Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 28 Şubat Davasında Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Gürüz, savunmasını yaptı

        28 Şubat Davası kapsamında savunmasını yapan sanık eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, "Askerler ne zaman müdahale etmişlerse bölücü ve irticacı hareketlerin önü açılmıştır" dedi.

        Gürüz, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki sorgusunda, müşteki avukatlarının iddianameyle bağlantılı sorularını yanıtlayacağını, ancak genel soruları yanıtlamayacağını bildirdi.

        Müşteki avukatlarından Reşat Petek'in, "Görev döneminizde üniversitelere genelge göndererek, başörtülü öğrencilerin üniversitelere alınmaması konusunda talimatınız oldu mu?" sorusu üzerine Gürüz, "Anayasa Mahkemesi, MGK kararları ve rahmetli Sayın Erbakan'ın genelgelerinin gereği olarak böyle işlemler yapılmıştır" dedi.

        Petek'in, "üniversitelerdeki kılık ve kıyafet" konusundaki soruları üzerine Gürüz, iddianamede kılık kıyafetle ilgili hiçbir şey bulunmadığını ifade etti ve soruyu yanıtlamayacağını bildirdi.

        Erdoğan Öznal'ın hazırladığı "Siyasal İslamla Mücadele" başlıklı rapor anımsatılarak, "Böyle raporları evinizde mi, iş yerinizde mi saklarsınız?" sorusunu Gürüz, "Keyfim nerede isterse orada saklarım. Kısmen evimde, kısmen şeyde. Resmi belge falan değil ki bu. Adam rapor yazmış, 'Şahsi fikrimdir' diyor. Erdoğan Öznal'a sorun bu soruyu" diye yanıtladı.

        Gürüz, bir başka soru üzerine, MİT yetkililerinin zaman zaman kendileriyle görüştüklerini aktardı ve "Devletin tüm kurumlarıyla görüşürüm, uygun gördüğüm şeyleri söylerim. Onlardan bir talep gelirse, Cumhurbaşkanı ve Başbakan haricindekileri, uygun görürsem yaparım" dedi.

        Genelkurmay'da bir toplantıya katıldığını, ancak tarihini hatırlamadığını ifade eden Gürüz, "Bugün olsa da giderim. Türk Genelkurmayı bu. Özel ilişkiler diye bir şey söz konusu değildir. İki tane anayasal kurum arasında özel ilişki olmaz. Herhalde davet geldi. 2 Mayıs 1997'de Harp Akademilerinde düzenlenen toplantıya katılıp katılmadığımı bilmiyorum, hatırlamıyorum. Ama davet gelseydi katılırdım, şeref duyardım, Türk devletinin Türk ordusunun, Türk Genelkurmayı'nın yasal faaliyetlerinin hepsine katılmaktan şeref duyarım."

        "DAHA ANASINDAN DOĞMADI"

        Kendilerine BÇG'den hiçbir yazı gelmediğini, ancak herhangi bir devlet kurumundan yazı geldiğinde gereğini yapmak mecburiyetinde olduklarını anlatan Gürüz, "İnsanları inancına, itikadına, dini görüşüne, felsefesine göre vasıflamak suç değil mi?" sorusu üzerine de böyle bir şey yapmadığı karşılığını verdi.

        Avukat Petek'in, "Kanunsuz emirleri uygulamak suç değil mi?" sorusu üzerine Gürüz, hayatında hiç kanunsuz emir almadığını söyledi ve "Bana kanunsuz emir verecek daha anasından doğmadı. Siz kendi aldığınız kanunsuz emirlere bakın" ifadesini kullandı.

        Kemal Gürüz, bir müşteki avukatının, "28 Şubat dönemindeki işlemlerinizin baskıyla olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Asla. Benim adım Kemal Gürüz. Başka bir şey demiyorum" diye yanıtladı.

        "ORDU GÖREVE PANKARTI ARKAMDA AÇILMIŞ"

        "Anıtkabir önünde ordu göreve pankartı taşıdınız mı?" sorusunu üzerine Gürüz, "Hayır, taşımadım. O pankart arkamda açılmış. Pankartı açan Türk Solu adlı komünist bir gruptur. Benim komünistlerle uzaktan yakından ilgim olmayacağını herkes bilir, siz de biliyorsunuz. Benim için de 'ırkçı, faşist' demişlerdir" dedi.

        Müşteki avukatlarından birinin, "YÖK genelgeleri nedeniyle başörtülü öğrenciler hayatlarının en acı trajedilerini yaşadılar. Siz, eylem ve işbirliğiniz nedeniyle 'Ben bu mağdurlardan, müştekilerden özür diliyorum' diyor musunuz" sorusu üzerine Gürüz, "Böyle bir soru sorma hakkınız yok" ifadesini kullandı.

        Müşteki avukatlarından Yılmaz Bölükbaşı'nın "Çevik Bir'e yaptığı ziyaret ve orta öğretim başarı puanı konusundaki" sorusu üzerine, "Sayın Bir'in orada söylediği, ortaöğretim başarı puanının dikkate alınmaması. Çevik Bir diyor ki, 'Ortaöğretim başarı puanını sıfırlayın, sadece sınav puanını dikkate alın'. Bunu Yusuf Ziya Özcan ve Gökhan Çetinsaya yerine getirdiler" diye konuştu.

        Müşteki avukatlarından Emrullah Beytar'ın bazı üniversite görevlilerinin yerlerinin değiştirildiği, psikolojik baskıyla istifaya zorlandıklarına ilişkin sözleri üzerine Gürüz, "Tümüyle gerçek dışıdır. Hiç kimseye karşı psikolojik harekat yapılmamıştır. Böyle bir sürü işlem yapılıyor. Bugün de yapılıyor. Çok rutin bir idari konu" dedi.

        Müşteki avukatlarından İsmail Aydos da Gürüz'e, "1995-1997 arasında insanlar istediği kılık kıyafetle üniversitelere girebiliyordu. O dönemde genelge yayımlanmadı. Ne vardı ki o dönemde?" diye sordu. Gürüz, bu soru üzerine, "Köksal Toptan'a sorun onu" ifadesini kullandı.

        Gürüz, üniversite olaylarının darbelerde rol oynadığını düşünüp düşünmediğine ilişkin soruyu ise "27 Mayıs'ta oynamışlardır. 27 Mayıs'a şiddetle muhalifim. 12 Eylül, 27 Mayıs bütün kötülüklerin anasıdır. 12 Mart da irticanın önünü açmıştır. Askerler ne zaman müdahale etmişlerse bölücü ve irticacı hareketlerin önü açılmıştır" diye yanıtladı.

        Duruşma, Gürüz'ün sorgusunun tamamlanmasının ardından 3 Aralık salı saat 10.00'a ertelendi.

        Savunmasını yapan sanıklar Ruşen Bozkurt ve İsrafil Aydın'ın duruşmalardan vareste tutulması kararlaştırıldı.

        DURUŞMADA "DARBE" TARTIŞMASI

        Öte yandan, duruşmada, müşteki avukatlarından Reşat Petek'in sorularını yöneltirken, "28 Şubat darbesi" ifadesini kullanması tartışmaya neden oldu.

        Birkaç soruda bu ifadeyi kullandıktan sonra Petek'e, sanık avukatları ve bazı izleyiciler tepki gösterdi. Sanık avukatları, bulundukları yerden "Sürekli darbe diyor. Daha yargılama bitmedi" dedi.

        Avukat Petek, kendisine tepki gösteren sanık avukatlarından Erol Aras'a, "Dışarıda 'Ordu göreve' diye bağırabilirsiniz" dedi.

        Müdahale eden Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, "Yargılama daha devam ediyor. Bu avukat beyin şahsi görüşüdür. Herkes yargılamaya gereken özeni göstersin. Burada herkese yeterince ve kanun gereği söz hakkı veriyoruz. Darbe veya hükümeti düşürme suçlaması var" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ