Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Gezi Parkı'nda sıcak saatler

        Taksim Meydanı, Gezi Parkı eylemlerinin 15. gününde en sert çatışmalara sahne oldu. Gece 00.30 sularında İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da olayların yaşandığı Taksim Meydanı'na gelerek incelemelerde bulundu.

        TAKSİM'DE GECE NÖBETİ

        Müdahale karşısında yorgun düşen ve üşüyen çevik kuvvet polislerinden bir kısmı meydana ateş yakıp ısınırken, bir kısmı da yerlere yatarak uyudu. Dinlenen polislerden bazıları ise eylemcilerle gece saatlerinde de çatışmaya devam etti.

        Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde barikat kurmaya çalışan kalabalık bir grup, polisin biber gazı ve tazyikli suyla yaptığı müdahalenin ardından Galatarasay Meydanı'na çekildi.

        İstiklal Caddesi girişinin yaklaşık 50 metre ilerisinde toplanan göstericiler, barikat kurmak istedi. Göstericiler polis ekiplerine de taş attı. Polis ekipleri, göstericilere TOMA'lardan sıkılan tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Polisin müdahalesinin ardından göstericiler Galatarasay Meydanı'na kadar çekildi. Polis, ara sokaklarda da göstericilere müdahalede bulundu.

        Bu arada, İstiklal Caddesi'ndeki çok sayıda iş yerinde hasar meydana geldiği görüldü.

        Öte yandan, Talimhane'nin ara sokaklarında ve Mete Caddesi'nde polise taş ve havai fişek atan gruplara da biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi. Müdahale sırasında Gezi Parkı'na da gaz bombaları isabet etti. Parkın bu bölgesindeki çadırların göstericiler tarafından boşaltıldığı görüldü. Gazdan etkilenenlere parkta oluşturulan revirde gönüllüler tarafından müdahalede bulunuldu.

        Taksim Cumhuriyet Anıtı çevresinde dinlenen polislere Talimhane tarafındaki göstericiler tarafından havai fişek atıldı.

        Taksim Meydanı'nda, barikatların ve diğer malzemelerin temizlenmesi çalışması da sürüyor.

        CADDE DE REVİR, GÜMÜŞSUYUNDA MOBİL BÜFE

        Bu arada, göstericilerin, Divan Oteli'nin önünde, cadde üzerinde şerit çekerek, polisin müdahalelerinden etkilenenler için revir oluşturduğu öğrenildi.

        Öte yandan, Büyükşehir Belediyesinin mobil büfesi tarafından Gümüşsuyu Caddesi'nde polislere ve basın mensuplarına kumanya ve içecek dağıtıldı. Taksim Meydanı'ndaki temizlik çalışmaları da halen devam ediyor.

        CHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ GEZİ PARKI'NDA

        CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Sayın Başbakan'ın demokrasiden, özgürlükten nasibini alması gerekiyor" dedi. CHP genel başkan yardımcıları Tekin ve Sezgin Tanrıkulu ile milletvekilleri Süleyman Çelebi, Ali Özgündüz ve Hüseyin Aygün, Taksim Gezi Parkı'na gelerek, eylemcilerle bir süre sohbet etti. Tekin, burada yaptığı açıklamada, Gezi Parkı eylemlerinin sona ermesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özür dilemesi gerektiğini savundu.

        Gürsel Tekin, "Buradaki talep, demokrasi, özgürlüktür. Ne zaman ki 'Evet kardeşim, ben demokrasi ve özgürlük taleplerinizi ciddiye alırım' diyecek, o zaman, aksi takdirde böyle ceberut bir sistemle burayı bitirmesi söz konusu değil. Şu ikiyüzlülüğe bak. Bir taraftan çarşamba günü görüşme talep ediyor, tam organize bir iş, salı günü operasyon yapıyor. Sonra çıkıp o kürsüden, 'Operasyon başarıyla bitmiştir' diyorsun. Sayın Başbakan'ın demokrasiden, özgürlükten nasibini alması gerekiyor" şeklinde konuştu.

        DÜN NELER OLDU?

        Taksim'de dün sabah saat 07.30'da müdahalede bulunan polis ekipleri, akşam saat 18.30 sıralarında geri çekilerek Atatürk Kültür Merkezi'nin önüne geçti. Protestocu grubun Cumhuriyet Anıtı'na flama asmak istemesi üzerine polis, akşam 21.15'te bir kez daha müdahalede bulundu. Taş, molotof kokteyli ve havai fişek ile saldıran gruplara polis biber gazı ve tazyikli su ile karşılık verdi. Göstericiler ile polis arasındaki çatışmalar Meydan çevresindeki çeşitli noktalarda geç vakitlere kadar devam etti.

        Polis, Meydana çıkan tüm yolları kapattı. İstiklal Caddesi'nden gelen gruplara da polis müdahale etti.

        Taksim Meydanı'nda atılan gaz bombalarından Gezi Parkı'nda bekleyişlerini sürdüren eylemciler de etkilendi.

        Taksim Meydanı'na çok sayıda ambulans sevk edildi. Ambulanslar The Marmara Oteli önünde bekletildi. Yaralı sayısı ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Gezi Parkı içinde bulunan revirde de yaralılara müdahale ediliyor.

        Meydan'daki bir GSM operatörünün aracı atılan molotof kokteylleri ile yandı. Tarlabaşı ve Talimhane metro girişinde de yangın çıktı.

        Taksim Meydanı'ndaki ışıklar söndürüldü.

        Meydanda sıkılan biber gazları, rüzgarın etkisiyle çevreye yayıldı. Gazdan, Gezi Parkı'nda bekleyişlerini sürdüren eylemciler de etkilendi.

        Taş, molotof kokteyli, havai fişek ile yapılan saldırılara biber gazı ile müdahalesini sürdüren polisin, 21.40 itibarıyla Gezi Parkı girişine gelmesi heyecan yarattı. Ancak polisin, buraya yönelik bir müdahalesi olmadı.

        Taksim Gezi Parkı girişindeki merdivenlerin bittiği yerde bir araç ateşe verildi. Yangın, itfaiye ve TOMA'larla yapılan müdahale ile kontrol altına alındı.

        Gezi Parkı içinde "Devrim Market" olarak adlandırılan noktada da yangın çıktı. Yangın kısa süre sonra söndürüldü.

        22.30 sularında Gezi Parkı çevresinden polisin AKM önüne çekilmesiyle Meydan'da tansiyon düştü. Harbiye'de toplanan kalabalık bir gruba polis müdahale etti. Harbiye girişi, Sıraselviler başta olmak üzere ara sokaklarda yer yer çatışmalar yaşanıyor.

        Saat 02:00 itibariyle en yoğun olaylar Harbiye tarafında yaşanıyor. Meydandaki kirlilik temizlenmiş durumda. Belediye ekiplerinin yaklaşık 2 saatlik çalışması sonucu meydan temizlemiş durumda. Meydana çıkan barikatlar da kaldırıldı.

        VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜ TAKSİM'DE

        Ahaber'e konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, marjinal gruplarla ilgili "Kimse devletin gücünü sınamaya kalkmasın" dedi.

        Polisler de yoruldu...

        Vali Mutlu daha sonra İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile Taksim Meydanı'na gitti. Mutlu, burada yaptığı açıklamada "Milletimiz polisinin arkasındadır" dedi. Ailelere yaptığı çağrıyı yineleyen Mutlu, Gezi Parkı'nda can güvenliğinin olmadığını belirterek eylemcilerin parkı terk etmesini istedi.

        TAKSİM DUMANA BOĞULDU

        Taksim Meydanı'nda park halinde bulunan 2 minibüs alev alev yandı. Bir GSM operatörünü baz istasyonu taşıyan minibüs Talimhane'de yanarken, bir minibüs de Taksim Meydan'da yandı. Taksim yayalaştırma projeinde kullanılan bir iş makinasında da yangın çıktı. Alev alev yanan araçlara süren olaylar yüzünden itfaiye ekipleri müdahale edemezken, meydanda yanan minibüse TOMA'lar müdahale etti. TOMA'lar minibüsteki yangını söndürmede başarılı olamadı. Yangının eylemcilerin de yardımıyla söndürüldüğü belirtildi.

        Vali Mutlu, AKM önündeki müdahaleden saatler önce attığı Tweet'te, "Gençler, provokatörler durmuyor, bu gece polisin Gezi Parkı'nı ablukaya alacağını yayıyorlar. Kesinlikle yalandır. AKM'de bulunacağız. AKM'deki bekleyişimiz, sadece gece flama ve pankartların yeniden asılmaması içindir. Özellikle bilgilenmenizi istiyorum." demişti.

        TAKSİM'DE DÜN SABAH NELER YAŞANDI?

        Sabah saatlerinde Taksim'e giren polis, öğle saatlerinde Cumhuriyet Anıtı çevresinden ayrılarak AKM önüne çekildi. Polisin ayrılmasının ardından anıt yanına gelen gruplar, yine pankart ve flemalar astı. Meydandaki kalabalığın gittikçe artması üzerine polis saat 13.00 sıralarında yine müdahalede bulundu. TOMA'larla meydandaki kalabalığı dağıtan polis, gaz bombası da kullandı. Bir anda Taksim Meydanı'nı gaz bulutu içinde kaldı. Polisin müdahalesi devam ediyor

        Dolma bahçe'de toplanan çevik kuvvet ekipleri, buradan Taksim yönüne hareket etti. Polisin ilerleyişi sırasında bölgede bekleyen eylemcilerden bazıları polise taş attı. Daha sonra, Taksim Meydanı'na çıkan çevik kuvvet ekipleri, Atatürk Anıtı çevresinde bekleyen göstericileri uzaklaştırdı.

        İNSAN ZİNCİRİ OLUŞTURULDU

        Gezi Parkı'na müdahaleyi engelemek için insan zinciri oluşturuldu.

        POLİS SDP BİNASINA GİRDİ

        Taksim meydanı'nda polise taş ve molotof kokteyli atan göstericilerin, bayrak ve simgelerini taşıdığı Sosyalist Demokrasi Partisi'nin Beyoğlu'ndaki binasına polis girdi. Özel Harekat polisleri halen binada bulunuyor.

        TAKSİM METRO GİRİŞİ KAPATILDI

        Taksim Meydanı'nında müdahaleler devam ederken Taksim ve Şişhane metro girişleri kapatıldı. Kabataş-Taksim Finiküler seferi yapılamazken, metro seferleri Osmanbey-Hacıosman arasında gerçekleştiriliyor.

        Direnen eylemcilere polisin biber gazıyla müdahalesi üzerine Tarlabaşı ve Sıraselviler yönündeki ara sokaklara dağılan göstericiler, polise taş, molotof kokteyli ve misket attı.

        Müdahale esnasında polisler ve göstericiler arasında yaralananlar olduğu öğrenildi.

        Taksim Gezi Parkı'nda bekleyenlere yönelik bir müdahale olmayacağı yalnızca anıt çevresindekilerin dağılmasının istendiği yönünde anons yapan polis, anıttaki flamaları söktü.

        Polis, anıt çevresinde güvenlik önlemi aldı.

        TOMA ALEV ALDI

        Göstericilerin attığı molotofkokteyli ile alev alan TOMA'yı çevresindeki iki TOMA su sıkarak söndürdü. Ancak TOMA'da büyük hasar gördü.

        POLİS ANONSU: GEZİ'YE GİRİLMEYECEK

        Meydana giren polis ekipleri kargaşanın büyümesini engellemek için düzenli olarak, 'Gezi parkına müdahalede bulunulmayacağı' uyarısını yapıyor.

        AMAÇ: YASADIŞI PANKARTLARI TEMİZLEMEK

        Vali Mutlu ve çevik kuvvet ekiplerinden alınan bilgiye göre Taksim Meydanı'na yapılan müdahalenin amacı meydandaki pankartları kaldırmak.

        AKM TEMİZLENDİ

        Ekipler meydandaki pankartları ve flamaları temizledi. AKM binasının üzerinde ise sadece Türk Bayrağı ve Atatürk resmini kalacağı şekilde bina pankartlardan temizlendi.

        GEZİ PARKI İÇİNDE SON DURUM

        Gezi Parkı'nda durum şimdilik sakin. Gazdan etkilenkilen eylemciler revirlerde tedavi ediliyor. Endişeli bir bekleyiş hakim.

        İLK YARDIM HASTANESİNDE 39 YARALI

        Taksim olaylarında yaralananlar İlkyardım Hastanesine getirildi. Yaralanan 39 kişiden 3'ü polis, 5'i gazeteci, 30'u eylemci.

        Olaylar sırasında Alman Konsolosluğuna gitmek isteyen bir aile de gazdan etkilendi. Ailenin 1 yaşındaki kızları Gülten Nur Filiz'in tedavisi İlkyardım Hastanesi'nde yapıldı.

        VALİ'DEN AÇIKLAMA

        İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da Twitter'dan Gezi Parkı'na müdahale edilmeyeceğini, sadece AKM'nin üzerindeki pankartları indireceklerini açıkladı.

        Hüseyin Avni Mutlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

        Gezi Parkında bulunan gençler hepinize hayırlı sabahlar diliyorum.SİZE ÖNEMLİ TWEETLER GÖNDERİYORUM.LÜTFEN OKUYUN ve RT leyin.

        Gezi parkında ve Taksim'de başlayan bekleyişinizi gece ve gündüz halen sürdürüyorsunuz.Bu konuda hiçbir sorun yok.

        Yaşanan olaylar hepimizi sizi,bizi üzdü.Tekrarlanmasını hiç birimiz asla istemiyoruz.Mevcut durum hakkında pek çok analizler yapabilirsiniz.

        Fakat alanda görünen flama ve pankartlarda tablo sizin İDEAL ve BEKLENTİLERİNİZİN dışında pek çok legal veya illegal sesin reklamına dönüştü

        Bu tablo milletimizi üzerken,dünya kamuoyunda itibarımızı sarsan yayınlar halen bu görüntüler üzerinden servise devam ediliyor.

        Artık bu görüntülere bir son vermek gerektiğini düşünüyoruz.Bu nedenle bu sabah saat 08 den itibaren bir çalışmamız olacak.

        GAYEMİZ ;Atatürk Heykeli, Atatürk Kültür Merkezi ve alan üzerindeki PANKART ve RESİMLERİ kaldırmaktan itibarettir.Başka bir amacımız yoktur

        Sizlere,Gezi Parkı'na ve Taksim'e dokunulmayacağını bir kez daha KESİNLİKLE ifade ediyorum.Arkadaşlarınızı lütfen bu mesajım yönünde uyarın.

        GEZİ PARKI ve TAKSİM'e KESİNLİKLE DOKUNULMAYACAK,SİZLERE ASLA DOKUNULMAYACAKTIR.Bu sabah ve bundan sonra polis kardeşlerinize emanetsiniz.

        Sizin hiçbir provokasyona maruz kalmadan,sükunetle bulunduğunuz yerde beklemenizi,olası yanlışlıklardan uzak kalmanızı özellikle rica ederim

        Sadece kendini ifadeye çalışan siz gençlerin ideallerini de gerçekleştirecek bu çalışmada güvenlik güçleriyle birlikte olun,GEZİ'de bekleyin

        Hepinize tekrar hayırlı sabah dileklerimi iletiyorum.Allah milletimize sevgi, hoşgörü birlik ve güzellikler nasip etsin.Allahaısmarladık..

        Açıklamalarım doğrultusunda çalışma yürütülmektedir Gezi Parkında bekleyen gençlere teşekkür ederim.Küçük bazı çatışmalar oldu meraklanmayın

        Ayrıca göstericilerin havai fişek kullandıkları da görüldü.Şu anda durum daha sakin.

        Bazı eylemciler sis ve duman çıkartan materyaller kullandılar.Amaçlarının polisin aşırı gaz kullandığı intibası yaratmak olduğunu bilelim.

        Gezi Parkında bulunan gençler;sizi olaylara sokmak için gayret eden gruplara karşı dikkatli duruşunuz için size tekrar teşekkür ediyorum.

        Gençler,Gezi parkı içine,çevresine sis bombası atıp bunu polisin gaz bombası attığı yönünde kışkırtmalar için kullanacaklara dikkat edin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ