Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Erdoğan 2013'te dünyayı 6 kez turlayacak kadar yol katetti

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2013'te yurt dışı ziyaretlerinde dünyayı 6 defa turlayacak kadar yol katetti. Erdoğan'ın katettiği toplam mesafe 225 bin 498 kilometre.

        Başbakan Erdoğan, 2013'te, 27 ülkeye ziyaret gerçekleştirdi. Yurt dışı temasları için toplam 225 bin 498 kilometre yol kateden Erdoğan'ın en uzun yolculuğu, Rusya'nın St. Petersburg kentinden, Arjantin'in başkenti Buenos Aires kentine oldu.

        Eylül ayında, St. Petersburg kentinde düzenlenen G-20 Zirvesi'ne katıldıktan sonra, 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak kentin açıklandığı törene katılmak üzere Buenos Aires kentine giden Erdoğan'ın, 13 bin kilometre kat ettiği bu yolculuğu, kesintisiz 16 saat sürdü. Erdoğan'ın bu seyahati, THY'nin de kesintisiz ve en uzun uçak seferi olarak kayıtlara geçti.

        Başbakan Erdoğan, 2013'te ilk yurt dışı seyahatini Afrika ülkelerine gerçekleştirirken, hemen her kıtadan ülkelere ziyarette bulundu.

        Yılın ilk ziyaretini Afrika ülkelerinden Nijer, Gabon ve Senegal'e gerçekleştiren Erdoğan, Fas, Tunus ve Cezayir de ziyaret ettiği bu kıta ülkeleri arasında yer aldı.

        Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği üyesi ülkelerden de Danimarka, Hollanda, Macaristan, Avusturya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, İsveç, Finlandiya ve Polonya'ya ziyarette bulundu.

        Orta Asya'da Türkmenistan, Moğolistan, Kırgızistan, Balkanlar'da Kosova, Ortadoğu'da ise Katar ve BAE Sharjah'a ziyarette bulunan Erdoğan, ayrıca ABD, Rusya, Pakistan ve Arjantin'e de gitti.

        YURT İÇİ SEYAHATLERİ

        Başbakan Erdoğan, yurt içinde de yoğun bir çalışma yılını geride bıraktı. Erdoğan'ın, büyük çoğunluğu toplu açılış törenleri olmak üzere çeşitli programlara katılmak üzere gittiği il sayısı 35 oldu.

        Yurt içinde de 2013'te yaklaşık 42 bin kilometre yol kateden Erdoğan'ın son bir yıl içinde ziyaret ettiği iller arasında Gaziantep, Kayseri, Mardin, Balıkesir, Siirt, Çanakkale, Eskişehir, Hatay/Reyhanlı, Mersin, Kayseri, Samsun, Erzurum, Bingöl, Kastamonu, Şırnak, Bursa, Rize, Adıyaman, Malatya, Kırşehir, Denizli, Adana, Van, İzmir, Diyarbakır, Trabzon, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Antalya, Konya, Giresun, Muğla, Ordu ve Manisa yer aldı.

        23 DEVLET BAŞKANI AĞIRLADI

        Başbakan Erdoğan'ın yurt dışı seyahatlerinde aralarında ABD Başkanı Barack Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'in de aralarında bulunduğu liderlerle görüşürken, Türkiye'de de çok sayıda ülke liderini ağırladı.

        Son bir yıl içinde 23 ülkenin devlet başkanını ağırlayan Erdoğan'ın, 2013'te, Türkiye'de görüştüğü devlet başkanları arasında Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Musherjee, Gana Cumhurbaşkanı John Dramoni Mahama, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Somaliland Cumhurbaşkanı Ahmed Muhammed Silanyo, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konsey Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Al Ahmed Al Jaber Al Sabah, Tunus Cumhurbaşkanı Monsif Marzuki, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Slovakya Cumhurbaşkanı Ivan Gasparoviç, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Makedonya Devlet Başkanı Hadi Nezir, Norveç Kralı 5. Harold, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, IKBY Başkanı Mesut Barzani, Lüksemburg Büyük Dükü 5. Henri, Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, Moldova Cumhurbaşkanı Nikolae Timofti yer aldı.

        10 ÜLKENİN MECLİS BAŞKANIYLA GÖRÜŞTÜ

        Başbakan Erdoğan'ın, 2013'te 23 devlet başkanının yanı sıra 10 ülkenin de meclis başkanını ağırladı. Türkiye'yi ziyaret eden ve Erdoğan ile görüşen meclis başkanları arasında, Umman Şura Meclisi Başkanı Şeyh Halid Bin Hilal Bin Nasir Bin Sait Al Maawali, eski Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdulcelil, Arnavutluk Parlamento Başkanı Jozefine Tabolli Çaba, Macaristan Meclis Başkanı Lazslo Kover, Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı Marzuk Ali Al Ghanim, Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Kang Chang-Hee, Moğolistan Meclis Başkanı Zandaakhuu Enkhbold, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber ve Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi bulunuyor

        25 ÜLKENİN BAŞBAKANI TÜRKİYE'Yİ ZİYARET ETTİ

        Başbakan Erdoğan, son bir yılda, Türkiye'yi ziyaret eden 25 ülkenin başbakanına da ev sahipliği yaptı.

        Bazı ülkelerin başbakanları, Türkiye'yi birden fazla ziyaret ederken, Başbakan Erdoğan, Ankara'da, Başbakanı Haşim Taci ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile 2 kez, Lübnan Başbakanı Necip Mikata ile 3 kez, KKTC Başbakanı İrsen Küçük ile 2 kez, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile 5 kez, Japonya Başbakanı Shinto Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta ile de 2 kez görüştü.

        Erdoğan'ın yıl içerisinde görüştüğü başbakanlar arasında ayrıca Gürcistan Başbakanı Bidzino Ivanishvili, Libya Başbakanı Ali Zidan, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Mısır Başbakanı Hisam Kandil, Ürdün Başbakanı Abdullah Ensour, Tunus Başbakanı Ali Laladeyh, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Libya Başbakanı Abdülselam Al Qadi, Slovakya Başbakanı Robert Fico, Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Gazze Yönetimi Başbakanı İsmail Haniye, Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Güney Kore Başbakanı Chung Hong-Won, Singapur Başbakanı Lee Hesien Loang, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Somali Başbakanı Abdi Farah Shirdan ve Macaristan Başbakanı Victor Orba da yer aldı.

        BAŞAKAN ERDOĞAN 21 YABANCI ÜLKE BAKANINI KABUL ETTİ

        Başbakan Erdoğan, 2013 yılında ülke liderlerinin yanı sıra çok sayıda yabancı ülke bakanıyla da bir araya geldi. Erdoğan, geçen yıl, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'in de aralarında bulunduğu 21 yabancı ülke bakanını kabul etti.

        Erdoğan'ın, son bir yılda görüştüğü bakanlar arasında, Singapur Dışişleri Bakanı Lakeri Shanmugam, Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid el Hamad el Sabah, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, Azerbaycan Savunma Bakanı Sefer Abiyev, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Surinam Devlet Başkan Yardımcısı Robert Ameerali, AB Dışişleri ve Savunma Politikaları Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır Savunma Bakanı General Abdulfettah El Sisi, Suudi Arabistan Velihattı Savunma Bakanı Prens Salman Bin Abdulaziz Al Saud, Belçika Başbakan Yardımcısı ve İçişleri, Fırsat Eşitliği Bakanı Joelle Milquet, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Mahir Yağcılar, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Hindistan Dışişleri Bakanı Selman Hurşid, Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Fransa Sanayi ve Kalkınma Bakanı Arnaud Montebourg, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bild, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey bulunuyor.

        Erdoğan, yıl içerisinde ayrıca bazı ülkelerin askeri ve siyasi parti liderleri uluslararası alanda etkin olan kurum ve kuruluşların temsilcileri ile görüştü.

        Erdoğan, askeri liderlerden Suudi Arabistan Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Abdullah El Kubeyyil, Suudi Arabistan Milli Muhafız Ordusu Başkanı Mutip Bin Abdullah Al Saud ile görüşürken, Bosna Hersek'ten Reisu'l Uleması Hüseyin Efendi Kavazoviç, Almanya'dan Alman Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Makedonya'dan Türk Demokrat Parti Genel Başkanı Kenan Hasip, Amerikan-Türk Konsey Başkanı Richard Armitage ile bir araya geldi.

        Başbakan Erdoğan ayrıca Microsoft CEO'su Steve Ballmer, FİFA Başkanı Sepp Blatter, Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassır Abdulaziz Al Nasser, Sanatçı Yusuf İslam, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, İslam İşbirliği Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu ile görüştü.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ