suçsuz olduklarını belirterek tahliyelerini istedi.

        SAVCI: İDDİANAME ÇOK AÇIK

        Taleplere ilişkin görüşü sorulan Savcı İsmail Işık, "Bir kısım engelleme girişimlerine karşı nihayet sanıkların savunmalarına geçildi. Sanıkların savunmasında hiç bir süre sınırlandırılması bulunmamasına rağmen sanıklar kendilerine yöneltilen sorulara ilişkin ya cevap vermemişler ya da genel ifadeler kullanmışlardır. Milletimize karşı atılan en büyük iftira soykırım iddiasını dillendirmişlerdir. Sanıklar gazetecilik yaptıkları için değil, silahlı terör örgütü üyesi oldukları iddiasıyla yargılanmaktadır. İddianame çok açık. Bazı sanıklar ve avukatlar, davanın siyasi bir dava olduğunu ve suçlamaların mesnetsiz olduğunu söylemişlerdir. Terörizm bütün hukuk sistemlerinde suçtur. Cezai yaptırım uygulanmasında da yasal bir süreç işlenmektedir" dedi.

        SAVCI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMASINI İSTEDİ

        Savcı Işık, iddianame ile ilgili 'tutsak, rehin, tiyatro, skeç, nefretname, sözde iddianame, rezil iddianame, düşman ve savaş hukuku tabirlerini' kullanan sanık ve avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Bazı sanıkların telefon tapelerinin kendilerinin ait olmadığını ifade etmesiyle ilgili olarak da bu kayıtlarla ilgili ses analizinin yapılmasını isteyen Savcı Işık, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

        2 SANIK TAHLİYE EDİLDİ

        Duruşmaya verilen 2 saatlik aranın ardından taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Zeynep Ceren Kuray ve Sadık Topaloğlu'nun tutuklu kaldıkları süre, suç vasfının değişme ihtimali ve mevcut delil durumunu gözönüne alarak tahliyelerine karar verdi. Duruşmada tutuklu sanık sayısı 24'e düştü. Mahkeme ayrıca sanıklara yurtdışına çıkış yasağı koydu. İddianame ile ilgili 'tutsak, rehin, tiyatro, skeç, nefretname, sözde iddianame, rezil iddianame, düşman ve savaş hukuku tabirlerini' kullanan sanık ve avukatlar hakkında tutanaklar çıktıktan sonra suç duyurusunda bulunmasını karar veren mahkeme heyeti sanıklar Ertuş Bozkurt ve Yüksel Genç'e ait olduğu iddia edilen tapelere ilişkin ses analiz raporlarının istenmesini kararlaştırdı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılarak gelecek duruşmanın yeni inşaa edilen duruşma salonunda yapılabilmesinin sağlanmasına karar veren mahkeme heyeti duruşmayı 17 Haziran 2013 tarihine ertelendi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ