Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Bisiklet sevdalılarından can güvenliği eylemi

        Sosyal medya üzerinden organize olarak Kadıköy'de bir araya gelen yaklaşık bin bisiklet sevdalısı, can güvenliklerinin olmamasından yakındı.

        Son bir ayda 5 ayrı trafik kazasında 5 arkadaşlarını kaybeden bisiklet sevdalıları, can güvenliklerinin hiçe sayıldığını belirterek, bu durumu protesto etmek için Kadıköy'de bir araya geldi.

        Sosyal medya üzerinde bisiklet sevdalıları tarafından kurulan gruplar vasıtasıyla toplanma kararı alan bisikletçiler, bugün saat 16.00'da Caddebostan sahilinde toplandı. Bisikletçiler, burada kendilerine dağıtılan 'Katilim olma', 'Sağ şerit sadece senin değil', 'Arabanın sahibisin, yolların değil' şeklinde yazılar bulunan dövizleri bisikletlerine ya da kendi üzerlerine astılar.

        Üst üste bisikletli arkadaşlarını trafik teröründe kaybettiklerini belirten Reyhan Yılmaz, bisikletin günlük hayatta bir ulaşım aracı olduğunu kabul ettirmek için toplandıklarını söyledi. Yollarda bisikletlilere gereken önemin gösterilmesi için bir araya geldiklerini belirten Yılmaz, "Son bir ay içinde 5 bisikletli kendi hataları olmadığı halde hayatlarını kaybetti. Onları anmak için tekrar yaşanmaması için buradayız. Çok basit tedbirler var. Araç süren insanların, bisiklet süren kişileri kendilerinden biri olarak görmesi, kabul etmesi yeterli." dedi.

        İlhan Ceylan Yıldırım ise bisiklet yollarının yetersizliğinden yakınarak, doğal olarak yola çıkmak zorunda kaldıklarını ve araç sürücülerinin de araçlarını kendilerinin üzerine sürdüklerini söyledi. Yıldırım, "Biz, bisiklet yolları istiyoruz. Gerçekten bisiklet yolları istiyoruz. Sözde bisiklet yolu istemiyoruz. Konumuz bu ve arkadaşlarımızı kaybetmek istemiyoruz artık. Her gün yeni bir haber bekliyoruz. Acaba bugün kim gidecek bizden. Bunu istemiyoruz artık." diye konuştu.

        Bisiklet tutkunlarına destek vermek için geldiğini belirten CHP Milletvekili Kadir Ögütçü ise Kadıköy ilçesi haricinde hiçbir ilçede bisikletliler için ayrılmış yol olmadığını söyledi. Kadıköy'deki yolun da bilemediği bir nedenle kapatıldığını belirten Öğütçü, bu konuda bir soru önergesi hazırlayarak sunduğunu, ancak bir cevap alamadığını söyledi. Öğütçü, gösterdikleri duyarlılıktan dolayı bisikletçileri tebrik ettiğini dile getirdi.

        Daha sonra, toplanan bisikletçiler için bilgilendirme ve açıklama metni okundu. Ardından, bisikletçilerin buradan çıkarak, yolun sağını kullanıp trafiğe de engel olmadan Dragos'a kadar gidecekleri bilgisi verildi.

        Orada okunacak başka bir açıklamanın ardından ise grubun Şaşkınbakkal'a gelerek burada eylemlerine son verecekleri belirtildi. Açıklamada belirtildiği şekilde kadın sürücüler önde olmak üzere yola çıkıldı ve sadece bisiklet kornası ve zili çalınarak Dragos'a kadar pedal çevrildi. Bisiklet sürücüsü Hilmi Şahin'in trafik kazasında hayatını kaybettiği yere gelindiğinde bisikletçileri, Şahin'in akrabaları karşıladı. Şahin'in anısına bir hayalet bisiklet direğe zincirle bağlanıp anahtarı da Şahin'in ablasına verildi. Bisikletin üzerine karanfiller bırakıldıktan sonra okunan açıklamanın ardından grup tekrar dönüşe geçti.

        Şaşkınbakkal'a gelindiğinde ise grup, bisikletlerinden inerek yola yattı ve kazalarda hayatını kaybeden bisikletçiler canlandırıldı. Yolun bir şeridini trafiğe açık bırakan bisikletçiler, kısa süre sonra dağıldılar.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ