Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa "Lütfen polis çekilsin, ne olur!"

        Serkan AKKOÇ /AHT

        İstanbul Maltepe Gülsuyu Mahallesi'nde protesto gösterisine yapılan silahlı saldırıda vurularak öldürülen 18 yaşındaki Hasan Ferit Gedik'in cenazesinin Gülsuyu'na götürülmesine izin vermeyen polise acılı anne Nuray Gedik "Oğlumu katledildiği yere götürerek oradaki arkadaşlarından da helallik almak istiyoruz. Anma töreninden sonra oğlumu toprağa vereceğiz, lütfen polis çekilsin, ne olur!" diye seslendi. Bölgede yoğun güvenlik önlemi alan polis, Gülsuyu Mahallesi'ne götürülmek istenilen cenazenin kaçırılma ihtimaline karşı tüm araçların bağajlarında arama yaptı. Cenazeyi vermek istemeyen grubun kurdukları barikatların arkasındaki bekleyişi ise sürdü.

        Hasan Ferit Gedik'in ailesi ve yakınları Armutlu diye bilinen Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'nde kurdukları barikatlar önünde düzenledikleri basın açıklamasında Hasan fErit Gedik'in cenazesinin Gülsuyu Mahallesi'ne götürülmesi için polisin izin vermesini istedi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya seslenen acılı aile polis barikatının kaldırılmasını talep etti. Gedik'in arkadaşlarının kurduğu barikatlar önünde konuşan ve ayakta durmakta zorlandığı görülen anne Gedik "Oğlumu bir an önce toprağa vermek istiyoruz. Katledildiği yerde de anma töreni düzenleyeceğiz. Lütfen yolları açın bize izin verin" dedi. Zaman zaman "Gülsuyu bekle Hasan Ferit Gedik geliyor" sloganları atıldı.

        Hasan Ferit Gedik'in dedesi Mustafa Meray da torununun dini inaçları gereğinin yerine getirilmesini istedi. Torununun bir güneş olduğunu söyleyen dede, "Hasan'ın dedesi olarak, bir halk bir Alevi olarak bizim örf ve adetlerimizin yerine getirilmesini talep ediyoruz. Biz anma törenini mutlaka orada yapmalıyız. Bu bizim dini inancımızın gereğidir. Onu ben büyüttüm, hiçbir kötülüğünü görmedim. Onu saygıyla anacağım. Tüm insanlarımızın ona sahip çıkmasını onun bir güneş olduğunu bilmesini istiyorum" diye konuştu. Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Ali Kenanoğlu da Hasan Ferit Gedik'in mücadelesi önünde saygıyla eğildiğini söyledi. Hasan Ferit Gedik'in şehit edildiğini söyleyen Ali Kenanoğlu, "Onun mücadelesi, bu ülkenin aydınlık yüzlerini karartmak isteyenlere karşı yapılan mücadeledir" dedi.

        İnançları gereği yakınlarını defnederken kendi örf ve adetlerinin geçerli olduğunu söyleyen Ali Kenanoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Herkes bize kendisini bir alevi olarak tanıtıp dört dörtlük olduğunu söylüyor. Herkes bize de Alevilerin nasıl yaşaması gerektiğini söylüyor. Yol yöntem çiziyorlar. Burada şuna şahit oluyoruz ki cenazelerimizi, canlarımızı nasıl hakka uğurlayacağımıza da Ak Parti İktidarı karar veriyor. Biz bu dayatmayı ve zorlamayı kabul etmiyoruz. Hasan Ferit canımız inancımız gereğince de 7 kapı ötedeki komşusundan helallik almak zorundadır. Yolumuzun gereği de budur. O nedenle canımızın Gülsuyu'na götürülerek oradaki canlardan helallik almak gibi inançsal bir durumu da söz konusudur. Bu nedenle devlet baskıcı tavrından, canlarımızı nasıl yolcu edeceğimizi söyleminden dayatmasından ve diretmesinden vazgeçmesini istiyoruz. Hiçbir güvenlik ve kargaşa sıkıntısı yoktur. Bu arzunun yerine getirilmesi gerekiyor. "

        CENAZESİNİN KAÇIRILMAMASI İÇİN BAGAJLAR ARANDI

        Pazar gecesi hayatını kaybeden Hasan Ferit Gedik'in cenazesinin götürülmek istenilen Gülsuyu'na kaçırılma ihtimaline karşı bölgeyi abluka altına alan polis, tüm araçların bagajlarını arayıp, kimlik kontrolü yaptı. Cenazeyi vermek istemeyen grubun kurdukları barikatların arkasındaki bekleyişi ise sürdü. Bazı göstericiler ise kaldırım düzenlemesi için getirilen ve paketler halinde caddenin kenarında bulunan taşları kırarak, "Hasan Ferit Gedik" yazdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ