Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Emekli Albay Temizöz'ün yargılanması devam ediyor

        Cizre'de 1993-95 yıllarında işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili davada, aralarında eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu 3'ü tutuklu 8 sanığın yargılanmasına devam edildi.

        Cumhuriyet savcısı esas hakkında hazırladığı 22 sayfalık mütalaasında, Temizöz'ü suç örgütü lideri olarak tanımlayarak, 5 kez ağırlaştırılmış müebbet ile bazı kişilerin öldürülmesi olaylarında azmettirdiği gerekçesiyle 100 yıl hapis cezasına çarptırılması yönünde görüşünü bildirdi.

        Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu sanık Adem Yakın, Burhanettin Kıyak ile tutuksuz yargılanan Hıdır Altuğ ve Kamil Atağ hazır bulundu. Tutuklu sanık Temizöz ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

        Savcı Mehmet Şahin, hazırladığı esas hakkındaki mütalaasında, "Sanık Temizöz liderliğinde 1993 yılından itibaren Cizre ilçesinde suç işleyen bir teşekkül meydana getirildiği ve teşekkülün mensuplarının sanıktan alınan talimatlarla 'tasarlayarak kasten öldürmek' gibi birçok suç işledikleri, bu teşekkülün terörle mücadale edilmesi amacıyla devlet tarafından kendilerine sağlanan her türlü imkanı kullandığı mevcut delillerden anlaşılmıştır" yönünde değerlendirmelerini sundu.

        Sorgu ekibinde bulunan kişilerin diğer askerlerden farklı şekilde kalaşnikof tüfek taşıdıkları ve adli işlemler yaptıklarını belirten savcı, birçok öldürme olayının tutanağında sanıkların kod isimle işlem yaptığına dikkati çekerek, sanıkların kurumsal hiyerarşi yerine örgütsel hiyerarşiye bağlı olarak görev yaptıklarını, uzman çavuşların talimatları direkt Temizöz'den aldıklarını belirtti.

        Savcı, sanık Temizöz'ün örgütün liderliğini yaptığı, Adem Yakın ile Hıdır Altuğ, Abdulhakim Güven ve Burhanettin Kıyak hakkında örgüt kurma, yönetme ve örgüt üyeliği açısından suçlarının zaman aşımına uğradığını belirterek, bu suçtan yargılanmalarının düşürülmesini, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ ile oğulları Temer ve Kukel Atağ'ın Temizöz'ün liderliğini yaptığı örgütün üyesi olduklarına dair delil bulunmadığından bu suçtan sanıkların beraatını talep etti.

        Savcı, Abdurahman Akyol cinayetine ilişkin ise tutuksuz sanık Kamil Atağ ve oğulları hakkında uygun delil bulunmadığından beraat kararı verilmesini istedi. Savcı, Abdullah Elfeti ve İbrahim Daniş cinayetlerinin de tutuklu sanık Temizöz tarafından azmettirildiğine dair uygun delil bulunmadığı için beraatına karar verilmesini talep etti. Savcı, İhsan Arslan, Abdurrezak Binzet ve Beşir Bayar cinayetlerine ilişkin olarak sanıklar Kamil Atağ ve Adem Yakin hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

        Savcı mütalaasında, İzzet Padır, Abdullah Özdemir, Abdulhamit Düdük ve kimliği belirlenemeyen yabancı uyruklu bir kişinin öldürülmesi olaylarından dolayı sanıklar Cemal Temizöz, Kamil Atağ, Adem Yakin, Abdulhakim Güven, Hıdır Altuğ ve Burhanettin Kıyak'ın beraatlarına karar verilmesini talep etti.

        Mütalaada, Süleyman Gasyak, Abdulaziz Gasyak, Yayha Akmen ve Ömer Candoruk'un öldürülmelerine ilişkin ise sanıklar Adem Yakin ve Abdulhakim Güven hakkında 2003 yılında yargılama yapıldığı ve beraat kararı verildiği belirtilerek, kararın Yargıtay 1. Ceza Dairesince onandığı ifade edildi. Savcı, 4 cinayete ilişkin davanın reddine karar verilmesini istedi.

        Savcı, 1994 yılında öldürülen Ramazan Elçi olayına ilişkin olarak şu ifadelerde bulundu:

        "Sanık Temizöz'ün Ramazan Elçi'yi bizzat öldürdüğü iddia edilmemektedir. Yönettiği teşekkül üyelerine talimat vererek öldürmesini sağladığı ve azmettirme yönünden cezalandırılması istenmiştir. Sanık Brüksel'e gitmeden önce verdiği talimat, daha sonra teşekkül üyelerince yerine getirildiği kabulüdür"

        Savcı, Elçi'nin Temizöz'ün talimatıyla "Tuna" kod adlı kişi tarafından vurularak öldürüldüğünü, Abdulhakim Güven ve Burhatettin Kıyak'ında bu suça katıldıklarını savundu.

        SAVCININ İSTEDİĞİ HAPİS CEZALARI

        Savcı, Temizöz'ün Elçi'nin öldürülmesi olayında yer aldıkları gerekçesiyle 1 kez ağırlaştırılmış müebbet ile eyleme katılan Burhattin Kıyak ve Abdulhakim Güven'in ise ayrı ayrı 1'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

        1994 yılında Cizre'nin Bozalan köyü Kiriş mezrasında cesetleri gömülü halde bulunan Süleyman Gasyak, Abdulaziz Gasyak, Ömer Candoruk ve Yayha Akman'ın Temizöz'ün talimatıyla, Hıdır Altuğ ve Burhanettin Kıyak tarafından vurularak öldürüldüğünü belirterek, söz konusu 4 cinayeti azmettirmek suçundan sanık Temizöz'ü 1 kez ağırlaştırılmış müebbet, 4 cinayetle ilgili Hıdır Altuğ ve Burhanettin Kıyak'ın da 1'er kez ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.

        İbrahim Adak ve Mehmet Gürri Özer'in öldürülmesi eylemlerinden dolayı Temizöz'ü 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verilmesini de talep eden savcı, sanıklar Hıdır Altuğ, Adem Yakın, Burhanettin Kıyak ve Abdulhakim Güven'in de aynı olaydan dolayı 1'er kez ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmalarını istedi.

        Savcı, Abdurahman Avşar ve kimliği tespit edilmeyen bir kadının yaralı halde hastanede yatmalarına rağmen sanık Burhanettin Kıyak'ın bu kişileri hastaneden alarak gözaltına aldırdığı, gözaltındayken işkenceye maruz kaldığı, bu olayın talimatını sanık Temizöz'ün verdiğini gerekçe göstererek, 2 kişinin öldürülmesi olayına ilişkin Temizöz'ü 1 kez ağırlaştırılmış müebbet, Hıdır Altuğ, Adem Yakin, Burhanettin Kıyak ve Abdulhakim Güven'in de 1'er kez ayrı ayrı kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi.

        Savcı, 1994 yılında öldürülen geçici köy korucusu Mustafa Aydın cinayetinden dolayı sanık Cemal Temizöz'ü 1 kez ağırlaştırılmış müebbet, Adem Yakin ve Hıdır Altuğ'unda 1'er kez ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını talep etti. Savcı, sanık Temizöz'ün, oluşturulan teşekkülün lideri olarak üyelerini çeşitli suçlara azmettirdiği gerekçesiyle 100 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması yönünde görüşünü bildirdi.

        Mağdur ve sanık avukatları ise savcının esas hakkında hazırladığı ve mahkemeye sunduğu mütalaayı inceledikten sonra savunma yapacaklarını söyledi.

        Tutuklu sanık Temizöz ise savcının hazırladığı mütalaasına iştirak etmediğini belirterek, şöyle konuştu:

        "Cumhuriyet savcısı savcılık kaydını hiçe sayıyor. Ramazan Elçi'nin öldürülmesi olayında daha önce mahkemeye yurt dışında olduğuma dair bazı belgeleri sundum. Bu saatten sonra bu olayda ilgimin olmadığını, suçsuz yere yargılandığımı daha nasıl anlatayım? Mustafa Aydın'ın öldürülmesi olayında ise her şey ortadadır. Aydın'ın eşi verdiği ifadelerinde, 'alacakları vardı gitti, ondan sonra haber alamadık' demiş. Bu nedenle söz konusu olayın bizim tarafımızdan gerçekleştiğini anlamış değilim. Bu nedenlerden dolayı işlemediğim suçlardan yargılanıyorum. Tahliyemi talep ediyorum.

        Tahliyeye ilişkin taleplerin ardından mahkeme heyeti karar için duruşmaya ara verdi. Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların "suçun vasıf ve mahiyeti", "Adli Tıp Kurumu raporları" ile "delilleri karartma ve kaçma şüphesi" gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

        İDDİANAMEDEN

        Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıkların TCK'nın "adam öldürmek", "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "adam öldürmeye azmettirmek" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

        Sanık Cemal Temizöz'ün 1993'te Cizre'de "terörle mücadele ediliyor" görüntüsü altında "korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu, grubun süreç içinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK'ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı" ileri sürülen iddianamede, grubun sorgulanan bu kişilerden bir kısmını öldürdüğü belirtiliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ