Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Erdoğan Bursa'da konuşuyor

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ülke genelinde 90 bin konutu kapsayacak dev kentsel dönüşüm projesini Bursa'dan başlatıyor. Başbaka Erdoğan, Afet Eğitim ve Simülasyon Merkezi'nin açılışında konuştu. Mısır'da yaşanan olaylara da değinen Erdoğan, darbe yönetimini destekleyenleri sert bir dille eleştirdi, 'Mısır'da yapılan katliamı lanetliyorum. Darbe yönetimine destek verenler darbe yönetinin ortaklarıdır' dedi. Bursa'dan dünyaya seslenen Erdoğan, Mısır'daki katliamı kınayan ülkelere teşekkür ederken, BM Güvenlik Konseyi ve AB için 'Aynaya bakacak yüzü kalmamıştır' ifadesini kullandı.

        İşte Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

        17 Ağustos depreminde kaybettiğimiz kardeşlerimizi bir kez daha rahmetle yad ediyoruz.Depremler bize dersler verdi. O günleri hatırlayın. Deprem gece saat 3.00. Ama kriz merkezi sabah 6.30 da toplanabilmişti. Türkiye'nin çadır stoğu yetersiz kalmıştı. Haftalarca enkaz kaldırılamadı. Depremzedeler aylarca sokaklarda kendi imkanları ile barındı. Can kayıplarının kaydı bile tutulamadı. Afet sonrasında beceriksizliğin bedelini ödedik.İktidarımız AFAD'ı kurarak işlerin koordineli yürütülmesini sağladık.

        "DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR"

        Bizim ülkemiz deprem kuşakları üzerinde bulunan bir ülke. Bilim insanlarımız deprem konusunda önemli çalışmalar yaptılar. Hangi bölgede hangi fay hattında deprem beklenildiğini biliyoruz.Hedefimiz yara sarmaktan önce yara almamak olmalı.Bizim enkaz altından nasıl insan çıkarırız değil enkaz altında nasıl insan kalmaz buna yönelmemiz lazım. Deprem değil bina öldürür. Hükümet olarak kentsel dönüşüm projelerini bu amaçla başlattık. Sağlıksız, çürük binaları tek tek tespit ediyor bunları sahipleri ile anlaşarak yıkıyor yerlerine sağlam binalar inşa ediyoruz. Benim vatandaşıma insanca yaşabileceği binalar yapıyoruz. Niçin benim vatandaşım çürük binalarda yaşasın?

        "SAĞLIKSIZ TEK BİR BİNA KALMAYACAK"

        Türkiye genelindeki sağlıksız tek bir ev bina kalmayıncaya kadar bu projeyi sürdüreceğiz. Kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Ranta, yapmaya izin vermeyiz. Binaları yıkacağız. Buralarda yapacağımız binalar kibrit kutusu gibi binalar olmayacak. Osmanlı, Selçuklu mimarisi ile olacak. Öyle gökdelende olmayacak. Bursa'nın yerel mimarisine uygun düşecek. Buralarda oturanlar 'oh be özlediğim evime kavuştum' diyecek.

        MISIR'DAKİ OLAYLAR

        Bir süredir kardeş ülke Mısır'da hepimizi üzen gelişmeler yaşanıyor. Mısır'da önce bir halk devrimi gerçekleşti. Mısır, demokrasiye ilk adımını attı. Bu bir uyanıştı.

        "HUNHARCA KATLETMEYE BAŞLADILAR"

        70 yıl otokratik rejime sabredenler veya o rejimi destekleyenler yüzde 52 oyla devletin başına gelen Mursi'ye tahammül edemediler. Aslında bunlar demokrat değildi. Çünkü bunlar kendi ellerine kukla olacak rejimler istiyordu. Biliyorlardı ki Mursi rejimi yolsuzlulara karşı gelecekti. Ama buna gelemediler, darbe yaptılar. Mursi 'herkesi kucaklamadı' dediler. Bunların arkasında olanlar var. Ve bu darbeyi yapanlar halkın oyunu yok saydılar. Bununla yetinmediler ve kendi vatandaşlarını hunharca katletmeye başladılar. Şu anda binlerce Mısırlı ne yazık ki askeri güçlerin müdahalesiyle şehit oluyorlar.

        "BEBEKLER ŞEHADET ŞERBETİNİ İÇİYOR"

        Geçtiğimiz günlerde bazı televizyon kanallarında izlemişsinizdir. Bir Mısırlı tankın karşısına çıkıyor, elinde molotof yok, silah yok, taş yok ve kendisine ateş ediliyor. O kardeşimiz orada şehadet şerbetini içiyor. Çocuklar, yaşını doldurmamış bebekler şehadet şerbetini içiyor.

        "DARBE YÖNETİMİNİN ORTAKLARI"

        Dünya Bankası gösterilere IMF destek vermedi, 'seçimden sonra' dediler. Bu iki yüzlülük niye? Darbecilere 16 milyar dolar destek geldi. Eğer bana sorarsanız, darbe yönetimine 16 milyar doları verenler darbe yönetiminin ortaklarıdır. Çünkü kişi arkadaşlarıyla beraberdir. Söyle bana arkadaşını söyleyeyim sana kim olduğunu...

        "LANETLİYORUM"

        Haftalar boyunca namaz kılanlara, oruç tutanlara kurşun yağdırdılar. Sabah namazında 53 tane Mısırlı kardeşimizi katlettiler. Adaletin tecelli etmesini cumhurbaşkanlarının serbest kalmasını isteyen insanlara çok ağır bir saldırı düzenlediler. Bu saldırıları Bursa'dan telin ediyorum, lanetliyorum. İbadethanelere, camilere kiliselere yapılan saldırıları kınıyorum.

        "HANİ ŞU GEZİ MEDYASI VARDI YA..."

        Müslüman Kardeşler camileri korumaya alıyor. Malum uluslararası medya, hani şu gezi medyası vardı ya aynı orada ne varsa bunlarda da o var. Şimdi diyorlar ki; Müslüman Kardeşler 30 kilise yaktı. Bugün El Fetih Camii kuşatma altında. Buradan sesleniyorum, Mısır'a da dünyaya da sesleniyorum: İnsanların ibadethaneleri masumdur. Bunlar Suriye'de de Mısır'da da camilerimizi yaktılar, yıktılar. Ha Beşar ha Sisi birbirinden farkı yok.

        "DİLSİZ ŞEYTAN OLMAYACAĞIZ"

        Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste. Çıkacak inşallah. "Allah'ın yardımı ne zaman?" diyen kardeşlerimizin seslerini duyuyoruz. Bütün bunlar yerde kalmayacaktır. Türkiye'nin Mısır'la ilgilenmesinden rahatsız olanlar var. Türkiye de katliamı görmesin istiyorlar. Türkiye konuştukça hakkı dile getirdikçe birileri vicdanlarıyla başbaşa kalıyor ve bundan rahatsız oluyorlar. Şu anda oradaki şehitleri terörist ilan edenler var. Şu anda Mısır'da devlet terörü vardır. Diyorum ki; şu anda Mısır'da iki ayrı tablo var. Bir tablo firavunun izinden gidenler, bir tablo da Musa'nın izinden gidenler. Tarih bunu böyle değerlendirecek. Şu topluluk birbirini seven topluluk. Bizi bölmek isteyenlere siz meydanlarda en güzel cevabı verdiniz. Biz insani değerleri hatırlatmaya devam edeceğiz. Biz dilsiz şeytan olmayacağız.

        "KAHİRE İLE İSTANBUL'UN TARİHİ AYNI TARİHTİR"

        Size tarihin sayfalarını açacağım. Üsküp, Priştine, bizim için ne ise Kahire de odur. Dedeağaç, Gümülcüne, Kırcaali bizim için ne ise İskenderiye de bizim için odur. Eğer biz Mısır'ı görmezden gelirsek, Osmangazi'nin torunlarının ruhu karşısında eziliriz. Kahire ile İstanbul'un ve Bursa'nın tarihi aynı tarihtir. Diyarbakır, Kahire, Bursa ortak tarihin bir mirasıdır. Osmangazi'nin, Orhangazi'nin huzuruna vardığımızda gönül huzuru içinde olmak istiyoruz. Biz aynaya baktığımızda vazifesini yerine getirmiş ecdadının vicdanına sahip çıkmış yansımalar görmek istiyoruz.

        "AYNAYA BAKACAK YÜZÜ KALMAMIŞTIR"

        BM Güvenlik Konseyi'nin şu anda aynaya bakacak yüzü kalmamıştır. Mısır'daki katliamı kınayamadılar. Sadece Arjantin bahsetti. Bazı ülkeler var ki artık ilişkilerini dondurdu. Hollanda'ya Danimarka'ya teşekkür ediyorum. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın aynaya bakacak yüzü kalmamıştır. AB'nin aynaya bakacak yüzü kalmamıştır. Burada şunu açık açık söylemek zorundayım bugün Mısır'a susanlar sıra kendilerine geldiğinde konuşamayacaklardır.

        "BU OYUNU BOZACAĞIZ"

        Mısır'daki darbeye 'darbe' diyemeyenler sıra başka bir ülkeye geldiğinde sesini çıkartamayacaklar. Belki yarın Türkiye'yi karıştırmak isteyecekler. Çünkü bu bölgede kalkınmış ülke istemiyorlar. Biz bu oyunu sabırla bozacağız. Unutmayın, herkesin tuzağı vardır ama en büyük tuzak, kudret kutbuna sahip Allah'ın tuzağıdır. Birbirimize inanarak kardeşliğimizi pekiştirmek suretiyle oyunları alt edeceğiz. İçimizde fitne çıkarmaya çalışanlar var. Bu tuzaklara düşmeyecek tuzakları alt üst edeceğiz.

        "DUALARINIZI EKSİK ETMEYİN"

        Mısır'dan Suriye'den dualarınızı eksik etmeyin. 100 bin Suriyeli kardeşimiz zalim diktatör tarafından şehit edildi. 400 bin kardeşimiz şu anda misafirimiz. Filistin, Irak, Lübnan'daki kardeşlerimizi ihmal etmeyin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ