Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Gebze-Halkalı arası 105 dakikaya düşecek

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce çalışmaları yürütülen Marmaray Projesi'ni de içine alan Gebze-Halkalı arasındaki 76 kilometrelik demiryolu hattında 13,6 kilometrelik Marmaray'ın açılışının ardından geriye kalan 63 kilometrelik demiryolu hattının hizmete girmesi için çalışmalar hızla devam ediyor.

        Asya yakasında Ayrılık Çeşmesi'nden Gebze'ye 43,8 kilometre, Avrupa yakasında Kazlıçeşme'den Halkalı'ya 19,2 kilometre olmak üzere toplam 63 kilometre uzunluğundaki çift hat ve mevcut istasyonlar kaldırıldı. Aynı güzergahta 3 hatta izin verecek şekilde tüm altyapı ve istasyonlar yeniden inşa edilmeye başladı. Yeni yapılacak 3 hattan kuzey, 2 hattı Marmaray trenleri kullanacak. 2 dakika aralıklarla metro standardında banliyö işletmesi gerçekleştirilebilecek. Güneyde bulunan 3. hattı ise şehirlerarası yolcu ve yük trenleri ile Yüksek Hızlı Tren kullanacak. Söz konusu hatta, çift yönlü YHT işletmesini temin için 10 adet de siding yapılacak.

        Anadolu yakasında 27, Avrupa yakasında ise 10 olmak üzere toplam 37 adet yeni yüzey istasyonu inşa edilecek. Bunlardan 7'si (Gebze, Pendik, Maltepe, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı) şehirlerarası tren-banliyö treni aktarma istasyonu olacak. Diğer 30 istasyon ise banliyö İstasyonu olarak sadece Marmaray trenlerine hizmet verecek. 2 viyadük; 27 karayolu, 29 yaya altgeçidi, 21 karayolu, 12 yaya üst geçidi, 19 nehir geçiş köprüsü ve 60 menfez olmak üzere 170 adet sanat yapısı yeniden inşa edilecek.

        2015 yılında bitirilmesi hedeflenen proje kapsamında 2014 yılında Gebze-Pendik YHT hattı hazır olacak ve Ankara-İstanbul YHT ile işletmeye alınacak. Ankara'dan kalkan Yüksek Hızlı Tren, İstanbul'a ulaşacak ve Gebze ile Pendik'te durabilecek.

        14 tarihi istasyon ve tarihi yapılar korunacak

        Yeni istasyonların yerleri ve güzergah planları, banliyö güzergahında yer alan 14 tarihi istasyon ve tüm tarihi yapılar korunacak şekilde belirlendi. Tarihi istasyon ve yapılara ilişkin rölöve ve restitüsyon çizimleri, restorasyon projeleri hazırlanarak kurul onayları tamamlandı. Bakırköy, Yeşilköy ve Göztepe istasyonları proje kapsamında restore edilecek. Yapılacak çalışma kapsamında Göztepe istasyonu önce çelik taşıyıcı üzerinde askıya alınacak, altında hat yapıları inşa edilecek sonra tarihi istasyon yerinde korunarak restore edilecek. Yeni istasyonlar mevcutlara yakın bölgelerde yeniden inşa edilecek.

        155 yürüyen merdiven, 191 asansör yapılacak

        Proje kapsamındaki istasyonlar, alt ve üst geçitlerde engelli vatandaşların erişimi için yürüyen merdiven, asansör ve rampalara yer veriliyor. Bu kapsamda toplam 155 yürüyen merdiven ve 191 asansör kullanılacak. Bilet Holü peron düzeyi altındaki istasyonlar, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Yeşilyurt, Ataköy, Yenimahalle, Feneryolu, Erenköy, Suadiye, Süreyya Plajı, Atalar, Kartal, Yunus, Kaynarca, Aydıntepe, İçmeler, Çayırova. Bilet Holü Peron düzeyi üstünde istasyonlar, Mustafa Kemal, Zeytinburnu, Göztepe, İdealtepe, Başak, Güzelyalı, Tuzla, Osmangazi, Darıca Fatih. Özel tip istasyonlar, transfer istasyonu ve/veya özel imalat gerektiren istasyonlar, Halkalı, Bakırköy, Söğütlüçeşme, Bostancı, Maltepe, Pendik ve Gebze istasyonlarında TCDD YHT-Banliyö Transfer İstasyonu kurulacak, Küçükyalı ve Cevizli istasyonları da özel tip istasyon olarak yapılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ