Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kadın vekiller küfüre "dur" diyecek

        Meclis'te kadın milletvekilleri, yeni yasama yılının başladığı gün bildiri yayınlayarak, kaba ve yaralayıcı dil kullanılmaması konusunda erkek milletvekillerini uyaracak.

        Kadın milletvekilleri, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, Genel Kurul görüşmelerindeki gerginlikler ve milletvekillerinin konuşma üslubuna ilişkin "Göreve geldiğim günden bu tarafa hava raporu yayınlar gibi, yakışıksız bir takım sözleri kınamaktan emin olun bıkkınlık geldi" sözlerini değerlendirdi.

        AK Parti Grup Başkanvekilii Mihrimah Belma Satır, hakaretin, yanlış hareketin, küfürün, kadını ve erkeğinin olmayacağını vurgulayarak, ancak son zamanlarda bu tür ifadelerin daha çok erkekler tarafından kullanıldığını söyledi.

        Hakaret ve küfürlü söz kullananların özür dilemelerinin de su üstünde kaldığını, özürlerin kerhen yapıldığını ifade eden Satır, şunları kaydetti:

        "Özürler, tribüne oynamak adına, yani seçmene selam vermek babında. Kullanılan abartlı ifadeler, küfürler var. Genel Kurul'da son yaşanan iki olayda gerek grup başkanvekili gerekse kadın milletvekili olarak tepkimi koydum. Bu tip küfür ve hakaretlerle benim şahsi bir çalışma hazırlığım var. Söylenen sözler belli, zabıtlar ortada. O zabıtlarla konuşacağız. Yeni dönemde onları uygulamaya koyacağız inşallah."

        "Küfürlerden hakaretlerden bıktık"

        TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül de geçen yasama yılında milletvekillerinin tasvip edilecek bir üslup kullanmadığını söyledi.

        Gönül, Genel Kurul'da son yaşanan tartışmalarla bu konununun dayanılmaz bir hal aldığının altını çizerek, "Meclis'in kapanmasına yakın son gününde de muhalefet iktidar tüm kadın milletvekilleri, bununla ilgili yeni dönemde bir uyarı yaparak, öyle başlanmasının uygun olacağını konuştuk. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

        BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da "Kadın milletvekilleri olarak küfürlerden, hakaretlerden bıktık artık" dedi.

        CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak da TBMM'de kullanılan dilin birçok insanı rahatsız ettiğini söyledi. Toprak, "Meclisin ilk açılış gününde, 4 partinin kadın milletvekilleri bir demeç yayınlayıp bu tür dil kullanımını kınadığımızı, bundan sonra buna tahammül etmeyeceğimizi kamuoyuna duyuracağız" dedi.

        MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel ise şahsi olarak kadın milletvekillerinin ortak bildiri yayınlamasına karşı olduğunu belirterek, "Küfrü eden erkekler. Eğer bu engellenecekse, erkekler çenelerine sahip olmaları gerekir. Bu iş kadınların protestosuyla olmaz" dedi.

        MHP'li Demirel, bu konuda Etik Komisyonu'nun çalıştırılabileceğini vurgulayarak, küfür eden milletvekillerinin parti disiplinine sevk etmenin, ipe un sermekten farksız olduğunu ileri sürdü.

        CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan da küfür ve hakaretli konuşmanın, bir tür bilgi eksikliği ve özgüvensizlikten kaynaklandığını söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ