Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi BDP'li vekillerin taleplerini oy birliği ile reddetti

        Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesince tahliye talepleri reddedilen KCK davalarında tutuklu yargılanan BDP Milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş'ın avukatlarının itirazını değerlendirerek, tahliye taleplerini "Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru hakkı sonucunda vermiş olduğu kararlar hangi dosya için verilmişse özel olarak o dosyanın tarafı hakkında sonuç doğurur" gerekçesiyle reddetti.

        Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır ve Şırnak KCK davalarının tutuklu sanıkları BDP Milletvekilleri Irmak ve Sarıyıldız ile Bağımsız Milletveki Aktaş hakkında verdiği "tahliye talebinin reddi" yönündeki kararın gerekçesini açıkladı.

        Mahkeme gerekçesinde, Anayasa Mahkemesinin CHP Milletvekili Mustafa Balbay ile ilgili verdiği karara atıfta bulunarak, "Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru üzerine vermiş olduğu kararlar başvuran ve ilgili dosya hakkında sonuç doğurmaktadır" denildi.

        "Bireysel başvuruya ancak hakkı doğrudan etkilenenlerin başvuruda bulunabileceği, bu başvuru ile ilgili ortaya çıkacak Anayasa Mahkemesi kararının da ilgili dosya ve kişi açısından bağlayıcı olacağı" vurgusunun yapıldığı kararda, şu ifadelere yer verildi:

        "Her dosya diğerinden farklı olduğu için bir dosya hakkında verilen karar diğer dosyalar hakkında bağlayıcı sonuç doğurmaz. Çünkü her dosya, dosya içerisindeki deliller ve kapsamı diğerinden farklı olduğu gibi kendi kapsamı dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekir. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesince yargılaması yapılan dosyada sanıklar hakkında tutukluluk durumu değerlendirilirken dosya kapsamı ve kamu yararı değerlendirilmiş, sanıkların tutukluluk durumunun devamının kamu yararı ve dosya kapsamı ile uyumlu görüldüğü belirtilmiştir."

        Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinin tutuklu milletvekileriyle ilgili daha önce verdiği "tahliye talebinin reddi" yönündeki kararda herhangi bir yasaya aykırılık bulunmadığının kaydedildiği gerekçede, şu görüşler yer aldı:

        "Anayasa Mahkemesince sanıklar hakkında verilmiş herhangi bir karar bulunmaması ve Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru hakkı sonucunda vermiş olduğu kararların hangi dosya için verilmişse özel olarak o dosyanın tarafı hakkında sonuç doğurur. Sanıkların 'terör örgütü üyesi' ve 'terör örgütünü yönetmek' suçları yönünden dosya içerisinde mevcut iletişim ve fotoğraf tespit tutanakları, olay tutanakları, suçun vasıf ve mahiyeti dikkate alındığında, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinin sanıkların tahliyesine yönelik itirazların reddine ve tutukluluk hallerinin devamına ilişkin kararında herhangi bir yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmakla itirazların reddine karar verilmiştir."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ