Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Uzlaşma Komisyonu'nda gerginlik

        Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun bugünkü toplantısına CHP'li üyeler arasındaki gerginlik damgasını vurdu. AK Parti ve BDP'nin isteği üzerine komisyon çalışma usul ve esaslarını görüşmek üzere TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanma kararı aldı. Toplantı, yarın saat 10.30'da yapılacak.

        Anayasa Uzlaşma Komisyonu geçen hafta yasama sorumsuzluğu ve dokunulmazlığı maddesini görüşmeye başlamıştı. Çalışmalar bu hafta başında da devam etti. Kürsü sorumsuzluğunda üç parti tam mutabakat sağladı. CHP'li üye Rıza Türmen başkanlığında yapılan bugünkü toplantıda ise CHP'li üyeler Süheyl Batum ile Atilla Kart arasında yasama dokunulmazlığı maddesi nedeniyle gerginlik yaşandı.

        CHP'li Batum'un yasama dokunulmazlığı ile ilgili Pazartesi günü yapılan değerlendirmelere katılmadığını ifade ettiği, komisyona yönelik de "Benim katılmamamdan kaynaklanan bir aksama var izlenimi yaratılıyor." değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi.

        Bu gelişmeler üzerine AK Parti ve BDP, bu şartlarda müzakereyi sürdürmenin zorluğunu, çalışma usullerindeki sıkıntıyı ifade ederek, Meclis Başkanı'nın başkanlığında bir toplantı yapılmasını istedi.

        Konu ile ilgili açıklama yapan CHP'li Atilla Kart, yasama dokunulmazlığında üç partinin yeşil mutabakatı olmakla birlikte, dokunulmazlık ile ilgili müzakerenin bitmediğini, bu durumu toplantıda da dile getirdiğini aktardı.

        Kart, "Komisyona ve kendime olan saygım sebebi ile nezaket ve saygı sınırları çerçevesinde değerlendirmemi yapıyorum." diyerek, konuyla ilgili süreci toplantıda da paylaştığını söyledi. Ardından da "Gündeme geçelim." teklifinde bulunduğunu aktardı.

        Yaşananların, Meclis Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını 'kilitleyen, aksatan, ihlal eden bir konu' olmadığını söyleyen Kart, "Sonuçta bizim kendi bünyemizdeki bir konudur. Buradan hareketle Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarının zaafiyete uğradığı ya da aksadığı yönünde bir değerlendirme yapmak doğru değildir. Komisyon çalışmalarının neden uzadığının tartışması ayrı bir bahistir." ifadelerini kullandı.

        Kart, ayrıca konuyla ilgili Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na da bilgi verdiğini aktardı. Kart, bugünkü toplantıyı, eğitim ve öğrenim dahil olmak üzere önemli sayılabilecek bir takım gelişmelerin yaşanabileceği bir toplantı olarak değerlendirdi.

        Anayasa Uzlaşma Komisyonu, bu gelişmeler ışığında yarın saat 10.30'da TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanacak.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ