Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 140 binden fazla öğrenci başvuru yaptı

        Şerife GÜZEL / HT GAZETE

        Türkiye uluslararası öğrenciler için bir eğitim üssü olma yolunda ilerliyor. Türkiye’de burslu okumak için aralarında ABD, İsrail ve Ermenistan’ın da olduğu 150 ülkeden 140 binden fazla öğrenci başvuru yaptı. Talep artınca hükümet gelecek yıl burs verilecek öğrenci sayısını bin kişi artırarak 5 bine yükseltti.

        Türkiye'de okuyan yabancı üniversite öğrencilerine sağlanan burslar büyük ilgi görmeye başladı. Bu yıl aralarında ABD, İsrail ve Ermenistan’ın da yer aldığı 150 ülkeden 140 binden fazla öğrenci burslu öğrenim görmek için başvurdu. Türkiye ancak 4 bin öğrenciye burs verdi. Ancak yükselen talep üzerine hükümet sayıyı bin kişi artırarak 2014’te 5 bin öğrenciye çıkarma kararı aldı. Yabancı üniversite öğrencilerine verilen eğitimbursları “Türkiye Bursları” adı altında yeniden yapılandırıldı. Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın koordine ettiği burslar büyük ilgi görmeye başladı. İnternet üzerinden burs için başvuran 140 binden fazla öğrenciden 56 bini akademik değerlendirilmeye tabi tutuldu.Mülakatlar sonucu 4 bini burslu okumaya hak kazandı.

        İLK KEZ ABD’DEN BURS TALEBİ

        Türkiye’de burslu okumak için yapılan başvurular genellikle Orta Asya, Balkanlar, Ortadoğu, Güneydoğu Asya ve Avrupa ülkelerinde yoğunlaşırken, bu yıl ilk kez ABD’den 21, İsrail’den 11, Ermenistan’dan 2 öğrenci Türk üniversitelerinde lisans, yüksek lisans ve doktora yapmak için başvurdu. Yoğun olarak Afganistan, Azerbaycan, Suriye, Kosova, Filistin, Kazakistan, Irak, Somali, Kırgızistan, Çin, Yunanistan, Endonezya,Mısır, Rusya, Yemen,Makedonya, Arnavutluk, İran, Fas ve Bosna Hersek’ten gelen öğrencilerin başvuruları kabul edildi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında toplanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Kurulu’nda, Türkiye’nin uluslararası eğitimdeki payının artırılması için üniversitelerin devreye girmesi kararlaştırıldı ve burslu öğrenci sayısının 4 binden 5 bine çıkarılması kararlaştırıldı. Bekir Bozdağ’ın talimatıyla Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, YÖK ve üniversitelerin kuracağı komisyonun yapacağı çalışmalarda daha çok kendi hesabına okumak isteyen öğrencilerin Türkiye’ye getirilmesi sağlanacak. Halihazırda 44 bin uluslararası öğrencinin yüksek öğrenimgördüğü Türkiye’de bu öğrencilerin 35 bine yakını kendi hesabına eğitimgörüyor.

        EN BÜYÜK PAY ABD’NİN

        Uluslararası eğitimpazarında en büyük pay ABD’nin. Bu ülkeyi İngiltere, Avustralya, Fransa, Almanya, Kanada izliyor. Türkiye’nin bu pazardaki payı yüzde 1. Türkiye’de öğrenimgören 44 bin uluslararası öğrencinin 35 bine yakını kendi imkânlarıyla okuyor.

        YAKLAŞIK 500 TL ALIYORLAR

        Türkiye'de burslu okumaya hak kazanan yabancı öğrencilere ne kadar burs verileceği, o ülkenin Türkiye ile yaptığı karşılıklı ikili anlaşma çerçevesinde değişiklik gösterebiliyor. İkili anlaşmalar gereği Türkiye’nin verdiği burs miktarının lisans eğitimi için 500 lira dolayında bir rakama tekabül ettiği, yüksek lisans ve doktora eğitimi alanlara verilen rakamın da 750 liraya kadar olduğu ifade ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ