Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim İkinci Alevi açılımı

        Hasan BOZKURT / ANKARA

        BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın Kayseri mitinginde açıkladığı Alevilerin sorunlarının çözümü için yürütülen çalışmanın detayları belli oldu. Hükümet, Alevi kültürünün yaşatılması ve sorunların çözümü için somut adımlar atacak. Henüz üzerinde çalışılan, taslak aşamasındaki açılımın detayları şöyle: Cemevlerine mali destek paketi hazırlanacak, Alevi dedelerinin mali giderlerinin karşılanması gündemde, iki ayrı üniversiteye Pir Sultan Abdal ve Hacı Bektaş-ı Veli ismi verilecek, Alevilik ders kitaplarında daha detaylı işlenecek.

        BAKANLAR TOPLANACAK

        Hükümet, "İkinci Alevi Açılımı" olarak adlandırılabilecek yeni bir paket üzerinde çalışıyor. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla biraraya gelen bakanlar ve AK Parti kurmayları henüz taslak aşamasındaki pakete son şeklini vermek üzere önümüzdeki hafta toplantılar yapacak. Üzerinde çalışılan taslak pakette şunlar bulunuyor:

        KİMSE ÖTEKİ DEĞİL: Türkiye'de kimse kendini 'ötekileştirilmiş' hissetmeyecek.

        VAKIF YASASI: İnanç ve Kültür Vakıfları yasa tasarısı hazırlanacak.

        TEK ÇATI: Alevi dernek ve vakıfları, Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı'yla irtibatlandırılmasına çalışılacak.

        İNANÇ MERKEZİ: Cemevleri bu vakıflara bağlı olarak 'inanç ve kültür merkezi' olarak hizmet verecek.

        ÜCRETSİZ ARSA: Belediyeler cemevleri için ücretsiz arsa tahsis edecek.

        MADDİ DESTEK: Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı'nın maddi olarak desteklenmesi sağlanacak. Bu vakıf üzerinden tüm dernek ve vakıflar aracılığıyla Alevi vatandaşların etkinliklerine kaynak aktarılacak.

        ÜNİVERSİTE ADLARI: Nevşehir Üniversitesi'ne Hacı Bektaş-ı Veli, Tunceli Üniversitesi'ne de Pir Sultan Abdal ismi verilecek.

        ALEVİLİK KÜRSÜSÜ: Hitit Üniversitesi bünyesinde bir Alevilik kürsüsü oluşturulması da gündemde.

        DEDELERE KAYNAK: Alevi dedelerinin maddi durumlarının iyileştirilmesine dönük planlamalar da var.

        SERTİFİKALI DEDE: Alevi dedelerine 'İnanç Önderi' sertifikası verilecek. Alevi dergahlarının temsilcilerinin de eğitmen olarak görev yapacağı seminerlere katılıp sertifika alan dedeler, 'İnanç Önderi' olarak cemevlerine atanıp, maddi olarak desteklenecek.

        MÜFREDAT DEĞİŞECEK: Türkiye'de ilk kez 2004'te ders kitaplarına giren Alevilik konusunun, müfredatta daha detaylı olarak işlenmesi sağlanacak.

        Çalıştaylar yapılmıştı

        AK Parti iktidarı döneminde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bağlı olduğu Devlet Bakanlığı döneminde Faruk Çelik tarafından Alevi çalıştayları yapılmış ancak somut bir sonuç alınamamıştı. Görüşmeler cemevlerinin ibadethane sayılması ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yapısı gibi bazı konularda durmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ