Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik İzmir'de 11 muvazzaf askere tahliye kararı!

        İzmir'deki 49'u muvazzaf asker, 72'si tutuklu 357 sanığın yargılandığı "Gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında, 11'i muvazzaf asker 13 tutuklu sanık tahliye edildi.

        Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya, tutuklu ve tutuksuz sanıkların bazıları ve avukatları katıldı.

        Mahkeme başkanı, duruşma boyunca sürekli izin almadan konuştuğu gerekçesiyle davanın bir numaralı sanığı Bilgin Özkaynak'ı duruşma salonundan çıkardı.

        Sanık ve avukatlar, cumhuriyet savcılarının daha önceki duruşmada talep ettiği, önceki iddianameye ek olarak tüm sanıklar için ceza arttımını öngören TCK 329. ve 336 maddeleri kapsamında ek savunma yaptı.

        Sanıklar, daha önceki verdikleri ifadelere ekleyecek yeni bir şeylerinin olmadığını belirtirken, avukatlar da yeni ceza isteminin hukuka ters düştüğünü, bunun Yargıtay içtihatlarıyla da sabit olduğunu söyledi. Avukatlar, müvekillerinin 17 aydır tutuklu olduklarını hatırlatarak, tahliye talebinde bulundu.

        Avukatların taleplerinin alınmasının ardından, cumhuriyet savcıları, tutuklu sanıklardan muvazzaf askerler Atilla Kaya, Bülent Kul, Doğan Şahin, Hasan Kızılaslan, Hüseyin Cengiz ve İbrahim Aydın ile Ercan Yabuloğlu'nun tahliye edilmesi yönünde mütalaa verdi.

        Ayrıca yurt dışına çıkış yasağı bulunan sanıkların bu yasağın kaldırılması taleplerinin ve bazı tutuklu sanıkların başka cezaevine nakilleri yönündeki taleplerin reddini isteyen savcılar, sanıklardan elde edilen TSK'ya ait olduğu iddia edilen belgelerin soruşturma aşamasında gerekli incelemer için Genelkurmay Başkanlığına gönderildiğini, buradan gelen üç ayrı raporda çelişki olduğunu, bunun giderilmesi için belgelerin tekrar Genelkurmay Başkanlığına gönderilmesi, sanıklardan ele geçen dijital metaryallerin TÜBİTAK'a gönderilerek bu konuda ayrıntılı rapor alınması ve diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamı için karar verilmesini talep etti.

        Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Ercan Yabuloğlu ve Meryem Erturan ile muvazzaf askerler Atilla Kaya, Bülent Kul, Doğan Şahin, Hasan Kızılaslan, Hüseyin Cengiz, İbrahim Aydın, Mustafa Ufuk Kök, İhsan Kürşat Toksoy, Hakan Gürdal, Burhan Kahraman ve Nihat Demirhan'ın tahliyesine karar verdi.

        DAVA

        "Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker, 72'si tutuklu 357 sanık hakkında, 2 yıldan müebbete kadar hapis cezası istemiyle dava açılmış, iddianamede adı geçen 831 mağdurdan arasında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından fişlendiği iddia edilmişti.

        Çete lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verilerin kaydedilmesi, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek" suçlarından müebbet ve 9'ar yıl hapis cezası, sanıklar arasındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek" suçlamasıyla 2 -6 yıl hapis cezası talep edilmişti.

        İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde nisan ayında görülmeye başlanan davada daha önce de tutuklu 7 kişi tahliye edilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ