Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika "HDP Büyük Kongre" başladı

        Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanlıklarına Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel aday gösterildi. HDP Genel Başkanlığına İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel seçildi.

        HDP Büyük Kongresi'nde parti organları için seçim yapıldı. Buna göre, HDP Genel Başkanlığına BDP'den ayrılarak HDP'ye geçen İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel seçildi.

        74 delege ile yapılan seçimlerde, Parti Meclisi'ne asil üye seçilen 80 isimden bazıları şöyle:

        "Ertuğrul Kürkçü, Emre Yalçın, Sırrı Süreyya Önder, Doğacan Yılmaz, Levent Tüzel, Ali Oruç, Ayhan Bilgen, Ferhat Tunç, Karabet Paylan, Gencay Gürsoy, Salman Kaya, Yavuz Önen, Mıgırdıç Margosyan, Erol Katırcıoğlu, Yurdusev Özsökmenler, Fatma Gök, Fatoş Güney, Hüda Kaya ve Remzi Altınpolat."

        KONGREDE YAŞANANLAR

        Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonunda düzenlenenHDPBüyük Kongresi'nin açılış konuşmasını yapan Bağımsız İstanbul milletvekili Levent Tüzel, ülkenin ve bölgenin ciddi sorunları olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

        "Başbakan, ne kadar kötülemek isterse istesin, biz Gezi'nin, mücadelenin, direnişin arkasında olacağız. Halklar, inançlar yıllardır birbirine düşman edildi. Yetmedi, utanç duvarları örüldü. Bizim öncelikli görevimiz, bu utanç duvarlarını yıkmaktır ama başka önemli bir görevimiz var. Bu ülke düşünce suçlularının tutulduğu hapishaneye dönüştürüldü. Söz veriyoruz, o duvarları yıkacağız. Biz her dinden, inançtan, kültürden olanların partisi olacağız."

        HDP GENEL BAŞKANI ÖNEN

        HDPGenel Başkanı Yavuz Önen, kongrenin yeni bir başlangıç olduğunu belirterek,HDP'nin halk hareketi ve taban örgütlenmesi olduğunu söyledi. "HDP, sistemle sorunu olanların, kadınların, farklı cinsi tercihi olanların ortamıdır.HDP, Nasrettin Hoca'dan Mevlana'ya, Yunus Emre'den Ahmedi Hani'ye kadar geniş bir yelpazeye sahiptir" diyen Önen, Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya'yı da selamladı.

        HDPolarak AK Parti'ye demokrasi ve barış dersi vereceklerini öne süren Önen, AK Parti'nin barış ve demokrasi için hiçbir adım atmadığını savundu. Önen, şöyle devam etti:

        "Demokrasi paketi boş çıkmıştır. İçi boş, hiçbir şey vaad etmiyor. Bu oyundan vazgeçin. Artık karşınızda büyüyen ve güçlenen halklar var. Artık gerçek demokratik adımların atılmasının zamanıdır."

        SIRRI SÜREYYA ÖNDER

        BDP'denHDP'ye geçen İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder,HDP'nin bütün Türkiye halklarına, ötekileştirilenlere bir umut olarak geldiğini belirterek, sömürünün, zulmün başladığı günden beri zulme isyan eden geleneğin mirasçıları olduklarını söyledi.

        Önder, şöyle devam etti:

        "Kimseden şefaat beklemiyoruz. Kurtuluşumuz kendi ellerimizdedir. Devir artık barikatlar devridir. Süreç ODTÜ ile taçlanmıştır. Bu barikatın çimentosuHDP'dir.HDP, herkesin kendisini ifade edebileceği yegane platformdur. AKP, relaliteye toslamıştır. Bundan sonra iş görme kabileyeti yoktur. Kurtuluşumuz kendi ellerimizdedir. Öfkelenince çok güzel olmuştunuz, biraraya gelince çok daha güzel oldunuz."

        GÜLTAN KIŞANAK

        BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, Karadeniz'den hediye edilen fularla kürsüye çıktı.

        Kışanak, konuşmasında şunları söyledi:

        "Haklarımızı gasp edenler, özgür nefes almayı bile bize çok görenler kaybedecek.HDP, Kürt'ün, Türk'ün, Laz'ın, Ermeni'nin özgürlüğü olacaktır. Üzerinde en çok siyaset yapılan, en çok kötüye kullanılan inanç istismarı, ırkçılığa dönüşmüş, faşizmin adı olmuştur. İnanç özgürlüğüneHDP'de hayat vereceğiz. Bu çatı tüm inançların özgürlüğünü yaşadığı ortak ve özgürlükçü laikliğin teminatı olacaktır."

        SEBAHAT TUNCEL

        Sebahat Tuncel, gösterdikleri mücadeleyi boğmak isteyenler olduğunu belirterek. marjinal olarak itham edildiklerini söyledi. Tuncel, "Biz çaresiz değiliz. Başkalarını kendimize çare olarak görmek durumunda değiliz. Çare biziz. Biz kadınlar, ezilenler, gençler, Kürtlür, Türkler, Ermeniler Lazlar, Ermeniler, Aleviler, Sünniler adına siyaset yapmayacağız, onlarla siyaset yapacağız. İiktidar adına bize dayatılanları kabul etmek zorunda değiliz."

        ERTUĞRUL KÜRKÇÜ

        HDPeş genel başkanlığına aday gösterilen Ertuğrul Kürkçü de, özgürlük için haykırdıklarını belirterek, "Bu partiyi 'herkesin olmaz, böyle bir parti gerçekleştirilemez' dediği günlerde sabırla bugüne getiren herkese teşekkürler. Onların sabırları olmasa bugüne asla gelemezdik" dedi.

        AK Parti'nin 10 yılda devletleştiğini öne süren Kürkçü, şunları kaydetti:

        "Bize katılması mümkün olan herkes, henüz burada değil. Bizim geçmişin öyküsünü tekrar etmediğimizi gördükçe, bizim halkların üzerinde bir bilge kurum olmadığımızı ve halkın bilgeliğine ihtiyacımız olduğunu gördükçe bizimle beraber olacaklar."

        ÖCALAN MESAJI OKUNDU

        BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, kongrede İmralı'da cezaevinde hükümlü bulunan terörist başı Abdullah Öcalan'ın mesajını okudu.

        GEZİ SLOGANLARI

        HDPKongresi'nde sık sık "Her yer Taksim her yer direniş "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıldı.

        ERTUĞRUL KÜRKÇÜ RAHATSIZLANDI

        HDP'nin 1. Olağanüstü Kongresi'ne katılan Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, yaptığı konuşma sonrası rahatsızlandı. İki partilinin salondan çıkardığı milletvekili ambulansın gelmesi beklenmeden otomobille hastaneye kaldırıldı. Kürkçü'nün araca bindirilmeden önce 'kalbim sıkışıyor' dediği duyuldu. Daha sonra Güven Hastanesi'ne kaldırılan Kürkçü'nün durumunun iyi olduğu belirtildi. Kürkçü'nün bir süre müşahede altında tutulacağı öğrenildi.

        NOTLAR

        HDPGenel Başkanı Yavuz Önen, BDP'nin de aralarında olduğu partinin bileşenlerinin yöneticileri ile salonu selamladı.

        Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile milletvekili Ayla Akat Ata, kongreye yöresel kıyafetlerle geldi. Kongrede, konuşmalar duyma engelliler için işaret diline çevrildi. Kongrede oluşturulan divanda başörtülü Hüda Kaya ile şarkıcı Esmeray da yer aldı.

        Kongreyi CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan de izledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ