Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 12 Eylül Davası yarın görülecek

        12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına yarın devam edilecek.

        Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, saat 10.00'da başlayacak. Duruşmaya, daha önce sesli ve görüntülü ifadeleri alınan sanıklar Evren ve Şahinkaya katılmayacak.

        Mahkeme heyeti, geçen celse, varsa soruşturmanın genişletilmesi talebi, yoksa esas hakkındaki mütalaanın verilmesi için 12 Eylül Davası dosyasını cumhuriyet savcısına vermişti.

        Davaya bakan Savcı Cemil Tuğtekin'in, Gebze Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne atanması nedeniyle yarınki duruşmaya geçici bir savcının girmesi, bu nedenle de esas hakkındaki mütalaanın verilmemesi bekleniyor.

        Duruşmada, mahkemeye ulaşan belgelere ilişkin, tarafların görüşlerinin alınacağı ve bazı müdahillik taleplerinin değerlendirilileceği belirtildi.

        Evren ve Şahinkaya, 20-22 Kasım 2012'de yapılan duruşmalarda, sesli ve görüntülü iletişim sistemiyle savunmalarını yapmış, müdahil avukatlarının ve mahkeme heyetinin sorularını cevapsız bırakmıştı.

        İDDİANAME

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Evren ve Şahinkaya, ''Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek'' ile suçlanıyor.

        Suç yerinin Ankara, tarihinin ise 2 Ocak-12 Eylül 1980 ile 6 Aralık 1983 arası gösterildiği iddianamede, Evren ve Şahinkaya'nın, Türk Ceza Kanunu'nun ''devlet kuvvetleri aleyhinde cürümler''e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına'' çarptırılmaları isteniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ