Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Arınç'tan Bahçeli'ye övgü

        BİLECİK’in Söğüt İlçesi’nde düzenlenen 732’nci Ertuğrulgazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri’nin ikinci gününe de katılan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli protokolden ayrı yerde otururken, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bahçeli’yi dün söylediği "Ertuğrul Gazi’nin huzurunda siyaset olmaz" sözleri nedeniyle tebrik ve takdir ettiğini söyledi.

        Bülent Arınç, "Dün sayın Devlet Bahçeli buradaydı. Akşam televizyon haberlerinde çok güzel bir sözünü dinledim. Kendisine günlük siyasi haberlerle ilgili soru soran gazetecilere aynen şunu söylemiş ’Ertuğrulgazi Beyin huzurdayız, burada siyaset konuşmayalım.’ Kendisini tebrik ediyorum, takdir ediyorum." diye konuştu

        Söğüt İlçesi’nde cuma günü başlayıp bugün sona eren Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri’ne MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Millet Partisi Genel Başkanı Aykut Edibali, Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar ile Ak Parti, CHP ve MHP’li milletvekilleri ve çok sayıda kişi katıldı.

        Helikopterle Bursa’dan Söğüt’e gelen Bülent Arınç ilk olarak Ertuğrul Gazi Türbesi’ni ziyaret ederek dua okudu. Arınç kurulan yörük çadırlarının bulunduğu yerden geçmeyerek, merdivenlerin olduğu bölümden şenlik alanına gitti. Arınç, alanda kurulan bir yörük çadırının yanına Türk Bayrağı’nı dikti, yörüklerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

        BAHÇELİ PROTOKOLDEN AYRI OTURDU

        MHP Lideri Bahçeli ise dün Ertuğrul Gazi Türbesini ziyaret ettiği için türbe ziyaretinde bulunmayarak tören alanına geldi. Bahçeli, önceki yıllarda olduğu gibi protokol koltuklarının bulunduğu yerde oturmayarak, ön sıranın sol tarafında oturmayı tercih etti. Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, "Hoş geldiniz" dediği Devlet Bahçeli’yi Arınç’ın bulunduğu protokol koltuklarının olduğu yere davet etti, ancak Bahçeli bunu kabul etmedi.

        BAHÇELİ’NİN KONUŞMASI

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli törende yaptığı konuşmada Ertuğrul Gazi’nin ocağında, mukaddes emanetlerinin çevresinde, anılarının sıcaklığında gururla toplanıldığını söyledi. Üç kıtayı kanatlarının altına alan, insanlığa adalet, hidayet ve merhamet tebliği yapan bir ceddin ahfadı olmanın sorumluluklarının çok fazla olduğunu belirten Bahçeli konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Şüphesiz bunun farkında ve bilincinde olmanın ötesinde, yaşamaya ve yaşatmaya var gücümüzle çalışmalıyız. Çetin yollara, zor şartlara, sürekli güncellenen oyunlara, devamlı irileşen ve genişleyen karanlık kampanyalara rağmen, geçmişimizden kopmadan geleceğimizin stratejik amaçlarını tayin etmeliyiz. Ve tabii olarak, dünden devraldığımız kutlu mirasın mana ve ehemmiyetini ziyadesiyle bilmeli, hakkıyla benimsemeli ve layıkıyla da geleceğe taşımaya gayret etmeliyiz. Çünkü saygıyla yad ettiğimiz Ertuğrul Gazi’nin ve liderlik yaptığı 400 çadırlık Türkmen varlığının en başta gelen vasiyeti budur. Şu anda üzerine bastığımız topraklar Türklüğün umudu, İslam’ın zafer müjdesi olan ulu bir çınarı, hükümran bir nesli asırlar öncesinde bağrından yetiştirmiştir. Söğüt, imparatorluğun yetişme ve serpilme yuvasıdır. Söğüt, kardeşlikle geçen, zaferlerle süslenen, kudretle perçinlenen Türk asırlarının kader ve kavşak yeridir."

        'SÖGÜT MEŞALESİNE SIRT DÖNMENİN ACI FATURASI’

        Ertuğrul Gazi sancağının, müteakip yüzyıllarda dalga dalga yayılarak kıtaları şemsiye gibi örttüğünü söyleyen Devlet Bahçeli şunları kaydetti:

        "Ne üzücüdür ki, bir zamanlar barışın, kardeşliğin ve birliğin hüküm sürdüğü yerler; bunalım ve buhranın kapanına sıkışmış, toplumsal, siyasal ve ekonomik darboğazın pençesine düşmüştür. Gerek etnik, gerek mezhep ve gerekse bölgesel sorunların getirdiği savaş ve çatışmalar maalesef buraları esaret altına almıştır. Sanıyorum, Söğüt meşalesinden mahrum olmanın bedeli, hatta sırt dönmenin acı faturası bu şekilde ortaya ve yüzeye çıkmıştır. Bilinmelidir ki, şiddete karşı insaf, ihanete karşı sadakat, hiddete karşı nezaket, zulme karşı insaniyet, bölünmeye karşı birlik, parçalanmaya karşı bütünlük, müzakereye karşı cesaret Kayı Boyu’nun ve büyük Türk milletinin desturu ve tercihidir. Yörük ve Türkmenler devletimizin direği ve milletimizin ilelebet sadık bekçileridir. Bu tarihi teminat var olduğu müddetçe hiçbir hain, hiçbir kötü niyet ve hiçbir bölücü emel, başarıya ulaşamayacaktır."

        ARINÇ’IN KONUŞMASI

        Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, "Ne mutlu bize ki, 7 yüzyıl sonra yine burada, her şeyin başladığı yerde, her zamankinden daha güçlü bir şekilde bir araya geliyor, hatıralarımızı tazeliyoruz. Tüm nesillerin bu isimleri bilmesi ve tanıması için anma şenliklerinde buluşuyoruz" dedi.

        İslam’da, ayrımcılık ve dışlamanın olmadığını ifade eden Bülent Arınç sözlerini şöyle sürdürdü:

        "İslam’da zorlama yoktur, hak, hukuk, sevgi ve saygı vardır. Bizim cesurluğumuz zalimlere, hak ve hukuku ihlal edenlere; mütevazılığımız ise, kardeşlerimize ve insana insan gibi muamele edenlere karşıdır. Bin yıldır bu topraklarda, Malazgirt’ten Domaniç’e, Söğüt’e uzanan ve buradan üç kıtayı kanatları altına alarak sayısız kavmi ve ülkeyi şefkatle, sevgiyle kuşatan bir milletin evlatlarının bugün de düşüncesi aynı, uygulamaları aynıdır. Gururla söylemeliyim ki, bu büyük milletin mensupları olarak dün olduğu gibi bugün de, bütün değerlerin ayaklar altına alındığı bu dönemde, yine adaletin, onurun, ahlakın sahibi ve emanetçisiyiz."

        BAHÇELİ’YE ÖVGÜ

        Kendisinin 5’inci kez Söğüt Şenlikleri’ne katıldığını ifade eden Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dün kendisine güncel konularda soru yönelten basın mensuplarına, "Ertuğrulgazi’nin huzurunda siyaset olmaz" dediğini televizyon haberlerinde izlediğini belirterek şöyle konuştu:

        "Burada bir bütün Anadolu var. Sadece Bilecik, Bursa, Balıkesir, Eskişehir yöresinden değil, Türkiye’mizin her yerinden gelenler var. Çok değerli genel başkanlarımız var. Biraz evvel konuşmalarını yapan sayın Devlet Bahçeli gibi, BBP Genel Başkanı sayın Mustafa Destici, Millet Partisi Genel Başkanı sayın Aykut Edebali, CHP’den ayrıca Ak Partimizi temsilen Meclis’te divanda görevli arkadaşlarımız, çok sayıda milletvekillerimiz var. Şunu söylemek istiyorum. Dün sayın Devlet Bahçeli buradaydı. Akşam televizyon haberlerinde çok güzel bir sözünü dinledim. Kendisine günlük siyasi haberlerle ilgili soru soran gazetecilere aynen şunu söylemiş ’Ertuğrulgazi Beyin huzurdayız, burada siyaset konuşmayalım.’ Kendisini tebrik ediyorum, takdir ediyorum."

        DESTİCİ VE EDİBALİ TÖRENİ TERK ETTİ

        Bu arada BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Millet Partisi Genel Başkanı Aykut Edibali’nin, kendilerinin kürsüye davet edilmemesine tepki göstererek töreni terk ettikleri öne sürüldü.

        ’KAZANABİLSEYDİK MUHTEŞEM OLACAKTI’

        Halk oyunları ve Mehteran Bölüğü gösterisinin ardından tören geçişi yapıldı. Törenden sonra Söğüt ilçesindeki Namlı Otel’e giderek burada öğle yemeği yiyen Arınç, çıkışta basın mensuplarının olimpiyatla ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:

        "Bu değerlendirme Bahçeli’nin söylediği siyaset kapsamına girmez. 2020 İstanbul Olimpiyatlarının kaybedilmiş olmasına elbette üzülüyoruz. Büyük bir heyecan ve büyük bir beklenti ile olimpiyatların İstanbul’da olacağına inanmıştık. Başbakanın başkanlığında çok kuvvetli bir heyetle temsil ettik. Çok başarılı bir sunum yapıldı. Tüm dünya basını tekrarladı. Fakat oylamada birinci turu geçmemize rağmen, Tokyo karşısında daha geride kaldık. Ben kendimizi kazanmış gibi görüyorum. Şüphesiz kazanabilseydik, tüm imkanlarımızı kullanacaktık. Türkiye’nin, İstanbul’un muhteşem bir tanıtımı olacaktı. Ama bu oylamada farklı faktörler devreye giriyor. Biz aslında her şeye hazır olmamıza rağmen maalesef kazanamadık. İnşallah önümüzdeki en büyük olimpiyatları, en büyük organizasyonları Türkiye’de yapacağız. Biz başarılı bir sunumla bir propaganda yaptığımıza inanıyorum. İnşallah ilerisi daha güzel olacak."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ