Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Grizuda ölen 30 madenci anıldı

        Zonguldak'ta 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 30 maden işçisi, ölümlerinin 3'üncü yıl dönümünde dualarla anıldı.

        Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait Karadon Yeni Servis Kuyusu'nda yerin 540 metre altında meydana gelen patlamada, taşeron firma Yapı-Tek'te çalışan 30 işçi öldü. İşçilerden Dursun Kartal ve Engin Düzcük'ün cesetlerinin kazadan yaklaşık 8 ay sonra çıkarıldığı maden ocağı girişinde, bugün saat 07.30'da anma töreni düzenlendi.

        Gece vardiyasından çıkan işçilerle, gündüz vardiyasına girecek olan işçilerin katıldığı törende konuşan TTK Genel Müdürü Burhan İnan, kentte 165 yıldır emek yoğun çalışmasıyla kömür üretildiğini söyledi. Emek yoğun çalışma biçimini bilgi eksikliğinden değil, havzanın jeolojik şartlarının izin vermemesinden dolayı sürdürmek zorunda kaldıklarına dikkat çeken İnan, şöyle konuştu:

        "Amasra Müessese Müdürlüğümüzde ilk defa makinenin kazı yaptığı bir sistemi deniyoruz. Onu başarırsak, havzanın diğer müesseselerinde de bu işi yaygılaştırıp bu sayede iş sağlığı ve güvenliğini önemli ölçüde tesis edeceğimize inanıyorum. İşçi sağlığı ve iş güvenliği bütün çalışanların el ele vermesiyle sağlanabilecek olgudur. Kazaları ancak bu şekilde önleyebiliriz."

        'YER ALTINDA TAŞERON SİSTEMİ OLMAZ'

        Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş da, iş güvenliği tedbirlerinin her şeyden önemli olduğunu vurguladı. TTK'da taşeron sisteminin uygulanmaya başlamasıyla bu tür üzücü kazaları yaşamaya başladıklarını ifade eden Alabaş, "Yer altında bu uygulama olmaz. Taşeron sistemine son verilmesini ve bu tür kazaların bir daha yaşanmamasını istiyoruz" dedi.

        Konuşmaların ardından Kuran okundu ve dua edildi. İşçilere mevlit şekeri de dağıtıldı. İşçiler, törenin ardından yer altına inerek mesailerine başladı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ