Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Posta Hizmetleri Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinde Kandil polemiği

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''Tek devlet, tek millet, tek bayrak ve tek vatan'' konusunda bir pazarlığın söz konusu olamayacağını, hiçbir şekilde de olmadığını söyledi.

        TBMM Genel Kurulu'nda, Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş'nin kuruluşu, yapılanması ve faaliyet konularına ilişkin usul ve esasları düzenleyen Posta Hizmetleri Kanunu Tasarısı'nın 2. Bölümü'nün tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

        MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, PTT'nın bankacılık hizmeti vermesini doğru bulmadığını belirterek, ''PTT'nin amacı kar etmek mi yoksa Anayasa'da bize verilmiş olan haberleşme hakkımızın sağlanması için bir kamu görevi görmek mi? İsteyen banka gider, istediği yerde şubesini kurar. PTT'nin görevi bankacılık yapmak değil. O zaman kamu, sürekli kar getiren alanlarda şirket açsın'' dedi.

        BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, tasarının, PTT'de örgütlü sendikaların, çalışanların görüşlerine başvurulmadan hazırlandığını savundu. Tasarıyla PTT'nin A.Ş'ye dönüştürüleceğini ve yönetim kuruluna, yasal düzenlemelerden bağımsız olağanüstü yetkiler verileceğini belirten Doara, bu durumun, çalışanların hakları açısından ciddi sorun oluşturacağını söyledi.

        MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, haberleşme hürriyetinin sınırlarını Anayasa'nın değil AK Parti'nin belirlediğini ileri sürdü. Korkmaz, insanların özel hayatlarının, CD'lerle, ses kayıtlarıyla ortaya çıkarıldığında sorun olmadığını ancak Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, kendi odasında bir böcek bulunduğu için Meclis'te komisyon oluşturulmasını istediğini savundu.

        Hükümetin, çözüm sürecine ilişkin politikasını eleştiren Korkmaz, ''İmralı'dan Kandile gönderilen mektupları PTT mi dağıttı? PTT, yetkisini BDP'ye devretmiş. Gitti PTT, geldi BDP. Bu imtiyazı onlara, PKK ile pazarlığa oturmuş olan AKP verdi. AKP mühürlü PKK mektupları, terörist muhataplara ulaştırılıyor. Ne yazıldığını Başbakan ve Öcalan biliyor. BDP postacıları zaman zaman bu gizliliği ihmal ediyor, bunlar basına sızıyor. Suçlu çaycılar oluyor. Başbakan'ın ve AKP'nin foyası ortaya çıkıyor'' diye konuştu.

        Bunun üzerine söz alan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, ''Sorunun çözümünde hangi alanda katkıya ihtiyaç varsa biz açığız. 'Postacı' demeniz, hiçbir şekilde bizim faaliyetlerimizi küçültmez. Postacılık yapmak da barışın hamallığını yapmak da bizim için onurdur. Üç aydır bu ülkede gençler toprağa düşmüyor. Önümüzdeki dönemde de geri çekilme sürecinin selametle yürümesi için üzerimize düşen her şeyi yaparız'' dedi.

        CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, AK Parti'nin, özelleştirme adı altında, Türkiye'nin 90 yıllık Cumhuriyet döneminde, bağımsızlığının nişanesi olan bütün kurumların içini boşaltarak küresel sermayeye peşkeş çektiğini iddia etti.

        Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak'ın, ''Daha önceki bir beyanatınızda 'Bize diyorlar ki (Siz bu terör örgütüyle neyin pazarlığını yaptınız?) Biz 4 T pazarlığı yaptık: Tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek devlet...' dediniz. Gerçekten bunları pazarlık masasına getirdiniz mi?'' sorusuna, ''Benim söylediğim açıktır. O konuşmanın ön tarafına arka tarafına bakarsanız çok net görülecektir. 'Biz hiç kimseyle hiçbir pazarlık yapmadık. İlle de bir pazarlık yaptık diye düşünülüyorsa, 4 T pazarlığı yaptık' dedim. Bugün de aynı şeyi söylüyorum. Tek devlet, tek millet, tek bayrak ve tek vatan... Bunlar hepimizin vazgeçemeyeceği, en önemli ilkelerimizdir. Bunlar pazarlık konusu olmaz. Hiçbir şekilde de olmamıştır. Benim söylediğim budur. Bahsettiğim cinastır. Edebiyatta cinas diye bir sanat var'' yanıtını verdi.

        Yıldırım, başka bir soru üzerine, yeni düzenleme nedeniyle PTT çalışanlarının hiçbir hak kaybına uğramayacaklarını ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ