Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Protestocu avukatlara 6 yıl hapis

        Bülent Ceyhan-AHT

        İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede avukatlar Efkan Bolaç, Sinan Zincir, Hüseyin Boğatekin, Tamer Doğan, Süleyman Gökten, Ali Şafak, Zeycan Balcı Şimşek, Engin Gökoğlu ve Sinan Varlık'ın, "kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçunu işlediği belirtildi.

        DHKP-C örgütüne yönelik düzenlenen operasyonlarda avukat meslektaşlarının gözaltına alınmasını 20 Ocak günü protesto eden avukatlar ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Salih Çakmak tarafından hazırlanan iddianamede olay tarihinden önce DHKP-C terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyona dikkat çekildi. Bu kapsamda İstanbul Barosu ve başka barolarda kayıtlı avukatlar hakkında da soruşturma yapıldığı ve tutuklamalar yaşandığı anlatıldı. Avukatların tutuklanmasıyla birlikte Çağlayan Adliyesi'nde 20 Ocak 2013 tarihinde gösteri yapıldığı anlatılan iddianamede "şüphelilerin içinde bulunduğu grup tarafından adliyede izinsiz toplantı ve gösteri yapıldı, pankart asarak, slogan atıldı. Adliyede görevli polisler olaya müdahale etmesi üzerine şüpheliler polislere şiddet uygulayarak ve görevini yapmasını engelledi. Polisler basit tıbbi müdahale gerektirecek şekilde yaralanmıştır" dedildi. İddianamede avukatların tutuklanmasının ardından 50 kişilik bir grubun adliyeye girdiği belirtilerek "Tutuklu avukatlar serbest bırakılsın" şeklinde pankart asıldığı, polisin müdahale ettiği, 18 Şubat 2013 tarihinde benzer bir olay yaşandığı ve olayla ilgili olarak 5 avukat hakkında dava açıldığı bilgisine de yer verildi. Avukat Efekan Bolaç'ın da aralarında bulunduğu avukatlara tebligat çıkarıldığı fakat çağrıya uymadıkları da iddianamede belirtildi. Avukatlar hakkında daha önce hazırlanan iddianame çerçevesinde İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaların devam ettiği kaydedildi.

        ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Taylan Tanay, ÇHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Güçlü Sevimli, ÇHD üyesi ve Halkın Hukuk Bürosu avukatları Barkın Timtik, Ebru Timtik, Şükriye Erden, Naciye Demir, Günay Dağ ile ÇHD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu'ndan Betül Vangölü Kozağaçlı da 21 Ocak'ta Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (DHKP-C) üyesi oldukları iddiasıyla tutuklanmıştı. 18 Ocak'ta gözaltına alınan Bolaç, Avukat Güray Dağ ve Avukat Gülvin Aydın 21 Ocak'ta serbest kalmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ