Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Tüm Türkiye'de protesto!

        Ankara, İstanbulİzmir, Antalya, Adana, Erzurum, Diyarbakır, Konya, Kayseri, Kocaeli, Sakarya ve Sivas'ın da aralarında bulunduğu 41 ilde,Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliamlaŞam'daki kimyasal silah saldırısı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlarcaprotesto edildi, gıyabi cenaze namazları kılındı.

        Ankara

        Müslümanlar Dayanışma Platformu üyeleri,Suriye'de sivil halkı hedef alan kimyasal silah saldırısını ve Mısır'daki darbe karşıtlarına yapılan katliamıprotesto etti.Kocatepe Camisi avlusunda cuma nazamının ardındantoplanan grup,Suriye'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kaldı. Namazdan sonra,Suriyeli ve Mısırlı Müslümanlar için dua edildi.

        Tekbir getirip, çeşitli sloganlar atan grup adına basın açıklamasını okuyanHikmet Yıldırım, Mısır'da Sisi güçlerince öldürülen yüzlerce masum direnişçinin kanı kurumadan, Esed güçlerinin,Suriye'de düzenlediği kimyasal saldırıyla, bin700 kişinin şehit olduğunu, 3 binden fazla kişinin ise yaralandığını kaydetti.

        Katliamlara karşı, ABD,İsrail, BM,Rusya ve İran'ıntutumunu eleştiren Yıldırım, "ABD'nin önderliğinde, İngiltere-AB ülkeleri, İsrail şer cephesi, Batı kültür ve medeniyetinin değerleri doğrultusunda yeni bir dünya kurmak istiyor. İslam coğrafyasını işgal ediyor" dedi.

        Açıklama sırasında sık sık tekbir getiren ve elleriyle Rabia işareti yapangruptakiler, "Şehitler ümmetin onurudur" ve"Katil EsedSuriye'den defol" sloganları attı.

        İstanbul

        Türkiyeli sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğuSuriyeve Mısır Halkları Dayanışma Platformunca, Mısır veSuriye halkına destekiçin yürüyüş düzenlendi.Fatih Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından avluda toplananlar, tekbirler ve başta Esed ileSisi'ye yönelik tepkilerini dile getirençeşitli sloganlar eşliğinde Saraçhane'dekiİstanbul Büyükşehir Belediye binası önüne kadaryürüdü.Yoldan geçenvatandaşlarda otomobillerinden Rabiaişareti yaparak grubudestekledi.

        Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay, "İslam coğrafyasının kaderi kan gölü olmak, Müslüman halkların kaderi de kan gölünde boğulmak değildir. Bilinmesi gereken en yalın gerçek şudur; İslam coğrafyası ve Müslüman halklar ne despotik iktidarların ne de sömürgeci devletlerin ahlaksız ve hukuksuz tahakkümlerine boyun eğmek mecburiyetindedir" ifadelerini kullandı.

        Gruptakiler, basın açıklaması sırasındasık sık slogan attı, tekbir getirdi ve "Rabia" işaretiyaptı.Suriye'deki kimyasal saldırıda ölen bebek ve çocukların fotoğrafının bulunduğu,"Allah'tan hiç mi korkmadınız" yazılı büyük boy pankart açan gruptakiler, yürüyüşün sona erdiğinin duyurulmasının ardındandağıldı.Unkapanı'ndaki Bozdoğan Kemeri'ne asılan "Rabia" yazısı ve işareti olan dev bez afiş dikkati çekti.

        Öte yandan,Ümraniye Platformu'nun öncülüğünde veSaadet Partisi Başakşehir İlçe Başkanlığı ile Anadolu Gençlik Derneğinin öncülüğünde bir araya gelen iki ayrı grup daMısır ve Suriye'deki katliamlarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

        İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği de Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğuna siyah çelenk bıraktı.Konsolosluğun duvarına siyah çelenk bırakan dernek üyeleri adına konuşanSeyit Keleş,"Sisi'nin yaptığı zulüm, hak ve hukuk tanımamaktır, adaletsizliktir" dedi.

        İnsan ve Medeniyet Hareketi çatısı altındaki Genç Hareket oluşumu önderliğinde, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyleörgütlenen kişiler, Mısır ve Suriye'dekikatliamlara dikkati çekmek içinSaraçhaneParkı'nda bir araya geldi. Gruptakiler, parkta akşam namazıkıldı.

        Parkın çevresine ve içine, Seyyid Kutub, Şeyh Ahmet Yasin, Mehmet Akif Ersoy, Aliya İzzet Begoviç ve Malcom X'in sözlerinin yazılı olduğu pankartlar asıldı.

        İzmir

        Konak Meydanı'ndaki Yalı Camisi önünde "Suriyeve Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu"nun organize ettiğigösterilere çeşitli sivil toplum kuruluşları üyeleri katıldı. Kuran-ı Kerim'in okunmasıyla başlayan protestoda, katılımcılar Muhammed Mursi ve gösterilerde ölenİhvan Hareketi Lideri Muhammed el Biltaci'nin kızı Esma'nın posterleri ile Rabia işaretli pankartlartaşındı.

        Muhammed el Biltaci'nin, kızıEsma'ya yazdığı mektubun da okunduğu gösterilerde, Suriyeve Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını Muhammed Furkan Akdeniz okudu.Suriyeve Mısır direnişlerinin kardeş olduğunu belirten Akdeniz, "Bir yerde zalimleri, bir yerde Müslümanları desteklemek abesle iştigaldir, aldatmadır. Ne İran'ın bölgesel çıkarları ne de Arap şeyhlerinin, krallarının ve sultanlarının kendi iktidarlarını koruma refleksleri zalim, katil ve darbeci diktatörlerin yanında yer almalarını meşru kılmaz" dedi.

        MısırveSuriyehükümetleri aleyhine sloganlar atan grup, katliamlarda ölenler için okunan duanın ardından dağıldı.

        Kocaeli

        Kocaeli'ninİzmit ilçesindeGönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu öncülüğünde, Fevziye Camisi'nde cuma namazı sonrasıkatliamlarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Namazınardından sloganatarak Sabri Yalım Parkı'na yürüyen grup, katliamları lanetledi.

        Bu aradaMehmet Ali Paşa Mahallesi'nde toplanan bir başka grup da katliamlara tepki göstererek,Doğu Kışla Gençlik Parkı'nda yaşamını yitirenleriçin gıyabi cenaze namazı kıldı. Programda,Mısırlı öğrenci İbrahim Mustafa Kur'an-ı Kerim okudu.

        Sakarya

        Sakarya'da ise Anadolu Platformunca gerçekleştirilen programda,İhlas Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kılındı.

        PlatformYüksek İstişare Kurulu Başkanı Ramazan Kayan, "Müslümanlar ölebilir, insanlar ölebilir ama insanlık ölmedi. Burada bunu gösteriyoruz. 2 bini aşkın insanın, yüzlerce çocuğun ölümüne neden olanları bir kez daha gördük. Müminlerin, müminlerden başka dostu yoktur. Müslümanların dostu Allah'tır" ifadesini kullandı.

        Anadolu Gençlik Derneği üyeleri de Suriye'de sivil halkı hedef alan kimyasal silah saldırısını ve Mısır'daki darbe karşıtlarına yapılan katliamıprotestoetti.

        Bolu

        Yeniçağa ilçesindeAnadolu Gençlik Derneğitemsilciliğincedüzenlenen gösteride, katliamlar protesto edildi. AGDYeniçağa Temsilcisi Mustafa GüldemirMısır'da dökülen kanın arkasındaki tek gerekçeninİsrail'in bölgedeki varlığını teminat altına alınması olduğunu ifade ederek, "Mısır'daki katliamlar Büyük Ortadoğu Projesi'nin işletilmesidir.Başta ABD ve AB tarafından her türlü platformda gündeme getirilen demokrasi ve özgürlük terennümleri sadece ve sadece bir kandırmacadır" şeklinde konuştu.

        Büyük Cami'de konuşmaların ardındangıyabi cenaze namazı kılındı, dua edildi.

        İHH Bolu İl Temsilciliği de , Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam ile Şam'daki kimyasal silah saldırısını protesto etti.

        Tekirdağ

        Katliamlar,Anadolu Gençlik Derneği (ADG) Tekirdağ Şubesi üyelerincelanetlendi.Şube Başkanı Özcan Akçaçakır, Tuğralı Park'ta yaptığı açıklamada,Suriye'deki kimyasal katliamın dünyada eşi ve benzeri görülmemiş bir kıyım olduğunu söyleyerek, "Saddam'ın bugün bir mezar taşı dahi yok. Ey Esed, sana sesleniyorum, senin de Saddam gibi bir mezar taşın dahi olmayacak" dedi.

        Gruptakiler, yaşamı yitirenler için dua okuyarak,Esed ve Sisi yönetimlerialeyhine slogan attı.

        Sivas

        Sivas'ın Şarkışla ilçesindeki eylemde de katliamlar protesto edildi. Hayatını kaybedenler için Büyük Cami'de kılınan gıyabi cenaze namazınaŞarkışla Kaymakamı Davut Gül veBelediye Başkanı Kasım Gültekin ile vatandaş katıldı.

        Cuma namazı çıkışındacami imam hatibininMısır ve Suriye'de katliamlarda hayatını kaybedenler için yaptığı duaya vatandaşlar iştirak etti.

        Balıkesir

        Katliamlar, Balıkesir'de de protesto edildi.Eğitim-Bir-Senüyeleri,Zağnos Paşa Camisi'ndecuma namazından sonraiki ülkede yaşanan vahşeti lanetledi.

        Şube Başkanıİbrahim Ethem Yılmaz, yaptığı konuşmada,"Devlet terörü ile dünyanın gözü önünde kimyasal gazlarla katledilenSuriyehalkına karşı duyarsız kalan bütün devletleri ve uluslararası örgütleri kınıyoruz" dedi.

        Konya

        İHH-AYDER Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Avcı, kılınan gıyabi cenaze sonrası yaptığı açıklamada, Batılı ve Batı'nındeğerlerini paylaşanların, kendilerinden olmayanlarasürekli çifte standart uyguladığını veasıl büyük hedefinTürkiye olduğunu söyledi.

        Katliamda hayatını kaybedenler için dua eden vatandaşlar,Rabia işaretiyaparak,çeşitli sloganlarla Mursi'ye destek verdi.

        Aksaray

        Aksaray'da daiki ülkedehayatını kaybedenleriçin gıyabi cenaze namazı kılındı.Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Ulu Cami önünde yaptığı açıklamada, üzüntü verici olayların bir an önce bitmesi gerektiğini ifade etti.

        Dünyadaki zulümlereTürkiye'nin hiçbir zaman seyirci kalmadığınıanlatanPalta, "Türkiye her zaman olduğu gibi yine zalimin karşısında, mazlumun yanında oldu. Burada binlerce kişi zulme karşı tepkilerini dile getiriyor" dedi.

        Karaman

        Karaman'da cuma namazı sonrası bir araya gelen birgrup, Mısır veSuriye'deki katliamlarıprotesto etti.Aktekke Meydanı çevresindekicamilerde cuma namazınıkılanlar, meydanda toplanarak gıyabi cenaze namazı kıldı.Vatandaşlar,Rabia işaretiyaparak, Mursi lehinde sloganlar attı.

        Antalya

        Muratpaşa Camisi'nde cuma namazının ardındangıyabi cenaze namazı kılındı.Özgür-Der Antalya Temsilcisi Gültekin Sincar,"Mısır'da Sisi cuntası sokağa çıkma yasağını delen halka karşı acımasızca saldırılarını artırıyor. Direnişi sindirmek için katliam politikalarını uygulayan darbecileri, çocuk, kadın umursamadan halkını vahşi yöntemlerle katleden Beşşar Esed rejimini ve tüm destekçilerini lanetliyoruz" diye konuştu.

        "Mısır Halkı ile Dayanışma Platformu" tarafından düzenlenen etkinlik dolayısıylaHacet Meydanı'nda kurulan çadırların önünde akşam namazını kılan grup,Mısır ve Suriye'deki mazlumlar için duaetti.

        Kütahya

        Simav ilçesindeki protestolarda,Mısır'daMüslüman Kardeşler Teşkilatı liderlerinden Muhammed elBilteci'nin, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda düzenlenen darbe karşıtı gösterilerde keskin nişancılarcaöldürülen kızı Esma'ya hitaben yazdığı mektup okundu. Bu sırada bazı vatandaşlar, gözyaşlarına hakim olamadı.

        Gıyabi cenaze namazı ve duanın ardından yapılanaçıklamada,katliamlarkınandı.Gruptakiler,Suriye ve Mısır'da katliamyapan güçleraleyhine slogan attı.

        Kayseri

        KayseriGönüllü Kültür Teşekkülleri'nin öncülüğündetarihi Hunat Camisi'nde cuma namazının ardından Şam'da kimyasal silah saldırısı sonucu hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

        Çocuk ve kadınlarında saf tuttuğu namazın ardından saldırıda yaşamını yitirenlerve zulmün bir an önce bitmesi için dua edildi.Vatandaşlar daha sonra tekbirler getirerek alandan ayrıldı.

        Adana

        Adana'da 5 Ocak Meydanı Kemeraltı Camisi'nde cuma namazı sonrası toplanan Peygamber Sevdalıları Platformu ve İnsan Hürriyetler ve İnanç Platformu üyeleri ile çok sayıda vatandaş, okunan Kur'an-ı Kerim'in ardından tekbirler eşliğinde sloganlar attı.Mısır veSuriye'de sivil halka yönelik katliamlarıprotesto edenler arasında kadın ve çocuklarda yer aldı.

        Grup adına konuşan İsa Emre, Mısır veSuriye'de insanların katledildiğini, evlerin, yuvaların talan edildiğini belirterek, Mısır'da yaşananlar nedeniyle gözden uzak kalanSuriye'de çok büyük bir katliamın gerçekleştiğini söyledi.Basın açıklamasının ardındanSuriyeve Mısır'da hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılınarak dualar okundu.

        Merkez Sabancı Camisi önünde de cuma namazı sonrası toplananlar,Saadet Partisi İl Başkanlığı tarafından organize edilen gıyabi cenaze namazına katıldı.

        Mersin

        Mersin'de cuma namazı sonrası Ulu Cami önünde toplanan bir grup,"Zalimler için yaşasın cehennem", "Zulme karşı direneceğiz" dövizleri taşıyarak Mısır veSuriyeyönetimleri aleyhinde sloganlar attı.Mustazaflar Cemiyeti Mersin Şube Başkanı Veysi Yumlu, grup adına yaptığı açıklamada,Mısır veSuriye'de yaşanan katliamlardan, bu vahşete sessiz kalanların da sorumlu olduğunu söyledi.

        Osmaniye

        Osmaniye’de cuma namazından sonra Enver-ul Hamit Camisi avlusunda toplanan vatandaşlar, sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

        İHHİnsani Yardım VakfıGenel Başkan Yardımcısı Sait Demir,burada yaptığı konuşmada,Suriyeve Mısır’dazulüm gören Müslümanların, siyonizme ve küresel emperyalizme karşı savunma yaptığını belirtti.Mısır veSuriye’de yapılanın,tüm Müslümanlara yapılmak istendiğini savunan Demir, "Ne mutlu ki bizlere katillerin değilşehitlerin, mazlumların yanındayız" dedi.

        Etkinlikte,Mısır veSuriye’de hayatını kaybedenleriçin gıyabi cenaze namazı kılındı.

        Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu Parkı'nda toplanan 200 kadarSuriyeli de sloganlar atarak ülkelerindeki saldırıları kınadı. Grup üyeleri, kimyasal silah saldırısında hayatını kaybedenler içindua etti.

        Giresun

        Giresun'un Eynesil ilçesinde, vatandaşlarYeni Cami'deki cuma namazının ardındanMısır ve Suriye'dehayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı, ardından katliamlara tepki göstererek sloganlar attı.

        Sinop

        Sinop Alaaddin Camii ve Gerze Merkez Camisi'nde, Suriyeve Mısır'daki katliamda hayatını kaybedenler için cuma namazı sonrası, gıyabi cenaze namazı kılındı.

        Çorum

        İnsani Yardım Vakfı, İlke-Der, Özgür-Der ve Eğitim-Bir-Sen Çorum Temsilciliği tarafından oluşturulan Çorum Mısır veSuriyeMüslümanlarıyla Dayanışma Platformunca, Mısır veSuriye'de gerçekleştirilen katliamlar lanetlenerek, protesto edildi.

        Platformun çağrısı üzerine cuma namazına müteakip Ulucami'de toplanan vatandaşlar, katliamlarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. İHH Çorum Temsilcisi Selim Özkabakçı tarafından kıldırılan cenaze namazınaAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü de katıldı.

        Gıyabi cenaze namazının ardından, döviz ve pankartlar eşliğinde sloganlar atarak Hürriyet Meydanı'na yürüyen grup, katliamlarda ölenler için dua etti.

        Diyarbakır

        Diyarbakır Ulucami'de kılınan cuma namazı sonrasında Mustazaflar Cemiyetince organize edilen ve 26 sivil toplum kuruluşunun destek verdiği bir gösteri yapılarakSuriye'de kimyasal gaz kullanılması ve Mısır'daki katliam protesto edildi.

        Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Senai Taş, "Bugün ümmet olarak Kerbelaları, Halepçeleri, Dersimleri, Zilanları, Susaları tekrar tekrar yaşıyoruz" dedi.Açıklama sırasında, sık sık tekbir getirilerekSuriyeve Mısır'daki yönetimler aleyhine sloganlar atıldı.

        Mardin

        Mardin'de, Şam'daki kimyasal silah saldırısı sonucu yaşamını yitirenleriçin gıyabi cenaze namazı kılındı.Namazın ardından basın açıklaması yapan Mardin-SuriyeYardımlaşma Platformu Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Timurağaoğlu, son iki yıldırSuriye'de ciddi acıların yaşandığını söyledi.

        Şam'da sivil halka kimyasal silahlarla saldırıyılanetlediklerini belirten Timurağaoğlu, her geçen gün acıların katlanarak büyüdüğünü kaydetti.

        Bingöl

        Bingöl’de, cuma namazının ardından bir araya galan vatandaşlar, Mısır veSuriyeiçin dua etti.

        Bingöl -Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu öncülüğünde başlatılan dua programının üçüncüsü, cuma namazının ardından Hacılar Camisi avlusunda gerçekleştirildi.Namazın ardından avluda toplanan vatandaşlar, ilahiyatçı Tahir Gündüz’ün yaptığı duaya eşlik etti. Dua programına katılan vatandaşlar, elerinde taşıdıkları döviz ve pankartlar eşliğinde Rabia işareti yaparakMısır veSuriyeli Müslümanlara destek gösterisinde bulundu.

        Siirt

        Mısır veSuriye'deki katliamlarda ölenler için Siirt’te gıyabi cenaze namazı kılındı.Çarşı Hacı Abdülhakim Sancak Camisi'nde kılınan cuma namazında hutbeyi il müftüsü Faruk Arvas okudu. Gözyaşlarına hakim olamayan Arvas, İslam dininin kardeşliği ve barışı öngördüğünü ve zalimlerin mutlaka cezalandırılacağını söyledi.

        Daha sonra kılınan gıyabi cenaze namazına Vali Ahmet Aydın ile vatandaşlar katıldı.

        Erzurum

        Erzurum'da AK Parti Gençlik Kolları Başkanlığının koordinesinde çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye binlerce kişi cuma namazı sonrası Yakutiye Kent Meydanı'nda toplanarak, "Müslüman zulme boyun eğmez", "Biz Müslüman kardeşleriz", "Darbeciler yenilecek, Müslüman kardeşler kazanacak" şeklinde pankartlar açtı. Rabia işareti yapan grup üyeleri, ellerindeki Mısır,Suriyeve Türk bayraklarıylatekbir getirdi.

        Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ağırman, burada yaptığı konuşmada,"Mısır öncesi Türkiye'de darbe girişimi oldu. Allah'a şükür kibizim ülkemizin idarecileri ferasetli davrandı ve oyunlarını bozdu ama halkımızın çok duyarlı ve uyanık olması lazım'' dedi.

        Iğdır

        İlim Yayma CemiyetiIğdır şubesinceMerkez Camisi önünde cuma namazının ardındanbir araya gelençok sayıda kişi, "Darbeye sessiz kalanlar, bu katliamın suç ortaklarıdır", "Türkiye'den Mısır'daki kardeşlere bin selam", "Zalimler için yaşasın cehennem"yazılı dövizler açıp slogan atarak,Haydar Aliyev Parkı'na kadar yürüdü.

        Burada toplanan grupbir süre slogan atarak Mısır ve Suriye'de yapılan katliamları protesto etti.Grup adına açıklama yapan İlim Yayma Cemiyeti Sözcüsü Metin Akkuş,küresel ve bölgesel güçlere çağrıda bulunmak istediklerini veyapılan katliamları kınadıklarını söyledi.

        Ardahan

        Ardahan'da Memur-Sen ve diğer sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa düzenlediği programda Merkez Camisi önünde toplanan grup Mısır veSuriye'de katliamlarda hayatını kaybedenler içinArdahan Müftüsü Galip Akın tarafındangıyabi cenaze namazı kıldırıldı.Mısır veSuriye'de insanların göz göre göre katledildiğini söyleyen Müftü Akın, "Artık orada kan akmasını istemiyoruz. Bugün burada bu şekilde tepki verelim istedik. Buna birileri dur demeli"dedi.

        Gösteride, Rabia işareti de yapan grup açıklamanın ardındandağıldı.

        Ağrı

        Cuma namazısonrası Merkez Cami önünde İHH, MAZLUM-DER, İHA-DERgibi sivil toplum kuruluşlarınınöncülüğünde toplanan yüzlerce kişi, ellerinde "Hani biziman kardeşiydik", "Kardeşlik bedel ister", "Zulmün topu, tüfeği varsa Müslüman'ın Rabbi var", yazılı pankartlarlabir süre slogan atarak, Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliamı veSuriye'deki kimyasal silahlı saldırıyı protesto etti.

        Grup adına basın açıklamasıyapan MAZLUM-DER üyesi Güven Tatlı, Mısır'da darbenin yapıldığı ilk günden bugüne darbecileri ve onların arkasındaki kafirleri protesto eden ve demokratik seçimle başa gelmiş devlet başkanları Mursi'nin serbest bırakılması, cuntanın ülkelerinden el çekmesi için mücadele eden masum Mısır halkı ve şerefli Müslüman olmanın bedelini ağır bir şekilde ödemeye devam edenSuriye halkının kahramanca mücadele verdiklerini ve darbecilere, zalimlere iyi bir ders verdiklerini söyledi.

        Grup, okunan duaların ve tekbirlerin ardından dağıldı.

        Kars

        Kars'ta da Fethiye Camisi avlusunda cuma namazından sonra bir araya gelenAnadolu GençlikDerneğiKarsŞubesi öncülüğündeki bazı sivil toplum kuruluşlarınınüyeleri çeşitli sloganlar atarak Mısır veSuriye'deki katliamıprotesto etti.

        Şanlıurfa

        Şanlıurfa'da cuma namazının ardından Balıklıgöl yerleşkesinde toplanan kalabalık, üzerinde Seyit Kutup, Hasan El Bena ve Muhammed Mursi'nin fotoğraflarının bulunduğu döviz ve pankartlar açarak,Suriyeile Mısır halkı lehine sloganlar attı. Grup,tekbir ve sloganlar eşliğinde Topçu Meydanı'na kadaryürüdü.Grup adına konuşan Verenel Derneği Başkanı Ahmet Sevim,Suriyeve Mısır'da mazlum halka yönelik katliamlar yapıldığını, bukatliamların hesabının er ya da geç sorulacağını ifade etti.

        Adıyaman

        Adıyaman'da çok sayıda sivil toplum kuruluşu öncülüğündebir araya gelen vatandaşlar, cuma namazı sonrasıUlu Cami önünde toplanarak Demokrasi Parkı'na kadar yürüdü. Burada gıyabi cenaze namazı kılan katılımcılar,Suriye'deki ve Mısır'daki katliamları protesto eden pankartlar taşıdı,"Rabiaişareti" yaptı, bu işaret bulunan tişörtler giydi.

        Platform adına açıklama yapan Mazlumder Şube Başkanı Abdurrahman Yıldırım, dünyanın katliamlara sessiz kalmasının kabul edilemeyeceğini dile getirerek,"Bunun nedeni Müslüman kanının dökülmesidir. Bunlar Müslüman olmasa bu katliamlar yaşanmazdı. Bu katliama sessiz kalanlar tarihe kara bir leke olarak yazılacaktır" diye konuştu.

        Elazığ

        İzzetpaşa Camisi avlusunda cuma namazı sonrası toplanan grup, Mısır veSuriye'deki katliamlarda ölen sivilleriçin gıyabi cenaze namazı kıldı.Elazığ İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Hüsamettin Gül, namazın ardındankentteki sivil toplum kuruluşları adına yaptığı açıklamada,İslam coğrafyasındaki kan ve gözyaşından herkesin sorumlu olduğunu belirtti.Gül ve vatandaşlar, basın açıklamasının ardından Mısır veSuriye'deki katliamlarda ölen siviller için dua etti.

        Van

        Van'da Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelikkatliam veSuriye'de ordu güçlerinin kimyasal saldırısında katledilen insanlar için Hazretti Ömer Camisi'nde cuma namazı sonrası protesto gösterisi düzenlendi.Müslüman Kardeşler ile Dayanışma İnsiyatifiöncülüğünde düzenlenen katilamlara tepki gösterisinde cami avlusundatoplanan vatandaşlar, Mısır veSuriye'dekatliam yapan ordu mensupları aleyhine dövizler taşıyıp slogan attı.

        Gösteride,Rabia işaretininiçerdiği birçok anlam olduğu, bu işaretin Mısır,Suriye, Somali, Filistin, Çeçenya, Doğu Türkistan veFilpinler'i temsil ettiğiifade edilirken, Zeynep Tekin adlı kız çocuğuMısır'da İhvan Lideri Muhammed El Biltaci'nin darbeci askerler tarafından katledilen kızı Esma için yazdığı mektubu okudu.Avluda bulunan vatandaşların bazıları gözyaşları içerisinde mektubu dinlerken sık sık tekbir getirdi.

        Çanakkale

        Çanakkale'de, Necippaşa Camisi'nde cuma namazını kıldıktan sonra toplanan vatandaşlar, Mısır veSuriye'deki katliamlara tepki gösterdi.Duaların okunmasında sonra grup adına konuşanHalit Kubilay Fırat,Mısır'da savunmasız kişilerle beraberinsanlığın da katledildiğini vurgulayarak, "Çıkarları söz konusu olduğunda cuntacıların yanında yer alanlar, insanlığın vicdanında müebbete mahkum olacaktır" dedi.

        Rize

        Rize'de bir grup kadın,Mısır ve Suriye'deyaşanan katliamlar nedeniylegösteri yaptı.

        Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kadınlar, "Mısır'a selam direnişe devam,Dualarımız Mısır ve Suriye için,Kardeşlerimiz için el ele" yazılı dövizler taşıdı. Kadınlar bir süre oturmaeyleminin ardındanRabiaişareti yaptı, daha sonra Mısır ve suriye için duaetti.

        Isparta

        IspartaGül Platformu üyeleri, Mısır ve Suriye'deki katliamlarıprotesto ettive ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

        Hükümet Meydanı'nda düzenlenen protestoya çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi ile vatandaşlar katıldı.Türkiye ve Mısır bayrakları taşıyan protestocular, katliamları lanetleyen sloganlar attı.

        Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından platform adına konuşan Mekke Eğitim Vakfı Başkanı Halil İbrahim Ertunç, dünyada zülme uğrayan tüm Müslümanlariçin kardeşliğin gereği olarak toplandıklarını söyledi.

        Bazı protestocular,Muhammed el-Bilteci'nin kızı Esma'ya yazdığı veda mektubunu dinlerken gözyaşlarını tutamadı.

        Gruptakiler, Mısır ve Suriye'de öldürülenler için kıldıkları gıyabi cenaze namazının ardından dağıldı.

        Nevşehir

        30'a yakın sivil toplum örgütünün desteklediği "Nevşehir'deMısır'a Destek Platformu"nun organizasyonuylaBorsa kavşağında toplanan,AK Parti Nevşehir milletvekilleri Ebubekir Gizligider veErdal Feralan, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, AK Parti İl Başkanı Kazım Sunar, MHP İl Başkanı Göksel Taşcı, ilçe ve belde belediye başkanlarının da aralarında olduğu grup, belediyeninmehter takımı eşliğinde slogan atarak mitingin yapılacağı Telekom Meydanı'na kadar yürüdü.

        Miting alanında konuşanİnsani Yardım Vakfı (İHH)Nevşehir Temsilcisi Abdülbaki Öncül, ramazanda saldırı yaparak Mısır'da 300'den fazla Müslüman'ı şehitedenlerin, batının desteğini alarakbinlerce Müslüman’ı şehit ettiklerini söyledi.

        Darbecilerin tek millet olduğunu, en belirgin özelliklerinin de masumları katletmek olduğunu belirten Öncül, "Memleketleri küresel güçlere peşkeş çekerler. Darbeye 'darbe' demeyenler, akan kana seyirci kalanlar da en az Mısır'daki askeri darbenin sorumlusu Sisi kadar kirli, alçak ve canidir" dedi.

        Batman

        Gülistan Caddesi'nde düzenlenen mitinge katılan yüzlerce kişi Suriye'deki katliamı kınadı.

        Ölenler için kılınan gıyabi cenaze namazının ardındanKur'an-ı Kerim okundu,Kürtçe ve Türkçe basın açıklaması okundu.

        Platform adına basın açıklamasını okuyan Köy, Mezra ve Beldeler Kültür veYardımlaşma Derneği (KÖY-DER)Başkanı Murat Güneş, Suriye'de gerçekleşen olayın Saddam'ın Halepçe'de, firavun Sisi'nin Mısır'da gerçekleştirdiği katliamlardan hiçbir farkı olmadığını söyledi.

        Samsun

        Çeşitli sivil toplum kuruluşlarnındesteklediği grup, Büyük Cami'de kıldıkları akşam namazının ardından avluda toplandı.Kur'an-ı Kerim okuyan grup, Mısır ve Suriyehalkı için dua etti.

        Grup adına konuşan Samsun İnsani Yardım Hareketi (SİYAH) üyesi Mustafa Genç, Mısır ve Suriye'deki kardeşlerinedestekte bulunduklarını, onların yanında olduklarını söyledi.

        Karabük

        Karabük Gençlik Hareketi Oluşumu, Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam ile Şam'daki kimyasal silah saldırısını protesto etti.

        Karabük Gençlik Hareketi önderliğindeçeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle örgütlenen grup, belediye önünde bir araya geldi.

        "Sabır, savaş, zafer", "Müslümanlar kardeştir", "kardeşlik bedel ister’", "zulmü alkışlayamam", "Müslüman dua et", "Müslüman ayağa kalk", "yanıyor Suriye, yanıyor Mısır, ey insanlık otur, sıfır"yazılı pankartlar açan grup, caddede hilal şekilini alarak Rabia işareti yaptı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ