Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 4 vekil genel kurulda

        Seyhan KURTMAN - Yunus Emre ÇINAR - Ahmet YUKUŞ - / GAZETE HABERTÜRK

        Başörtüsüyle TBMM’ye gelecek vekillerle ilgili CHP Grubu’nun da bazı beyanların aksine davranacağına inandığını belirten Başbakan Erdoğan, “Parlamentoda, içtüzükte mani hiçbir şey yok. Kararlarına herkesin saygı duyması gerekir. Kardeşlerimizin orada teline zarar getirmeyiz. Gereği neyse yaparız” dedi.

        AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nın teşkilat buluşmasına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet’in kuruluşunun 90’ıncı yıldönümünü “asrın projesi” olarak nitelenenMarmaray açılışıyla çok farklı bir heyecanla kutladıklarını, İzmir’de de İktisat Kongresi ile Kuşadası’ndaki KOMER açılışlarını gerçekleştirdiklerini ancakmuhalefetin bu heyecanı paylaşmadığını belirtti.

        Muhalefet temsilcilerinin özellikle şahsına, kendi yakınlarına ve hatta ailesine yönelik kullandığı ifadelerin yenilir yutulur olmadığını ancak “Ya sabır” dediklerini anlatan Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları özetle şöyle:

        CHP-MHP-BDP’YE ELEŞTİRİ:

        (Siyasette parti yönetimleri ile parti tabanlarını birbirinden özenle ayırdıklarını belirterek) CHP’nin bu kadar beceriksiz ve seviyesiz yönetime sahip olmasına CHP tabanı adına üzülüyoruz. Aynı şekilde MHP’nin bu kadar ağzı bozuk, küfürbaz, Türkçe’nin güzelliğinden bu kadar nasipsiz olmasına daMHP tabanı adına üzülüyoruz. BDP’nin bu kadar ayrıştırmacı olmasına da tabanı adına kaygıyla bakıyoruz.

        İDEOLOJİNİN DELİ GÖMLEĞİ:

        Van Özalp’taki derenin kirliliğine değinerek) Şu derenin haline bakmıyor musunuz? Çöpler ve konteynerler bile derenin içerisinde. Belediye çıkarmaktan aciz. Dozerle temizlemiş olsa, Özalp’ın içinden geçen dere tertemiz olacak. İdeoloji adeta gözleri köreltiyor. Böyle bir anlayış olabilirmi? İdeolojinin deli gömleği her şeyimahvediyor.

        BAŞÖRTÜLÜ VEKİLLER:

        (TBMM’ye başörtüsüyle gelecek AK Partili vekiller) Başörtülü olan da başörtüsüz olan da kardeşimizdir. El ele, omuz omuza yürüyelim. Parlamentoda da içtüzükte de bunamani hiçbir şey yok. Bu kardeşlerimizin kararlarına herkesin saygı duyması gerekir. 657’limemur değil,millet tarafından seçilmiş, milletin parlamentodaki temsilcisidir.

        Onların tasarrufunamüdahale etmek parlamentoya da inançlara saygısızlıktır. Biz o kardeşlerimize, orada teline zarar getirmeyiz. Gereği neyse yaparız. CHP’nin de ifadelere rağmen öyle davranmayacağına inanıyorum.

        ‘DİKİZLİYOR’ TEPKİSİ:

        (CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kadınların kıyafetlerine yönelik açıklamalarıyla ilgili “dikizleme” suçlamasına tepki göstererek) İstanbul’da Başbakanlık ofisine gelirken, Beşiktaş, Kadıköy’de her türlü giyimiçerisinde olanlar var. Tasvip etmemama saygı duyarım. CHP Lideri, “Oradan geçen bayanları dikizliyor. Kadın vücudu üzerinden siyaset yapıyor” diyor. Böyle bir ahlak dışı yaklaşımolabilirmi? Böyle bir ifade olabilirmi? Ben temennimi söylüyorum.

        KÜRSÜYE LİSTEYLE ÇIKTI

        Genel Kurulda başörtülü vekil eleştirilerini yanıtlayan AK Parti Grup Başkan Vekili Mihrimah Belma Satır'ın elinde, başörtüsüyle Meclis'e gelecek 4 vekilin isimleri ve kısa özgeçmişleri vardı.

        ‘BAŞÖRTÜSÜ KİŞİNİN RABB’İ İLE KULLUK MESELESİ’

        Suudi Arabistan’dan dönen AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, hac dönüşü kendisinin de TBMM’ye başörtüsü ile gideceğini açıkladı. Kararına en çok annesinin sevindiğini vurgulayan Şahkulubey, “Başörtüsü olayı kişinin Rabb’i ile olan bir kulluk meselesidir.

        İnsanın başını örtmesi, Allah’la aralarında olan bir konudur. ‘Hacca giden her hanım dönüşte başını örtecektir; örtmeyenin hacı kabul değildir’ gibisinden bir hüküm kesinlikle mevcut değildir. Ben kendi mevcut durumumu göz önünde bulundurarak başımı örtmeye karar verdim. Başımı örtmemle bu konuda beni destekleyeceklerin olacağı gibi, karşı çıkacakların da olduğuna inanıyorum. ancak bu kararıma herkesin saygı göstermesini bekliyorum" dedi.

        ‘BAŞÖRTÜLÜ BİR KADIN OTURMADAN 28 ŞUBAT BİTMEZ’

        AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, başörtü takan vekillere destek verdi. Beyaz şöyle konuştu: “Ben küçükken Leyla Zana Meclis’te Kürtçe konuştuğu için Meclis’ten yaka paça atılmıştı. Merve Kavakçı 28 Şubat sürecinde başörtülü olduğu için Meclis’ten kovulmuştu.

        Leyla Zana bugün Meclis’te ancak Merve Kavakçı ve onun temsil ettiği başörtülü arkadaşlarımız Meclis’te değil, bu büyük bir haksızlıktır. Meclis’te başörtülü bir milletvekili olmadan 28 Şubat bitmez. Arkadaşlarımız perşembe günü başörtüleri ile Meclis’e gelerek 28 Şubat’ın bittiğini sembolik olarak ilan edeceklerdir.”

        ‘İZMİR’İN ZİHİNSEL BİR DÖNÜŞÜM YAPMASI GEREK’

        Başbakan, farklı istismar konularının İzmir’de Cumhuriyet kullanılarak yapıldığını belirterek şöyle dedi: “Ege’nin incisi İzmir hiç hak etmediği bir muameleye, ihmale maruz kalıyor. Metro yarım kalmıştı. Ulaştırma Bakanı’mızdan bu işi ele almasını, belediyeyle birlikte bitirmesini istedik.

        Böylece metroyu tamamladık. İzmir’in de inanıyorum ki bir zihinsel dönüşümü yapması gerek. İzmir’in halipürmealini söylediğimizde Cumhuriyet, bayrak, şehitlerimiz gibi ortak değerlerimizi istismar ederek beceriksizliğin üzerine örtüyorlar.”

        ELİTAŞ: SALDIRIYA GEÇERLERSE PÜSKÜRTÜRÜZ

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Çarşaflı kadınlara rozet takan CHP, başörtülü milletvekilinin Meclis’e girmesini içine sindiremiyorsa ikiyüzlülük yapıyor demektir” dedi. 3 kadın milletvekilinin genel kurula geleceğini ifade eden Elitaş, “TBMM Genel Kurulu’nda bizden yana bir gerginlik olmaz. Usul tartışması açılırsa yanıtını veririz. Eğer saldırıya geçerlerse biz de saldırıyı püskürtürüz. Esasında partilerin bu konuda mutabakatı var. 3 parti de bu konuda sorun olmadığını ifade ediyor” açıklamasını yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ