Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı 22 avukata dava

        Bülent CEYHAN-AHT

        Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu 22 avukat hakkında, "terör örgütü üyeliği" suçundan hazırlanan iddianame, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

        Terör soruşturmalarına bakmakla görevli Savcı Adem Özcan tarafından hazırlanan iddianamede Kozağaçlı ile ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Taylan Tanay ilk iki sırada yer aldı. İddianamede, aramalarda bulunan word belgesi içinde Ayhan kod adlı Necdet Berk tarafından yurtdışındaki sorumluya gönderilen raporda 26 kişinin özgeçmiş raporunun bulunduğu ifade edildi.

        "Ankara'ya yeni gelen arkadaşların kimlik bildirimleri ve özgeçmişleri" başlıklı yazıda Avukat Taylan Tanay'ın özgeçmişinin yer aldığı, "Kürt, Alevi, Tunceli" ifadeleriyle başlayan özgeçmişte ise Tanay Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. sınıf öğrencisi olduğununun belirtildiği kaldedildi.

        Özgeçmişin bir bölümünde ise "Askerlik yapmadım. Ama halk patlayıcılarını yapabiliyorum. Boru bomba ve motolof kullandım. 14'lü silah kullanabiliyorum. Ayrıca keleşin tüm teknik özelliklerini biliyorum ama kullanmadım. Pompalı tüfek kullanabiliyorum" ifadelerinin yer aldığı anlatıldı.

        İKİ AVUKAT ÖRGÜT YÖNETİCİSİ

        İddianamedde ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın "Terör örgütü yöneticisi olmak ve terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından 16 yıldan 27,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Taylan Tanay'ın "Terör örgütü yöneticisi olmak, 5 kez terör örgütünün propagandasını yapmak ve görevini yaptırmamak için direnmek" suçlarından 53,5 yıla kadar hapsi talep edildi. Avukat Barkın Timtik'in "Terör örgütünün üyesi olmak, 6 kez terör örgütünün propagandasını yapmak ve görevini yaptırmamak için direnmek" suçlarından 14,5 yıldan 51 yıla kadar hapsi istendi.

        AVUKAT TİMTİK'E AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

        Avukat Ebru Timtik'in "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, terör örgütünün üyesi olmak, tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs, 5 kez terör örgütünün propagandasını yapmak ve görevini yaptırmamak için direnmek" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 13,5 yıldan 76 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

        Avukat Oya Aslan'ın "Terör örgütünün üyesi olmak, 6 kez terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından 13,5 yıldan 45 yıla kadar hapsi istendi. Selçuk Kozağaçlı'nın eşi Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı'nın "Terör örgütünün üyesi olmak, 2 kez terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından 9,5 yıldan 25 yıla kadar hapsi talep edildi. Tutuksuz sanıklardan Avukat Efkan Bolaç'ın "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi. İddianamede diğer 15 avukatın da aynı suçlardan cezalandırılmaları öngörüldü.

        AVUKATLAR, ÖRGÜT ADINA FAALİYET YÜRÜTÜYOR

        İddianamede Halkın Hukuk Bürosu için, "DHKP-C terör örgütü adına faaliyet yürüten avukatların bir araya geldiği bir yapılanmadır" ifadeleri kullanıldı.

        Halkın Hukuk Bürosu'nun 1989 yılında 32 avukat, stajyer ve öğrenci ile kurulduğu, kurulduğu tarihten itibaren DHKP/C terör örgütünün bir kurumu olduğu iddia edildi. DHKP/C terör örgütünün silahı propaganda birlikleri ve demokratik alan olarak iki tür yapılanmasının olduğu, Halkın Hukuk Bürosu'nun demokratik alan olarak nitelendirdiği yapılanma içerisinde yer aldığı, örgüt yöneticileri ve üyeleri tarafından ‘Bizim Hukuk Büromuz' olarak isimlendirildiği ifade edildi.

        ASKERE GİTMEK İÇİN BİLE ÖRGÜTE DANIŞIYOR

        Aramalarda ele geçirilen bir word belgesine de yer verilen iddianamenin son bölümünde 2006 yılında F Tipi cezaevlerine karşı 293 gün açlık grevine giren Behiç Aşçı ile ilgili, "Yenge kod avukat Behiç Aşçı'nın askere gidip gitmeme hususunda dahi örgüt sorumlusuna danıştığı ve bu konuda örgütten talimat beklediği anlaşılmıştır" yorumu yapıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ