Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İsmail Hakkı Karadayı çapraz sorduda

        28 Şubat Davası sanığı dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı "Fişleme denen şeyi silahlı kuvvetlerde ilk defa duyuyorum. Silahlı kuvvetlerde sicil vardır. Böyle saçma şey olamaz. Fişleme denen şey silahlı kuvvetlerde kesinlikle yoktur. Biz ancak sicil yoluyla subay ve astsubaylarımızı değerlendiririz" dedi.

        Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın öğleden sonraki oturumunda Karadayı'nın sorgusu sürdürüldü.

        Sanık avukatlarından Ali Fahir Kayacan, Karadayı'ya "bir cemaatin iç tehdit anlamında kabul edildiğine ilişkin" haberler çıktığını belirterek, "Fethullah Gülen cemaatine yönelik 28 Şubat benzeri tasfiye hareketine gidilip gidilmediğine yönelik fikriniz nedir?" sorusunu yöneltti.

        Araya giren mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, "Fikir ve kanaatler davanıza katkı getirmez" dedi.

        Karadayı ise "Fişleme denen şeyi silahlı kuvvetlerde ilk defa duyuyorum. Silahlı kuvvetlerde sicil vardır. Böyle saçma şey olamaz. Fişleme denen şey silahlı kuvvetlerde kesinlikle yoktur. Biz ancak sicil yoluyla subay ve astsubaylarımızı değerlendiririz" ifadelerini kullandı.

        "DETAYLARI HATIRLAMIYORUM"

        Karadayı, "kendisine sunulan basın özetlerinde BÇG ile ilgili haberleri görüp görmediğine" ilişkin soru üzerine, "Ben BÇG'nin ne şekilde kurulduğunu ifade ettim. Bunun dışındaki olayları hatırlamıyorum. Pek çok çalışma grubu oldu. Detayları hatırlamıyorum" dedi.

        BÇG'nin kuruluşuna ilişkin bir soru üzerine, "Sayın Erbakan'a, destek bakımından bir grup kurulmasının faydalı olabileceğini teklif ettim. Böyle bir çalışma grubu kuruldu. Detayları bilmiyorum. Hiçbir çalışma grubu hakkında detay bilemezsiniz. Genelkurmayda onlarca çalışma grubu var" diyen Karadayı, "Soruşturma başladıktan, insanlar gözaltına alındıktan sonra savcıya gitmek için niçin bu kadar beklediniz?" sorusuna ise, "Ben beklemedim, müracaat ettim, savcı bekletti uzun süre" karşılığını verdi.

        Sanıklardan Çevik Bir'in avukatı Vefa Toklu'nun, kendisine sunulan bir belgenin ekinde "5 Mayıs 1997 tarihli Batı Çalışma Grubu Bilgi İhtiyaçları" konulu belgeyi hatırlayıp hatırlamadığına yönelik sorusu üzerine Karadayı, "Genelkurmay Başkanına yüzlerce imza gelir. Hepsini detaylı bilmeniz mümkün değil. 'Bu neyle ilgili? Efendim şununla ilgili'... İmzalarsınız. Çok önemli konularda bilgi alırsınız" dedi.

        "ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM"

        Sanıklardan Çetin Doğan, Karadayı'ya, "Sayın Komutan, BÇG hakkında detaylı bilgiye sahip olmadığını belirttiler. Bu ifadeden, BÇG hakkında genel bilgi sahibi olduğu sonucunu çıkarıyorum. Bu doğru mu, yoksa algılamam yanlış mı?" sorusunu yöneltti.

        Karadayı, bu konuda daha önce "detaylı biçimde" açıklama yaptığı karşılığını verdi.

        Doğan, cevabı, "Genel olarak bilgisi var demek ki" şeklinde yorumladı.

        Çetin Doğan'ın yönelttiği, "Şu sözleri hatırlayıp hatırlamadığını sormak istiyorum. Bir konuşmamızda, 'Bir zamanlar kibrit kutusunda orak çekiç arayarak birçok kişinin hayatının karartılmasına yol açan McCarthy'vari soruşturmalar yapıldı. Bizim asıl amacımız dini siyasi amaçla istismar edenlere karşı. Bu mealde bir konuşmayı hatırlayabildiniz mi?" sorusuna Karadayı, "Böyle bir konuşmayı hatırlamıyorum" yanıtını verdi.

        Doğan ise "Gayet tabii komutanımızın bazı şeyleri hatırlamakta güçlük çektiğini görüyorum. Kendisine acil şifalar diliyorum" ifadesini kullandı.

        Doğan'ın, "54. Hükümet iktidara geldikten sonra Sayın Erbakan'a dış politika, özellikle Ortadoğu politikası konusunda Dışişleri Bakanlığınca Başbakanlıkta brifing verilmesi kararlaştırıldı. Kendileri benim katılmamı istediler. Gözlemci gibi katıldığımı sanıyordum, ama doğrudan doğruya Sayın Erbakan'ın sorularına muhatap oldum. Birden ilginç konuşmalara dönüştü. Kendisine de bu konuda bilgi verdim. Hatırlıyorlar mı?" sorusu üzerine Karadayı, hatırlamadığı yanıtını verdi.

        Karadayı, Çevik Bir'in, "İddianamenin TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonundan üç belge savcılığa gönderiliyor. Bu belgelerden ikincisinde Sayın Komutan BÇG'nin kurulduğunu, çalışmaya başladığını ifade ediyor. Bu belgeyi hatırlıyor mu?" sorusu üzerine de, "Hatırlamıyorum" dedi.

        "HATIRLAYAMADIĞIM BİR ŞEYİN NİYE ISRARLA ÜZERİNDE DURUYORLAR"

        Sanıklardan Alican Türk'ün, "Çevik Paşam başlangıçtan itibaren Sayın Karadayı Paşam konusunda 'Bana abilik yapmıştır' demiştir, onu övgüyle, sitayişle anlatmıştır. Ta ki Darbeleri Araştırma Komisyonunda 'BÇG'yi duymadım, bilmiyorum' diyene kadar. Sayın Komutan, Çevik Paşamı kendisinden gizli, kendi özel amaçları doğrultusunda, 28 Şubat veya daha başka konularda iş yapacak biri olarak tanımlayabilir mi? Aynı şekilde kendi karargahı içinde Çevik Paşa'nın yanına Çetin Doğan Paşa'yı da alarak gizli bir cunta yapılanmasına gittiği şeklinde değerlendirmesi olabilir mi?" sorularına Karadayı şu yanıtı verdi:

        "Bütün arkadaşlarımdan memnunum. Hepsine saygı duyarım. Hepsinden gurur duymuşumdur. Ama hizmet sırasında az bilgi vermek, bu ayrı. Hatırlayamadığım bir şeyin niye ısrarla üzerinde duruyorlar? Cunta yapılanması asla değildir. Böyle şey olur mu? MGK'nın aldığı karara uygun çalışma yapılıyor, biz buna 'cunta' diyoruz. Böyle şey olur mu? Bütün arkadaşlarıma saygı duyuyorum. Yetki ihlali olmuştur, benim imzam olmadan ordu komutanlarına yazı yazamazsınız. Ben bilmeliyim."

        Müşteki avukatlarının sorularını yanıtlamayan Karadayı'nın sorgusu tamamlandıktan sonra duruşmaya bir süre ara verildi.

        Duruşma, yarın saat 10.00'a ertelendi.

        Öte yandan, 54. Hükümet'te Devlet Bakanlığı yapan Lütfü Esengün, avukatı Yusuf Türkmen aracılığıyla davaya katılma talebinde bulundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ