Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Suriyeliler ziyaret, Cumhurbaşkanı Gaziantep Kilis ziyaret

        Cumhurbaşkanı Gül, Suriyelilerin kaldığı Elbeyli Konaklama Merkezi'ni ziyaret etti.

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriyelilerin kaldığı Elbeyli Konaklama Merkezini ziyaret etti. Tesise gelişlerinde, iki çocuk tarafından çiçeklerle karşılanan Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, geçici olarak Türkiye'de bulunan Suriyelilerle selamlaştı.

        "Değerli Suriyeli kardeşlerimiz" diyerek konuşmasına başlayan Gül, geçici olarak Türkiye'de bulunan Suriyelilerin temsilcilerini dinlemek için kampa geldiğini ifade etti. "Aslında bizler aynı coğrafyanın çocuklarıyız ama devletlerimiz ayrı. Birbirimizi yakinen takip etmemiz, gerektiğinde sahiplenmemiz ve gerektiğinde de böyle kucak açmamız gereken hukukumuz vardır sizlerle" diyen Gül, kardeşlik ve dostluğun zor günlerde belli olacağını vurguladı.

        Tarihe bakıldığında her milletin hayatında bazen büyük acılar, sıkıntılar yaşandığının görüldüğünü dile getiren Gül, "Maalesef bugün sizin memleketiniz bizim de komşumuz olan Suriye'de olup bitenler hepimizin ciğerini dağlamakta, hepimiz çok büyük bir üzüntü duymaktayız. Türk kardeşleriniz, sizin acılarınızı derinden hissetmektedir" diye konuştu.

        Türkiye, Suriye, Irak ve bölgedeki bütün ülkeler arasında dostluk, kardeşlik, huzur ve istikrarın temin edilmesinin, herkesin ülkesinde mutlu, dayanışma ve işbirliği içinde olmasının arzu edildiğini, Türkiye'nin politikasının da hep bu yönde olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Suriye'nin bu duruma düşmemesi için başta kendisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve bürokratlar olmak üzere her seviyede her türlü gayretin gösterildiğini, her türlü yardımın yapıldığını belirtti.

        Suriyelilerin memleketlerinde daha mutlu, özgür, başı dik yaşamak, daha serbest bir şekilde yönetilmek istediklerinde üzerlerine silah, tank, top ve füzeyle gelindiğinin altını çizen Gül, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Çok büyük acılar çektiniz ve çekiyorsunuz. Çok büyük, maalesef insanın dayanamayacağı katliamlar gerçekleşiyor, bunlar tarihin kara defterine geçecektir. Bütün bu acımasızlıklar yüz karası olarak kalacaktır. Biz şunu biliyoruz ki, hiç kimse evini, barkını arzu ederek terk etmez. İnsanı, altın kafese bile koysan kendi evini ister. Sizlerin hangi zorluklar, hangi sıkıntılar içerisinde evinizi, barkınızı terk ederek buralara gelme durumunda kaldığınızı biliyoruz."

        "MUTLUYUZ Kİ KARDEŞLERİNE KUCAK AÇABİLEN BİR MİLLET VAR"

        Dostluk, kardeşlik ve insanlığın böyle zor günlerde gösterileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, "Bugün sizler bizim misafirimizsiniz. Tabii ki memleketiniz Suriye, tabii ki esas evleriniz, barklarınız orada. Arzu ederiz ki en kısa zamanda memleketinizde dirlik, düzen sağlanır, barış tesis edilir. Orada güvenlik sağlanır ve o zaman gözünüz arkada kalmadan evinize, barkınıza dönersiniz" dedi.

        Cumhurbaşkanı Gül, Suriyelilerin, Türkiye'de kalmaya ihtiyaç duydukları süre boyunca misafir edileceklerine dikkati çekerek, "Biraz önce Kilis'te Türk kardeşlerinizle yaptığım konuşmalarda onlara şunu söyledim, Siz Suriyeli kardeşlerinize kucak açtınız, evinizi açtınız. Bu, İslam tarihindeki ensar-muhacir olayını hatırlatır. Bugün maalesef bunu yaşıyoruz ama mutluyuz ki kardeşlerine kucak açabilen bir millet var" dedi.

        "VAKTİNİZİ BOŞA GEÇİRMEYİN"

        Zor günlerin geçeceğini, tarihte bunun gibi zorlukların hepsinin aşıldığını dile getiren Gül, "İnanıyorum ki bir gün evinize, barkınıza döneceksiniz. O günler gelecektir. Burada olduğunuz süre içerisinde tabii ki gözünüz arkada, memleketinizde ama burada bulunduğunuz süre içerisinde de burayı iyi değerlendirin, vaktinizi boşa geçirmeyin. Görüyorsunuz, biz Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak sizin çocuklarınız başta olmak üzere her türlü imkanı hazırladık. Eğitimleri, buradaki huzuru en iyi şekilde değerlendirin" tavsiyesinde bulundu.

        Suriyelilerden isteklerini temsilcileri aracılığıyla yetkililere iletmelerini isteyen Gül, hiç kimsenin ülkesinin bu şekilde perişan olmaması ve yangına boğulmaması temennisinde bulundu.

        Cumhurbaşkanı Gül, sıkıntıların geçeceğinin altını çizerek, "Bir gün memleketinize döndüğünüzde Türk kardeşlerinizin bu kadirşinaslığını hatırlarsanız aramızdaki dostluğun, kardeşliğin pekişmesine yardımcı olursunuz. Sizden tek istediğimiz de bu olur. Hepinize Allah kolaylık versin. İnşallah en kısa süre içerisinde memleketinizdeki sıkıntılar, zulüm, haksızlıklar bitsin. Bu cinayetler sona ersin ve hepiniz bir gün güvenle memleketinize dönün" diyerek konuşmasını tamamladı.

        GÜL ÇİFTİ HASTANEYİ VE KREŞİ GEZDİ

        Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından eşi Hayrünnisa Gül, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Vali Süleyman Tapsız, Belediye Başkanı Abdi Bulut ve AFAD yetkilileriyle tesisteki hastaneyi ziyaret etti, Gökkuşağı Kreşi'nde çocuklarla bir araya geldi.

        Çocukların, Türkçe "Hoşgeldiniz, merhaba" diyerek karşıladıkları Gül çifti, çocukların arasına oturdu. Gül çifti, yanlarında oturan çocuklara Arapça nasıl olduklarını sordu. Türkçe ve Arapça şarkılar söylenmesinin ardından bir kız çocuğu İstiklal Marşı'nı jestlerle okudu.

        Yetkililere kreşte kaç çocuk olduğunu soran Cumhurbaşkanı Gül'e, 440 çocuk olduğu, sabahçı ve öğlenci olarak çocukların ikiye ayrıldığı bilgisi verildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin de, Cumhurbaşkanı Gül'e, anneler için meslek kursu, çocuklar için de kreş hizmeti verdiklerini aktardı.

        Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, çocuklarla anı fotoğrafı çektirdi.

        Gül, daha sonra Kilis İl Jandarma Komutanlığını ziyaret etti. Ziyaret basına kapalı gerçekleşti.

        GÜL, KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ'Nİ ZİYARET ETTİ

        Çumhurbaşkanı Gül, Kilis 7 Aralık Üniversitesi'ni ziyaret etti. Gül'e ziyaretinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de eşlik etti.

        Üniversiteye gelişinde kendisini bekleyen öğrencilerle selamlaşan ve kısa bir süre sohbet eden Gül, ardından rektörlüğe geçti.

        Burada yaptığı konuşmada il gezilerinde üniversiteleri de ziyaret ettiğini belirten Gül, ilk intibasının, binası, öğretim üyeleri ve öğrencileriyle üniversitenin kendisini kanıtladığı yönünde olduğunu ifade etti. Gül, üniversitelerin lise üstü okul değil, akademik araştırmalar yapan kurumlar olduğunu kaydetti.

        Gül, öğrencilerin iyi yetiştirilmesi için çok büyük kamu kaynaklarının harcandığını vurgulayarak "Her öğrenciye kendi işini kuracak, ulusal bütün üniversite mezunlarının girdiği sınavlarda başarı gösterebilecek eğitimi mutlaka vermek gerekir. Yoksa çocukları burada 4-5 sene tutmuş oluruz. Belki daha iyi bir üniversiteye gidebilecekken memleketi olduğu için burayı tercih eder, ona yazık etmiş oluruz. Onun için özellikle öğretim üyelerinin dikkatini çekiyorum. Bina kaliteleri iyi olmasa bile eğitim iyi olursa ona rıza gösteririz ama binalar iyiyse ve eğitim kalitesi iyi olmazsa buna rıza göstermeyiz, doğrusu" değerlendirmesini yaptı.

        CUMHURBAŞKANI GÜL GAZİANTEP'TE

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gaziantep'e geldi.

        Kilis'teki temaslarını tamamlayan Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'i, konaklayacakları otel önünde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Vali Erdal Ata, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile diğer ilgililer karşıladı.

        Geceyi kentte geçirecek olan Gül'ün Gaziantep Valiliği, Zeugma Mozaik Müzesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesini ziyaret etmesi bekleniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ