Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Yeniköy forumuna saldırı

        Ahmet CİRİK-Zeynep YILDIRIM / AHT

        Gezi Parkı olaylarının ardından neler yapabileceklerini tartışmak için çeşitli parklarda forumlar düzenlenmeye başlandı. Bu forumlardan birine ev sahipliği yapan İstanbul Yeniköy'de ise önceki gece grup, 30 kişinin saldırısına uğradı. 15 gündür Yeniköy'de forum düzenleyen grubun, mahalle sakinleri tarafından tehdit edildiği de öne sürüldü. İki gencin kavgasıyla başlayan ve giderek büyüyerek arbedeye dönüşen kavgada bir kişi yaralandı. Bu arada yoldan geçen araçlardan havaya ateş açıldığı öne sürüldü.

        Saldırı düzenleyen gruba öncelik ettiği öne sürülen Yeniköy Muhtarı Engin Cevahiroğlu, iddiaları yalanladı. Cevahiroğlu, "İnsanlar yaklaşık iki haftadır gelip parkta toplanıyorlar ve demokratik bir ortamda fikirlerini beyan edip çözüm üretiyor. Ben de ara ara katılıyordum" dedi.

        Olayın olduğu önceki gece 22.30'a kadar kendisinin de forum yapan grubun yanında olduğunu söyleyen Cevahiroğlu, "Ben de görüşlerimi bildirdim. Ardından iki adam arasında sebebini hatırlayamadığım bir tartışma çıktı. Sanırım içkiliydiler. Biz onları ayırmaya çalışırken olay bir anda büyüdü" dedi. Parkta her semtten insanların toplandığına değinen Cevahiroğlu, "Bu insanlar çeşitli semtlerden gelerek taleplerini dile getirmek ve konuşmak için forum düzenliyor" diye konuştu.

        Vatandaşlardan farklı tepki

        Mahalle sakinlerinden Ali Cin, "Önceki geceki olaylarda ben de buradaydım. İnsanlar tepkilerini demokratik yollardan vermeli. Böyle parklara gelip, tencere, tava çalarak, insanları rahatsız ederek olmaz" dedi. Yeniköy Parkı'nda cami yapılmasına karşı olduğunu söyleyen Cin, "Ben burada toplanılmasına karşıyım. Esnaf ve gençler de bu durumdan rahatsız" diye konuştu.. Mahalle esnafından ismini vermeyen bir kişi ise "Buradaki insanlar çevreye zarar vermiyor. Konuşmaları alkışlamıyorlar, hatta sadece ellerini havaya kaldırıyorlar" diye konuştu.

        Cami tartışması

        Tartışmanın, parkta yapılacak olan cami yüzünden çıktığı iddiaları da ortaya atıldı. Şeyhülislam Zembili Ali Efendinin oğlu Fazıl Efendi tarafından 1500'lü yıllarda inşa edilen ve yıllar içinde yıkılan caminin yeniden yapılmasıyla ilgili tartışmayı iki taraf da yalanladı. Aslına uygun olarak yeniden inşaa edilerek gelecek yıl açılacak caminin yapılmasına bazı grupların karşı çıktığı iddia ediliyor. Ancak ne forumu düzenleyenler ne de mahalle sakinleri, tartışmanın bu yüzden çıkmadığı görüşünde. Bazı mahalle sakinleri, "Üst sokakta bir cami var. Orası boş, önce orayı doldursunlar" dedi.

        Tepkiler

        CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da saldırıyı doğruladı. Onur, farklı fikirlere sahip sivil vatandaşların bu türden şiddet olaylarıyla karşı karşıya gelmesinden duyduğu çekinceyi ifade etti. Olayla ilgili Twitter üzerinden de tepki yağdı. İşte bazı twit'ler

        Barbaros Şansal: Ankara, Mersin, Eskişehir, İzmir ve şimdi de Yeniköy...

        Bedri Baykam: Polise soruyorum kısa ve net: Yeniköy'deki Forumu neden korumadınız? Neden saldırıya seyirci kaldınız?

        Hakan Aygün: Tüm dünya ve Türkiye, Yeniköy'deki vandalist yandaş saldırısına karşı Gül ve Erdoğan'ın ne düşündüğünü merak ediyor.

        Saldırıya uğradıklarını söyleyen grup ise Yeniköy'de yeniden toplanacaklarını söylediler. Bu arada yaşanan arbede ise olay yerindeki bir vatandaş tarafından kameraya alındı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ