Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Atatürk Barış ödülü

        Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tarihinde ilk defa toplanan Yüksek Dayanışma Kurulu Toplantısı'nda, 2015 yılında Atatürk Barış Ödülü'nün verileceğini açıkladı.

        2000 yılından itibaren verilmeyen ödül için yeni bir yönetmelik çıkardıklarını söyleyen Başbakan Yardımcısı Arınç, ödülün sonu sıfır ve beş ile biten yıllarda dünya barışına katkı sağlayan kişilere ve kurumlara verileceğini belirtti.

        Arınç, "Atatürk Barış Ödülü'nün amacı 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' ilkesi doğrultusunda dünya barışı, uluslararası dostluk ve iyi niyetin geliştirilmesine hizmet eden gerçek ve tüzel kişilere verilecek devlet ödülü niteliğinde olan bir ödül. Ödül Kurulu tarafından önerilen adaylar arasından bir kişi, Bakanlar Kurulu tarafından Cumhurbaşkanı'na sunulacak. Seçilen kişi 23 Nisan 2015'te açıklanacak." dedi.

        Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile bünyesinde yer alan Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi başkanlarının bilim ve kültür alanındaki çalışmalarını değerlendirmek ve gerekli tavsiyelerde bulunmak amacıyla Yüksek Dayanışma Kurulu Toplantısı ilk defa yapıldı. Kurul Başkanlığını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yaptığı toplantıya; Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Gökhan Çetinsaya, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs, Atatürk Araştırma Merkezi Başkan Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof Dr. Mustafa Kaçalin, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş ve Cumhurbaşkanı tarafından seçilen akademisyenler katıldı.

        Toplantıda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Arınç, Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi'nin, 2011 yılında çıkartılan yasa ile yeni bir yapıya kavuştuğunu söyledi. Eski kanun döneminde Yüksek Kurul adıyla yapılanmış ve hiçbir karar alamamış bir kurulun olduğuna dikkat çeken Arınç, yeni kanun yapılırken Yüksek Danışma Kurulu'nun tüm kanunlara uygun, ilgili sayılabilecek tüm kurumları kapsayan bir yapıya sahip hale geldiğini kaydetti.

        Kurumların bütçelerinin geçtiğimiz günlerde Meclis'te kabul edildiğine değinen Arınç, "Kurumlara karşı ciddi eleştiriler yoktu. Başarı ve takdir dilekleri vardı. Biz kurumlarımızın Türk kültürü, tarihi ve dili için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Atatürk ilke ve inkılaplarının ve hizmetlerinin yaşatılması, gelecek kuşaklara tanıtılması için de faydalı olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

        "2000 YILINDAN BERİ VERİLMİYOR"

        Yeni çıkartılan kanun sonrasında kurumların, kuruluştan bu yana iki eksiği ortadan kaldırdığını söyleyen Arınç, Atatürk Barış Ödülü'nün yeniden verilmeye başlanacağını ve 62 bilim insanının Türk Tarih Kurumu şeref üyesi seçildiğini belirtti. 2000 yılından itibaren Atatürk Barış Ödülü'nün verilmediğini söyleyen Arınç, çıkartılan yönetmelik ile sonu sıfır ve beş ile biten yıllarda Atatürk Barış Ödülü'nün verilmeye devam edeceğini açıkladı. Atatürk Barış Ödülü'nün, Yurtta Sulh Cihanda Sulh ilkesi doğrultusunda dünya barışı, uluslararası dostluk ve iyi niyetin geliştirilmesine hizmet eden gerçek ve tüzel kişilere devlet ödülü niteliğinde verileceğini belirten Arınç, şöyle devam etti:

        "Ödül kurulu toplanacak. 19 Mayıs 2014 tarihine kadar ödülle ilgili esaslar basın aracılığı ile ilan edilecek. 29 Ekim 2014'e kadar bilimsel çalışmalar dairesi başvuruları kabul edecek. Ödül Kurulu başvuruları 4 içerisinde değerlendirecek. Ödül Kurulu tarafından önerilen adaylar arasından bir kişi Bakanlar Kurulu tarafından Cumhurbaşkanı'na sunulacak. Seçilen kişi, 23 Nisan 2015'te açıklanacak. Atatürk'ün düşünceleri doğrultusunda dünya barışına hizmet eden kişilere verilecek."

        Yüksek Danışma Kurulu, daha sonra basına kapalı olarak gelecek yıllarda yapılacak olan çalışmalar hakkında bir toplantı yaptı.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ